Jablka pro výrobu müsli (sušení v troubě)
Pokud si doma připravujete vlastní muesli, určitě se vám bude hodit recept na super komponent pro tyto oblíbené cereální snídaně. Sušená, vlastnoručně připravená jablíčka si zamilujete!
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 2 089 kJ / 499 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 4,00 g |
Tuky | 3,47 g |
Vláknina | 26,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 33 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 100,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Pokud chcete sušit jablka na křížaly, tak krájíte jen 4 mm tlusté plátky a sušíte obdobně. Nevýhoda je v tom, že více plátků zabírá více místa a tak bych sušil jen po 4 jablkách na jeden plech. Do trouby nedávám více než jeden plech, protože se trouba dost zapaří a sušení by pak bylo neefektivní. S jedním topným tělesem rozehřívám troubu 3-5 min a pak ji vypnu. Na novinách apod. nesuším z důvodu, že na to nemám prostor. Druhý den sesypu jablka z plechu a dám je do síta o průměru 16,5 cm, to mi stačí. Pokud plech umístíte do horního patra trouby a zapnete horní ohřev s ventilátorem, tak jde schnutí 2x rychleji, ale je třeba prvních 5-15 minut otírat rosu ze skla a dna trouby do sucha.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 4. 2016 18:24
casino: Dík za fotku. U mě ta fotka jen tak nebude, nevlastním foťák. Postup se může zdát zdlouhavý, ale mám to rozděláno tak, jak mi to vyhovuje. A věřím je je to postup relativně ekonomický protože je to se zavřenou troubou.
Kolikrát mi jablka projdou rukama? Nejdříve je oloupu (1). Jasně mohl bych je rovnou i vyjádrovat, ale já si dávám vždycky pauzu. Když byla rozehřátá trouba od předchozí várky, tak jsem tam rovnou strčil ty jablka. Pak jsem vyjádroval (2) a nakrájel na kolečka a dal sušit. Mezitím jsem ještě obracel (3). Pak jsem udělal hranolky (4) a dal sušit. A zase obracel (5). Jak jsem psal na plechu to schne jen z jedné strany. Lepší by bylo kdybych si dal na plech síťku ale žádnou nemám. Pak jsem to nakrájel na kostičky (6) a zase sušil. Nakonec jsem to shrnul do síta (7) a dosušil na topení.
Už uvažuju jak budu sušit v létě. Určitě na balkóně, koupím hodně jablek a dám to všechno na plechy. Ale aby mi sousedka neklepala prach na jablka budu je muset přikrýt igelitem a udělat z toho "pařeniště". Ještě to nemám plně vymyšlené. Jinak musli mám 1/2 hotovou dle mého receptu a je výborné. Potřené čokoládou. 12 ks po 65g celkem mě to vychází na necelých 50kč za 780g (jablka, rozinky, ovesné vločky, čokoláda). Vše kupuju.
Kolikrát mi jablka projdou rukama? Nejdříve je oloupu (1). Jasně mohl bych je rovnou i vyjádrovat, ale já si dávám vždycky pauzu. Když byla rozehřátá trouba od předchozí várky, tak jsem tam rovnou strčil ty jablka. Pak jsem vyjádroval (2) a nakrájel na kolečka a dal sušit. Mezitím jsem ještě obracel (3). Pak jsem udělal hranolky (4) a dal sušit. A zase obracel (5). Jak jsem psal na plechu to schne jen z jedné strany. Lepší by bylo kdybych si dal na plech síťku ale žádnou nemám. Pak jsem to nakrájel na kostičky (6) a zase sušil. Nakonec jsem to shrnul do síta (7) a dosušil na topení.
Už uvažuju jak budu sušit v létě. Určitě na balkóně, koupím hodně jablek a dám to všechno na plechy. Ale aby mi sousedka neklepala prach na jablka budu je muset přikrýt igelitem a udělat z toho "pařeniště". Ještě to nemám plně vymyšlené. Jinak musli mám 1/2 hotovou dle mého receptu a je výborné. Potřené čokoládou. 12 ks po 65g celkem mě to vychází na necelých 50kč za 780g (jablka, rozinky, ovesné vločky, čokoláda). Vše kupuju.
25. 4. 2016 17:17
tejaja: Zahradu nemáme. Musli mám velmi rád, ale 15 jablek na měsíc mi stačí. To bych musel od někoho ty jablka koupit ve velkém aby se to vyplatilo tak jak to děláš ty.
24. 4. 2016 23:51
h4ever:
No, zprvu jsem se pokoušel dopočítat, kolikrát vám ovoce projde rukama, ale vzdal jsem to Postup je dost neproduktivní (tedy relativně drahý), ale na přípravu müsli asi moc jiných způsobů není, že.
Vedle trnek suším křížaly (jabka, hrušky) http://www.labuznik.cz/recept/krizaly-susena-jablk... především na přípravu náplní na frgále. Se sušením jsem začínal v troubě (pro ilustraci přidán obrázek; až zde bude fotečka podle postupu, tak tu svou smáznu) samozřejmě pootevřené a s ventilátorem, teď mám půjčenou el. sušárničku na cca 4kg ovoce a náhodou zrovna včera jsem betonoval základovou desku pro stavbu klasické sušírny pro topení dřevem...
No, zprvu jsem se pokoušel dopočítat, kolikrát vám ovoce projde rukama, ale vzdal jsem to Postup je dost neproduktivní (tedy relativně drahý), ale na přípravu müsli asi moc jiných způsobů není, že.
Vedle trnek suším křížaly (jabka, hrušky) http://www.labuznik.cz/recept/krizaly-susena-jablk... především na přípravu náplní na frgále. Se sušením jsem začínal v troubě (pro ilustraci přidán obrázek; až zde bude fotečka podle postupu, tak tu svou smáznu) samozřejmě pootevřené a s ventilátorem, teď mám půjčenou el. sušárničku na cca 4kg ovoce a náhodou zrovna včera jsem betonoval základovou desku pro stavbu klasické sušírny pro topení dřevem...
24. 4. 2016 12:50
h4ever: sušičku aj ja chválim a neľutujem, že som ju kupovala....bez nej si neviem sušenie húb predstaviť. Alebo sušenie byliniek, ovocia, paradajok...a nebola to ani drahá záležitosť.
24. 4. 2016 11:33
h4ever: Premysli si tú sušičku, myslím, žeby sa ti to oplatilo. Na jeseň mi bežala denne, pretože toľko jabĺk, ako sme mali, sa nepamätám, kedy bolo. A tým pádom stromy zhadzovali ešte nedozreté jablká jedna radosť. Takže na sušenie bolo jabĺk veľmi veľa. A na spotrebe el. energie sa to nijako neprejavilo, žeby sa mi oproti predchádzajúcemu obdobiu zvýšila, teraz sme mali odpis.
24. 4. 2016 11:28
spagetka: To by nevyšlo levněji. Teplo v troubě se udrží minimálně hodinu a půl. Takže po nakrájení zapnu ten ventilátor, vysuším sklo a pak si odejdu minimálně na 45 minut. Kdyby byla trouba otevřená tak by se mezitím opakovaně zapínalo topné těleso čímž by se to 3x prodražilo. Ventilátor má odběr asi 15W což proti topnému tělesu které může mít až 1500W je desetina spotřeby. Ventilátor běží kolem 10 minut a pak už se sklo v troubě neorosí. To až když po 45 minutách až hodině pustím ventilátor. Ale je vidět, že ta vlhkost se vždycky po určité době uvolní.
24. 4. 2016 09:20
h4ever: nevyjde ti levněji, i když pomaleji sušení bez ventilátoru a s pootevřenou troubou? Aspoň já to nikdy s ventilací nesušila, jen při otevřené troubě.
Jinak v té sušičce to dělám taky tak, jak popisuje Terezka.
Jinak v té sušičce to dělám taky tak, jak popisuje Terezka.
24. 4. 2016 09:12
tejaja: JJ, sušené švestky jsou drahé. Když dám plech do trouby úplně nahoru a zapnu horní topné těleso i s ventilátorem, tak jde sušení rychle. Musím však prvních 10-15 minut vytírat orosené sklo a spodek trouby. Pak se už sklo nezapařuje tak to vypnu. Když to takto opakuju tak mi to proschne za jeden den. Spotřebu energie odhaduji ne na výc než 1kW. Je to ale celkem tak 14h sušení, plus dosušení na sýtu na topení a jde teda o 1kg.
23. 4. 2016 20:20
h4ever: Moja má priemer 35 cm, bola som odmerať. Väčšinou suším jablká, do tých 9 poschodí mi vojde cca 1 igelitka, nie kopcovitá, teda približne 4 kg, záleží od jabĺk, aké sú šťavnaté, podľa toho dávam množstvo. Nikdy som to nevážila, ale toľko mi tam vojde. Mesiačiky jabĺk dávam nahusto, tak ako sa dá. Aby sa neohrieval vzduch, ale jablká. Doba sušenia závisí od hrúbky plátkov. Ale plná sušička sa mi vysuší za cca 4 hodiny. Ja tie poschodia premiestňujem, prekladám ich, najskôr sa usušia tie úplne dolu a spodné, takže to vypnem a poschodia poprehadzujem, Čo je suché, dám preč a suším menej poschodí ďalej. Sušené slivky zo sušičky sú neskutočne dobré. Takto si nasuším všetky prebytky čo mám zo záhrady. Ale aj keby si niekto v sezóne slivky kúpil a usušil, oplatí sa to, pretože sušené slivky sú neskutočne drahé,. aspoň u nás.
23. 4. 2016 19:50
tejaja: Díval jsem se na obje a překvapuje mně že jsou tak malé. Myslel jsem že je to vědší. Skoro bych řekl že do té 9ti patrové se toho moc nevejde jak se zdá malá. Možná optický klam. Kolik jablek se tam vleze a jak dlouho trvá je usušit?
23. 4. 2016 19:13
h4ever: Sú rôzne, ja mám ETU 0301 https://www.mall.sk/susicky-potravin/eta-karina-03... . Mám ju uiž 4.rok a nedám na ňu dopustiť. Dcéra má Oravu https://www.alza.cz/orava-su-102-d1634953.htm a je s ňou tiež spokojná.
23. 4. 2016 11:16
Ještě poznámka. Měl jsem plech umístěný úplně dole a vypnutý ventilátor. Mohu na zkoušku umístit plech do horní pozice pod topné těleso grilu a se zapnutým ventilátorem nechám sušit hodinu a uvidíme jak rychle to půjde.
tejaja: Co je to za tip sušičky? Mrknul bich se na net
tejaja: Co je to za tip sušičky? Mrknul bich se na net
23. 4. 2016 09:55
h4ever: Do sušičky môžeš dávať poschodí, koľko potrebuješ,, trebárs len 1, ak máš málo potraviny. A hlavne odpadá ten cirkus s manipulovaním 3 dni ako píšeš. Kto častejšie niečo suší, oplatí sa kúpiť.
23. 4. 2016 09:49
spagetka: Určitě je to dobrá věc pro lidi co mají zahradu a potřebují usušit hodně jablek nebo jiného ovoce. najednou.
23. 4. 2016 09:47
h4ever: jj, mám odvádí mi vlhkost, navíc si tam mohu dát třeba 5 pater, takže usuším víc najednou a troubu využiju jinak. Je pravda ale, že než jsem si sušičku koupila, tak jsem také vše sušila přesně jak popisuješ, v troubě.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 6 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 9 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 10 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 21 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno 3. 5. 2024 17:11
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno 3. 5. 2024 14:57
Právě bylo uvařeno:
Křehký mřížkový koláč
faluska uvařila před 28 minutami
Guláš, hovězí či vepřový
PavlinaP uvařil před 1 hodinou
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Mmelinda uvařila před 1 hodinou
"Pštrosí" vejce
Standby uvařila před 2 hodinami
Kynutý borůvkový koláč od Tejajky - CRISP
Petra Dvor. uvařila před 2 hodinami
Tilapie
marcel123456789 uvařila před 3 hodinami
Vepřové na česneku s dušenou mrkvičkou
Kamilana uvařila před 4 hodinami
Vepřová plec na hořčici
Styliane uvařil před 4 hodinami
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
IvanaMiskova uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Sladké i slané jablečné dobroty - uchování a zpracování jablek
Ovocné kůže: Pochoutku z jablek nebo hrušek vonící skořicí a vanilkou snadno vyrobíte podle našeho videonávodu
Další recepty
Tématické fráze: sušení jablek v troubě sušení jablek v horkovzdušné troubě sušení ovoce v horkovzdušné troubě jak sušit jablka sušení jablek suseni krizal v troube sušení hrušek v horkovzdušné troubě jak sušit ovoce v troubě suseni v troube suseni ovoce v troube sušení trnek v troubě jak sušit hrušky jak ususit jablka sušení křížal v horkovzdušné troubě výrobky z jablek křížaly v troubě jak susit jabka síta na sušení ovoce v troubě jak se susi jablka sušení švestek doma
Suroviny: jablko
Jablka pro výrobu müsli (sušení v troubě)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/43nk
17 názorů