Maminčina vánoční rybí polévka
Ke Štědrému večeru neodmyslitelně patří rybí polévka. Už po celé generace se vaří z kapřích vnitřností, odřezků a kořenové zeleniny. Zahuštěná je krupičkou, osmahnutou na másle. Na talíři nesmí chybět nadrobno pokrájená čerstvá zelená petrželka a krutony.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 143 kJ / 34 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,98 g |
Tuky | 0,17 g |
Vláknina | 4,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 6,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Pokud se stane, že nemáme rybí vnitřnosti, nebo jich je málo, stačí dát trochu více osmažené hrubé krupice - jikry vzhledově nahradí.
Kdo nemá rád ryby, tak moje "rybí" polévka bez ryby je zde: www.toprecepty.cz/recept/37480-rybi-polevk...
Pro casina - postup při použití mražených vnitřností: do polévky je možno použít i mražené vnitřnosti, které se musí nechat rozmrznout a potom je uvařit - lépe zvlášť (ne přímo v polévce), třeba i se zeleninou, a pak je přidat do polévky již hotové, jen je prohřát. Dodatek na přání casina: povařené čerstvé (chlazené) mlíčí je jemnější než povařené, předem rozmrazené mlíčí.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 12. 2021 21:07
25. 12. 2021 19:03
JosefZeravicky: píše "...kostičky dělám ze staršího chleba , asi tak 2x2 cm,"
***
2x2 cm
Ty tak opuntíkovat pastelkou od jedničky po šestku a dalo by se pod jmelím hrát aj Člověče nezlob se
U nás děláme z rohlíku a jsou určitě menší než 1x1 cm
(před léty jsem strávil mnohou chvíli marným snažením, že aby houstičky v polévce vydržely chrumkavé aspoň 2 minuty...
Myslím ale, že ty chlebové by požadované 2 minuty přečkaly ale po chuťové stránce je to úúúplně jinde
25. 12. 2021 15:15
25. 12. 2021 15:03
25. 12. 2021 10:53
Dá se udělat i varianta jen tak k televizi, nebo vínu nejen osolené a opepřené a nebo poprášené lahůdkovou paprikou, nebo posypat sušeným drceným česnekem.
U NÁS TOMU ŘÍKÁME VRCHŇÁCKÉ MY(I)SLI. (bydlíme na vrchním konci našeho městečka) Je to přímo lákající vzít si další a další , podle chuti a popíjeného drinku.
Tyto mysli dáváme také do polívek, které jsou takzvaně ,,řídké,,
,,TOŠ TAK,,
25. 12. 2021 07:49
24. 12. 2021 23:40
24. 12. 2021 17:15
24. 12. 2021 13:48
24. 12. 2021 11:07
rybí polévka k svátečnímu stolu , stejně jak ,,ježíškova krupiča- dětská krupička- u nás je tradice.
Děláme ji i když není kapr, nebo ryba , a to podle chuti.
Používám k tomu klasické filé, podotýkám když není ryba a je chuť na tuto polévku.
Příprava je podobná, jen je snažšší, že se nemusí ovařené filé zcezovat kvůli kostem.
Poslední dobou nám více chutná k této polívce , kterou lehce zahustíme, jako příloha do ní dáváme osmažené kostičky
Dodá k tomu zajímavý podchuťovinku.
JInak tento recept je dle mého velmi dobrý.
,,toš tak,,
23. 12. 2021 21:13
23. 12. 2021 14:20
24. 12. 2020 14:49
23. 12. 2016 13:10
23. 12. 2016 12:13
Stejnou vařila i moje maminka (přidávám navíc divoké kořenííí - domov to krásně ovonííí ale výchozí surovinu obstaral otec za mé asistence
Otec tomu studenému tvoru dloubal oči a odstraňoval žábry...
Já jednou (zkušebně) uvařil hlavy i s očima a pak jsem se ukrutně divil, co že žlutého, kulatého to plave ve vývaru? Oční čočky to byly! Ti mí kapři měli asi optika...
Časem jsem začal vařit hlavy vč. žáber... Není pravda, že by vývar zhořkl
No a v posledních letech, ale nikomu to prosímsakra neříkejte, vařím vývar i z kapřího kožucha. Vývar chystám dopředu; po vychlazení ztuhne jak kdyby byl ze sučuku a krááásně se dá seškrábnout tuk.
Ten vývar je potom jedna báseň
A ta polévka..., ta je...
... ta je jako tři básně
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 12 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno 5. 5. 2024 14:01
Právě bylo uvařeno:
Květák z horkovzdušné fritézy
vladhn uvařila před 31 minutami
Obalovaný gothaj
vladhn uvařila před 35 minutami
Kuřecí nachos
Lucie1001 uvařil před 1 hodinou
Sachr dort z jablek
Vladka321 uvařil před 2 hodinami
Větrníkový dort
Sabora1 uvařila před 2 hodinami
Tvarohovo-borůvkové knedlíky
st3la uvařil před 2 hodinami
Bramborová kaše (klasika)
mnami uvařila před 2 hodinami
Moje špagety
Renata.K. uvařil před 3 hodinami
Borůvkový koláč s tvarohem
VaclavKo uvařila před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: vanocni rybí polévka rybí polévka s krupicí jak osmažit housku dobrá rybí polévka rybi polevka vanocni rybi polevka recept recepty maminčiny osmažená houska do polévky top recepty rybi polevka rybí polévka z jiker a mlíčí jak osmažit housku do polévky rybí polévka recept rybí polévka top recepty recept na rybí polévku rybi polevka vanocni rybí polévka s jikrami falešná rybí polévka mličí do polevky maminčina rybi polévka z rybí hlavy osmažená houska
Suroviny: hlava rybí, kapr, cibule, zelenina kořenová, máslo, krupice, sůl, pepř bílý mletý, zázvor sušený, květ muškátový, vnitřnosti rybí, petrželka, houska, máslo
Maminčina vánoční rybí polévka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8BVr
44 názorů