Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jogurtové rychlokoblížky s povidly: Nekynutá masopustní dobrota je nadýchaná jako obláček a na stole je za chvíli
Zdroj: Toprecepty, mika59

Pokud jste si netroufali na koblihy z kynutého těsta, tyto jogurtové rychlokoblížky s povidly se vám určitě povedou. Právě teď o masopustu je na ně ideální čas a jsou brzy hotové.

Jak na masopustní koblihy

Mezi typická sladká jídla o masopustu patří právě koblihy, nebo třeba boží milosti. Koblihy většinou připravujeme z kynutého těsta, které má ale řadu nástrah. Pokud se je proto obáváte připravit, máme pro vás jednoduché jogurtové těsto nakypřené sodou.  

Co dát do koblih

Do nekynutých koblih dáváme bílý jogurt (některé recepty jsou s tvarohem), dále vejce, polohrubou mouku, jedlou sodu a cukr. Můžeme ale koblihy provonět a přidat do nich třeba vanilku, někdo dává citronovou kůru, muškátový oříšek nebo dokonce hřebíček. V koblihách také bývá rum.  

Dovnitř koblížků (teplých ne horkých) můžeme po osmažení vstříknout pomocí sáčku na plnění s delší rovnou špičkou povidla nebo marmeládu. Koblížky ale můžeme jen obalit ve skořicovém cukru. Plněné koblihy stačí posypat pouze moučkovým cukrem.

Masopust

Když se řekne masopust, vybavíme si asi především vesnickou pouť s průvodem masek. Je to ale zároveň označení pro období mezi vánočními svátky a čtyřicetidenním postním obdobím, které předchází…

Jak připravit jogurtové rychlokoblížky s povidly

Na zhruba 17 koblížků budete potřebovat: 200 g bílého smetanového jogurtu, 1 vejce, 1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky, 1-2 lžíce cukru, 1 lžíci rumu, 1 rovnou lžičku jedlé sody, 1 vanilkový cukr (nebo aroma), citronovou kůru, sůl, olej na smažení, povidla, rum na zředění a cukr a skořici (podle chuti).

Jak na to? Do mísy dejte jogurt, rozklepněte k němu vejce a přidejte cukr. Dobře promíchejte, přisypte mouku a přidejte zbytek surovin. Vymíchejte hladké vláčné těsto. Nechte ho chvilku odpočinout.

Mezitím si připravte povidla a sáček na plnění s delší rovnou špičkou (stačí jednorázový sáček). Rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Lžící odebírejte kousky těsta a vkládejte do oleje. Když se zespodu zatáhnou, otočte je. Nafouknou se hezky do kulata. Jsou tak lehké, že se otáčejí samy. Smažte je pozvolna dozlatova.

Hotové odkládejte na papírový ubrousek a nechte chvilku mírně vychladnout, nesmí být studené. Sáček naplňte povidly. Každou koblihu napíchněte špičkou a naplňte. Nakonec pocukrujte.

Náš tip: Připravte si jogurtové rychlokoblížky s povidly podle tohoto videoreceptu:

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více