Jogurtové rohlíky se lněným semínkem

Suroviny

210 g vody
30 g změklého sádla
50 g jogurtu
1 lžička cukru
500 g hladké mouky (nebo 300 g hladké a 200 g špaldové)
20 g mletého lněného semínka
2 rovné lžičky soli
15 g čerstvého droždí

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí, přidáme 2 lžíce mouky (vše z odváženého, přichystaného množství surovin), dobře promícháme a necháme 20 minut pracovat. K tomuto kvásku pak přidáme zbytek surovin a dobře uhněteme příjemně měkké těsto, které necháme zakryté v teple kynout 45-60 minut.

  2. Vykynuté ho propracujeme, rozdělíme na 12 kusů a z každého uděláme bulku. Po 5-7 minutovém odpočinku bochánky rozválíme a srolujeme do rohlíku – na plech je uložíme všechny vedle sebe.

  3. Po 30-40 minutách kynutí rohlíky postříkáme vodou z rozprašovače (můžeme posypat celým lněným semínkem) a zprudka upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/12-13 minut).

  4. Potraviny na tento recept jsem zakoupila na . Je to online farmářské tržiště, kde nakupujete od lokálních farmářů a výrobců kvalitní a opravdové potraviny.

Poznámka od kuchařky

Lněné semínko melu na tříštivém kávomlýnku, který jsem si koupila jen za tímhle účelem (mletí semínke, koření i trochy máku, je-li třeba). Nemáte-li semínko na čem pomlít, dejte ho do těsta celé, ale bude asi potřeba ubrat trochu vody, kterou pak těsto zaděláte.

Tento a další recepty najdete u mě na stránkách Pekárnománie http://www.pekarnomanie.cz

Komentáře k receptu Jogurtové rohlíky se lněným semínkem

  • oriental.dancer oriental.dancer

    Už nějakou dobu hledám recept na vážně dobré rohlíky, aby byly měkké a nadýchané a konečně jsem ho našla ????sádla jsem vyškrabala celý zbytek ze sklenice a bylo ho 45g a jogurtu jsem nakonec dala o 2 lžíce navíc a těsto bylo vláčné a skvěle se s ním pracovalo, ani podsypávat jej nebylo třeba a rohlíky zmizely rychlostí přímo nadsvětelnou, takže zítra budu péct zase????

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Gabina: to jsem ráda :-K a moc děkuji za fotku!

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Výborné, nadýchané, s těstem se krásně pracovalo :yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    gustavo.woltmann: vy jste tyhle rohlíky upekl:-?:-)

    Odpovědět

  • gustavo.woltmann gustavo.woltmann

    Myslel jsem si, že luxusní snídani jsem si udělal, když jsem si na pánvičku ráno hodil palačinky, nebo lívance. To jsem ale ještě neochutnal tyhle rohlíčky. Není nic lepšího, než si po ránu v den volna vychutnat čerstvě upečené domácí rohlíčky!<3
    Gustavo Woltmann

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

  • majda 2 majda 2

    Krásné rohlíčky, jako všechny od tebe :yes: určitě budou i druhý den měkoučké, když je v těstě jogurt a sádlo :-K

    Odpovědět