Černá omáčka
Jedná se o staročeský recept, dnes již většinou zapomenutý. Kdysi býval hlavním chodem vesnické štědrovečerní večeře, neboť zaječí maso bylo běžně dostupné. Dnes tomu již tak není, proto se tam, kde se vánoční zvyky dodržují, používá maso králičí.
Suroviny pro 5 porcí
5 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 9 301 kJ / 2 223 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 167,40 g |
Tuky | 91,42 g |
Vláknina | 34,51 g |
Cholesterol | 332 mg |
Sodík | 4,04 g |
Sůl | 9,98 g |
Sacharidy | 166,61 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
V naší rodině nesmí tato omáčka chybět na štědrovečerním stole. Na fotce je v omáčce už vykostěné maso.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 12. 2011 14:24
Bibinka:bibinko u babičky jsem jí nikdy neměla a byla to taky moje babička. Ale i přesto u nás tato dobrota zahnízdila, máme ji nejraději s domácí vánočkou, až přijedeš dám Ti recept. Dáša
13. 6. 2011 15:42
Teprve teď jsem si všimla tady toho receptu.Černou omáčku dělám nejen na vánoce, máme ji moc rádi. Dělala jsem ji už zlehčeho, ale nejvíc nám chutná ze zajíce. Kvůli tularémii už jsme zajíce dlouho neměli. Jde i ze srnčího a kančího masa.
29. 11. 2010 18:29
No to je přímo adventní vzpomínka.Dělávala nám to babička a moc nám to chutnalo.Dělávala to s rybou,(dělávala také kapra namodro)ale ryby jsme jako děti nejedli,jedli jsme solo omáčku.
29. 11. 2010 07:38
toto sa mi páči...
29. 11. 2010 00:30
+5
28. 11. 2010 22:24
no..takze uz viem, ako nabuduce budem pripravovat kralika....omacka je velmi velmi zaujimava
28. 11. 2010 21:53
Tak toto je opravdu zajímavý recept, ukládám. Zvláště mně překvapuje ta vánočka ?? a dávám 2. body
28. 11. 2010 21:47
Hellčo, po té tvé omáčce se mi vybavily krásné vzpomínky na mojí babičku, která jí bytostně milovala, musela na Vánoce být a taky jí perfektně uměla, u nás se nezahnízdila a prostě jí nemusíme, to je ovšem náš problém a tobě dávám ten 1.bod
Taky jsem jí viděla dělanou z ryby
Taky jsem jí viděla dělanou z ryby
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ananasové kytičky
Přidáno před 17 minutami
Bramborový guláš s klobásou a paprikami
Přidáno před 1 hodinou
Caesar salát wrap
Přidáno před 2 hodinami
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 16 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 17 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Vepřový guláš
Kike Ciperka uvařila před 6 minutami
Můj chleba - favorit č.1
Dolucie uvařila před 55 minutami
Škvarkovo-cibulový chléb
Dolucie uvařila před 57 minutami
Kuře na paprice se smetanou
klarazatloukalova uvařila před 2 hodinami
Tofu se smetanou
Stepazdepa uvařil před 12 hodinami
Bábovka z podmáslí
daninako uvařila před 12 hodinami
Rychlý koláč z kyselého mléka.
Adlla uvařila před 13 hodinami
Čočka nakyselo s vejcem
Kattyy uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Mořidel na zvěřinu je několik druhů. Vyberte si, které vám nejvíce k naložení masa vyhovuje
Jak používat černuchu? Semena jsou vhodná do těst, na zdobení pečiva i k dochucování jídel indické kuchyně
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Další recepty
Tématické fráze: černá omáčka černa vanočni omačka vánoční černá omáčka černá omáčka recept recept černá omáčka omacka na černo recept na černou omáčku černá omáčka - recept černá omáčka z králíka vánoční černá omáčka recept štědrovečerní omáčka recepty černá omáčka černá omáčka vánoční černáomáčka černá švestková omáčka černá omáčka na vánoce jak se vari cerna omacka recept na vanoční černou omáčku štědrovečerní černá omáčka recepty na vánoční černou omáčka
Suroviny: maso zaječí, mrkev, petržel, celer, cibule, sůl, cukr, máslo, olej, povidla švestková, švestky sušené, rozinky, mandle, perník, koření nové koření, pepř, bobkový list, citron
Černá omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wkjJ
8 názorů