Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V dalším díle pořadu Buchty po ránu to vypadalo jako v pekárně. Josef Maršálek se pro změnu nevěnoval moučníkům, ale společně s Terezou Bebarovou se pustili do pečení slaného pečiva. Luxusní pletýnky s mákem podle jeho receptu si nyní můžete upéct i vy.  

Slané pečivo z Buchet po ránu

Ne každý si potrpí na sladké, proto Josef Maršálek vyslyšel přání diváků pořadu Buchty po ránu a rozhodl se představit jim tři oblíbené druhy slaného pečiva. Vedle toastového chleba a burgerových bulek upekl i úžasné houstičky posypané mákem. Pokud si ráno potrpíte na čerstvé pečivo k snídani a do pekárny to máte daleko, jsou pro vás tyto houstičky jako dělané. 

Upéct si domácí pečivo není kupodivu tak těžké, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pokud máte nějaké zkušenosti s kynutým těstem, zvládnete to jako nic. Josef Maršálek navíc upekl houstičky z jednoduššího těsta, které se dělá tzv. na záraz, tedy bez přípravy omládku. 

Jak na dokonalé houstičky?

Zajímavé rovněž je, že přestože jde o housky, tedy světlé pečivo, používá do nich Josef Maršálek chlebovou mouku: „Dodá totiž hezkou barvu, krásnou vůni, tmavší střídku, v mouce jsou i podobalové části, je aromatičtější a vyloženě se hodí na chleba a chlebový typ pečiva. Ty housky jsou díky ní trochu dotmava,“ vysvětluje cukrář. Chlebovou mouku je dobré doplnit speciální moukou na kynutá těsta, která je jinak umleta, takže obsahuje více lepku. Díky ní pak kynuté těsto lépe kyne a má hezčí objem. 

  • Těsto na housky se zadělává vodou, Josef Maršálek však radí použít i podmáslí, syrovátku nebo tmavé pivo.
  • Jako tuk používá sádlo, díky němuž jsou houstičky mnohem křehčí.
  • Těsto na housky je navíc vylepšené lněným semínkem, které je v nich příjemné na skus, klidně je ale můžete nahradit škvarky, kousky vlašských ořechů, dýňovými semínky nebo nahrubo strouhanou vymačkanou mrkví.
  • Houskám můžete snadno dodat i zajímavější barvu. Na to se hodí třeba špenát, bazalka nebo řepa

Recept na housky podle Josefa Maršálka

Hotové těsto je pevnější, protože podle Josefa Maršálka: „Budeme dělat výrobky, které půjdou hodně do vrchu (housky a různé pletence), tak potřebujeme, aby ten tvar unesly.“ Z vykynutého těsta pak Josef Maršálek dělal dva tvary. Můžete si ale klidně uplést housky tak, jak jste zvyklí.

Zapletené housky přestříkané vodou je možné nechat kynout klasicky při pokojové teplotě nebo přes noc zakryté fólií v lednici. Ráno už jen stačí je upéct a zbytek rodiny probudí vůně čerstvě upečeného pečiva. A jak je tedy uděláte?

Budete potřebovat: 300 g hladké mouky na kynuté těsto, 300 g chlebové mouky, 60 g sádla, 12 g soli, 20 g droždí, 320 g vody, 30 g lněného semínka. 

  1. Do mísy nejprve nasypejte chlebovou mouku a mouku na kynuté těsto. Pak přilijte vodu pokojové teploty. Přidejte droždí a lněné semínko. Vše krátce promíchejte v robotu, stačí jen 2 minuty, ať se ingredience spojí. 
  2. Poté přidejte sůl a sádlo a opět propracujte. Vypracujte na vále hutnější těsto, které se nelepí, a vytvarujte z něj kompaktní bochánek. Ten přeneste do mísy, zakryjte mokrou utěrkou nebo fólií a dejte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. 
  3. Pracovní plochu posypejte lehce moukou a vyklopte na ni těsto. To zmáčkněte na kulatý plát a rádýlkem kruh rozdělte na 10 stejně velkých výsečí. S moukou při podsypávání těsta šetřete. Těsto po ní klouže a špatně se s ním pracuje. 
  4. Každý dílek trochu zploštěte a zarolujte podélně jako roládu. Přehyb vždy utěsněte, aby se vždy vytlačil vzduch. Navíc tím, jak říká Josef Maršálek: „Těsto tzv. přetužujete, dáváte mu tvar, a díky tomu při pečení a kynutí jde výšky a ne do šířky.“ Dlaněmi pak těsto zploštěte a rozválejte na asi 40 cm dlouhý pramen, který je všude stejně silný. 
  5. Konec pramene z jedné třetiny zatočte tak, aby vznikla smyčka. Jí pak provlékněte druhý konec pramene a vytáhněte nahoru. Zbytek smyčky překlopte zprava doleva, opět jí provlékněte konec pramene, smyčku znovu přetočte (nyní zleva doprava) a opět jí provlékněte konec pramene tak, aby vznikla hezká houska. 
  6. Z pramene můžete zaplést i uzel - každý konec pramene pak provlečte smyčkou dovnitř a ven (zkrátka obmotejte kolem smyčky) tak, aby vznikl jakýsi věneček. Konce pak spojte a věnečky otočte. 
  7. Housky přeneste na plech, postříkejte vodou, aby neoschly a mohly kynout. Nechte kynout při pokojové teplotě 40-50 minut do dvojnásobného objemu. Vykynuté housky opět pokropte vodou a posypejte mákem nebo jinými semínky či kousky oříšků, vhodný je i nastrouhaný sýr. 
  8. Housky vkládejte do trouby předehřáté na 230 °C a pečte je 12-13 minut. Chcete-li na houskách křupavou krustu na povrchu, dejte dospod trouby pekáček s vodou.

Náš tip: Na to, jak upéct a tvarovat housky z jednoho pramene, máme návod i v našem videoreceptu

Na přípravu makových pletýnek v pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii

Fotogalerie - Buchty po ránu - makové houstičky

Ukázat 14 fotografií

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více