Sušené švestky (v troubě)

Iness Kuchařka:

Ostatní 27 názorů

Přidat další fotografii
514
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Suroviny

cca 1 - 1,5 kg dobře vyzrálých švestek
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Švestky omyjeme v teplé vodě a osušíme. Opatrně vypeckujeme (natrhneme co nejméně a prstem vytáhneme pecku).
    Dáme je na plech a začneme v troubě sušit na 50°C. Kdo má v troubě ventilátor, zapne si program s ventilátorem. Kdo nemá, musí nechat mírně pootevřené dvířka, aby mohla vlhkost z ovoce odcházet.

  2. Po 4 hodinách sušení plech vyndáme, necháme vychladnout a opět je dáme sušit do trouby a to na 65°C.

  3. Po 3,5 hodinách horké švestky porosíme studenou vodou. Budou potom černé a pěkně lesklé a necháme ještě 1/2 hodiny dosušit.
    Správně usušené švestky jsou pružné až kašovité, ale při zmáčknutí nevypouští šťávu. Nesmí být přesušené, ztvrdlé nebo spálené.

Poznámka

Při vyšších teplotách švestky naběhnou, popukají a pustí mnoho šťávy. Horko nad 85°C ničí vůni a barvu ovoce i obsah vitaminů.

Je to sice zdlouhavé, ale o nic se nestaráte až na jedno vytažení. Ta pochoutka stojí za to.

USKLADNĚNÍ:

Nejlepší jsou vzduchotěsné dózy či sklenice. Ovoce by pak mělo být uloženo v temnu, nejlépe poslouží komora či spíž. Sušené ovoce může být i zmraženo a tím déle uchováno.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 24 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Sušené švestky (v troubě)

  • Mirka Mirka(neregistrovaná)

    Lenka: Ano, stačí je napěchovat vypeckované do skleničky a zavařit klasickým způsobem. Nic nepřidávat!! Jsou perfektní na koláče, do buchet, prostě všude, kde jste zvyklá je používat. Zavařujeme je takto spoustu let, takže je to sto pro odzkoušené. :-D

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Dobrý den. Je možné švestky uchovat zavřením "nasucho" ? Děkuji za odpověď

    Odpovědět

  • Hořká mandle Hořká mandle(neregistrovaný)

    rebeka:Už se těším,mám jich za chalupou moc a moc.:-D

    Odpovědět

  • daniel1610 daniel1610

    můžete ještě napsat jak dlouho jinak díky za odpověd´

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    daniel1610: já suším v sušičce švestky rozpůlené a vypeckované:-p

    Odpovědět

  • daniel1610 daniel1610

    špagetka můžete mi prosím napsat jak sušíte švestky v sušičce děkuji

    Odpovědět

  • Iness Iness(autor receptu)

    tejaja: To ano:-* a v čokoládě by to byl ještě lepší dárek:-).

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Luxusné :yes: Kľudne by to mohlo poslúžiť ako darček, v peknom skle...;-):yes:

    Odpovědět

  • Oskeruska Oskeruska

    Senky: Prijed,muzes si natrhat ;-):-*

    Odpovědět

  • Oskeruska Oskeruska

    Iness,dekuji. Myslela jsem si ty dozy,jen bych jich nemela tolik :-) mrazeni mne nenapadlo,mrazak mam;-)

    Odpovědět

  • Iness Iness(autor receptu)

    Vaclav Fronek:
    Vašku děkuji Ti a všem ostatním taky:-K.

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    To je náramná věc. To tě chválím a + bodík 10

    Odpovědět

  • Iness Iness(autor receptu)

    Oskeruska:
    Nejlepší jsou vzduchotěsné dózy či sklenice, méně vhodnou možností jsou sáčky. Ovoce by pak mělo být uloženo v temnu, nejlépe poslouží komora či spíž. Sušené ovoce může být i zmraženo a tím déle uchováno.
    A ohledně půlení...klidně švestky natrni tak, že uvidíš jestli tam nájemník je nebo ne:-D. A nech ty půlky u sebe, neodtrhávej;-).

    Odpovědět

  • senky senky

    Zkusila bych;-) nemám trnky ;-( třeba někdo přivře oko a podaruje nebo odprodá:-D:-D

    rebeka::-D:-D při lupu musíš klamat tělem:-K:-)):-))

    Odpovědět

  • Oskeruska Oskeruska

    Iness,prosim,jak je pak uchovavas? Das je do krabice nebo je nechas nekde na volno? Jinak se mi to libi,ale asi bych je musela rozpulit,protoze jsou nase svestky dost cervive..a tolik proteinu neni moc dobrych :-D Snad by to nevadilo...:-? Jinak bodika jsem dala uz vcera;-)

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo