Kvásek (z droždí - do buchet, rohlíků aj.)
Domácí chléb, rohlíčky nebo třeba tradiční buchty by neexistovaly bez pomoci poctivého kvásku. Jak ho vyrobit doma, aby vám krásně vyběhl a dílo se vždy povedlo? Tento osvědčený návod určitě vyzkoušejte!
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 528 kJ / 126 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,25 g |
Tuky | 2,45 g |
Vláknina | 0,30 g |
Cholesterol | 9 mg |
Sodík | 60 mg |
Sůl | 0,15 g |
Sacharidy | 19,65 g |
Postup přípravy
Krok 1: Odlijeme část odměřené tekutiny (100-150 ml) a ohřejeme ji třeba v mikrovlnce, musí být příjemně teplá, ne horká.
Krok 2: Vmícháme cukr, nadrobíme droždí a přidáme tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko.
Krok 3: Necháme ho v teple vzejít, zvětšit objem = kvásek, který pak přimícháme k ostatním surovinám a tak vypracujeme kynuté těsto.
Zveřejněno 16. 5. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kvásek (z droždí - do buchet, rohlíků aj.)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vQXM
Moje poznámka
Kvásek (z droždí - do buchet, rohlíků aj.)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vQXM
Nejnovější recepty
Vanilkový máslový korpus
Přidáno před 1 hodinou
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno před 3 hodinami
Hokaido krémová polévka s kokosovým mlékem
Přidáno před 5 hodinami
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 18 hodinami
Maminčina bažantí stehna
Přidáno 20. 10. 2025 14:05:01
Tvarohový koláč s hruškami
Přidáno 20. 10. 2025 13:24:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohové muffiny s ovocem
Petra.21 před 54 minutami
Buřtguláš samotáře Rermora
Dogys před 1 hodinou
Kuřecí čína
Cikitaka před 1 hodinou
Švestková buchta
ctomala před 2 hodinami
Švestková povidla
ctomala před 2 hodinami
Sterilovaná paprika s olejem
Michaela77 před 4 hodinami
Černá čočka s kořenovou zeleninou - příloha či teplý salát
Modraska před 4 hodinami
Borůvkové muffiny
olivka před 5 hodinami
Dvoubarevná hrníčková bábovka
Dagemar před 5 hodinami
Tématické fráze:
kvasek z drozdi,
jak udělat kvásek z droždí,
jak se dělá kvásek,
kvásek,
jak udelat kvasek,
kvasek na buchty,
jak zadělat kvásek,
kvásek na kynuté těsto,
jak dlouho nechat vzejít kvásek,
jak dlouho kyne kvásek,
jak udělat kvásek na buchty,
jak nechat vzejít kvásek,
kvásek recept,
jak se dela kvasek na buchty,
vzejít kvásek,
jak dlouho se dělá kvásek,
jak připravit kvásek,
rohlíky z kvásku,
jak na kvásek,
kvásek na buchtu
Suroviny:
mléko,
cukr,
droždí,
mouka
Komentáře (37)
Je jakoby pokračováním kteréhokoliv receptu na kynuté těsto (z internetu nebo tištěné knihy), který začíná slovy:
....uděláme kvásek a po jeho vykynutí přidáme zbývající suroviny....
Nedá se sem psát přesný poměr surovin, každý recept je má jiný.
spagetka: jj, dopíšu
cathleen: Ivi, asi bude lepší, když tu svou odpověď dopíšeš do poznámky, neb, jak vidno, komentáře čtou jen někteří