

Housky z černého piva
Suroviny 4-5 porcí
- Suroviny:
- 220-250 ml černého piva
- 3 lžíce olivového oleje
- 150 g grahamové jemné mouky
- 150 g pšeničné polohrubé mouky
- 150 g pšeničné hladké mouky
- 50 g pšeničných otrub
- 1/2 čerstvého nebo 2 lžičky sušeného droždí
- na čerstvé droždí 1 lžička cukru
- 1,5 lžičky soli
- 2 lžičky kmínu
- semínka na posypání
- vejce na pomašlování
Postup přípravy receptu
Vše zaděláme, buď ručně v míse, nebo v domácí pekárně a necháme vykynout. Následně tvoříme libovolné tvary.
Znovu necháme na plechu kynout asi 20 minut, pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a sypeme hrubou solí a semínky dle vlastního výběru. Z uvedeného množství jsem vytvarovala 14 kusů houstiček, každá o váze 60 g.
Pečeme zpočátku ve vyhřáté troubě na 200°C a po 10 minutách teplotu snížíme na 180°C a dopečeme. Celkový čas pečení je asi 20-25 minut.
Poznámka od kuchařky
Já všechna těsta zadělávám v domácí pekárně, usnadní to ruční zadělávání a následně to v ní i vykyne.