jméno:   heslo:   pamatuj  
Více než  38 000  receptů

Kvašáky

Kvašáky
Po 48 hodinách
nahoru
Kvašáky Kvašáky Kvašáky Kvašáky
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučit recept
Doporučit
recept
Poznámka
Moje
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Zavařeniny

Suroviny:

Okurky
Sůl
Kopr
Křen
Vinné listy

Postup přípravy receptu

Umyjeme přerostlé okurky, vinné listy, kopr a kořen křenu. Okurky propícháme, skládáme je do velikých sklenic (nebo kameninové nádoby – viz foto) a prokládáme koprem, vinnými listy a kolečkama křenu. Koprem nešetřit! Zalijeme studeným nálevem - na 1l vody 4dkg soli – nálev musí být až po vrch aby se k okurkám nedostal vzdušný kyslík. Proto je je potřeba zatížit aby neplavaly po povrchu. Necháme kvasit. Za 7 až 14 dnů by měly být již vykvašené – potřeba ochutnat – a je dobré je uskladnit do chladné a tmavé místnosti aby se proces kvašení zastavil.

Poznámka

Někdo přidává na dno sklenice kousek chleba pro rychlejší kvašení

Autor Autor: (Jiří Blaha)
Datum vložení Datum vložení:
6 kladných hodnocení udělit kladné hodnocení - udělit kladné hodnocení


Podobné recepty


Komentáře k receptu "Kvašáky"

autor: oldblack (neregistrovaný/á)
vloženo: 05.08.2014 06:42:42   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Já přidává i listy černého rybízu smajliksmajlik

autor: magdalenka
vloženo: 11.06.2014 11:37:12   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Už mi vykvasili prvé tohoročné uhorky. V tejto horúčavy studené z chladničky chutia skvele...smajlik

autor: Pepíno (neregistrovaný/á)
vloženo: 08.08.2013 07:08:57   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Dobrý den,já do kvašáků ještě přidám trochu kysaného zelí a cukr,aby to líp kvasilo a kvašáky jsou potom křupavé. P.smajlik

autor: 1974andrea
vloženo: 08.06.2012 20:42:30   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

josef macíček:Ještě se dávají višňové listy

autor: josef macíček (neregistrovaný/á)
vloženo: 08.06.2012 20:41:16   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

brý den sem se chtěl zeptat když nemám viné listy můžu je něčím nahradit,nebo tam musí být?dík za odpověd

autor: Marek (neregistrovaný/á)
vloženo: 26.07.2011 16:23:07   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Děkuji Magdalenkosmajlik

autor: magdalenka
vloženo: 26.07.2011 16:01:43   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Marek:precedím, bez bieleho povlaku do pôvodného nálevu dávam do pohárov a do chladničky.

autor: Marek (neregistrovaný/á)
vloženo: 26.07.2011 15:28:30   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

A když je po vykvašení přendáváte do lednice, tak je necháte v tom nálevu nebo dáte druhý ... přece jen je tam taková ta bílá blanka na povrchu .. děkuji za odpověď

autor: Moravák BigJim (neregistrovaný/á)
vloženo: 15.07.2011 17:06:42   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Do kvašáků se dají dát různé ingredience, ale vše studené, čerstvé maximálně voda se solí je převařená a vychlazená. Rozhodně ne žádný ocet jak se občas někde objeví. Důležité je aby byly okurky zcela potopeny a nikde nečouhaly nad hladinu. Co do nich dáte záleží na vaší chuti nebo zvyklostech. Běžně se dává vinný list, višňový list, někdo dává i list černého rybízu, dubu nebo křenu. Z dalších ingrediencí se dává samozřejmě sůl ( nejčastěji 4 dkg na litr vody, pak dále kopr, česnek, cibule přidá vá se i bobkový list(ten mám taky čerstvý), koriandr, hořčičné semeno, pepř nebo i feferony. Jsem příznivcem toho, někdy méně je více a já bych s tím kořením byl opatrný. Myslím, že krom soli bych dal višňový a vinný list, kousek křenového, kopr ( tady bych se toho nebál) a já mám rád česnek tak par kousků bych přidal a toť vše. Zaleju nálevem, zatěžkám (mám na to už léta dubové prkénko a zatížím taky léta používanou dlažební kostkou a nechám vykvasit. Na zimu by se daly uchovat, kamarád to dělá, ale většinou není co schovat. Takovej čerstvej teplej chleba s dobrým domácím sádlem a jak říkáme doma s kvašňákem .... No kdo si to může dovolit???

vloženo: 11.07.2011 16:56:34   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Jirko,manžel miluje kvašáky a dnes se dělaly podle TebesmajlikVěřím,že také uspějí a budou chutnat a Ty máš za receptík další bodíksmajlik+4smajlik

autor: Jenny
vloženo: 27.10.2010 13:44:09   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

no,jo,kvašáčky...kamarádka mě poradila,že dává bobkový list,nový koření a pepř,taky nejsou špatný...ale jak kdo,jinak bodík...smajliksmajlik

vloženo: 28.08.2010 12:14:25   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Pro Čendu: O zavarovani kvasaku nevim, ale my je doma po vykvaseni prendame do zavarovacich sklenic a dame do lednicky (vicko neutahujeme), aby se proces kvaseni zastavil. Divam se do kalendare - 7. srpna jsme posledni davku dali do lednice a kvasaky jsou porad OK.

autor: jirka66
vloženo: 28.08.2010 12:01:25   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Čendo tak to bohužel nevímsmajlik,U nás to stíháme jíst a tak je nezavařujeme.

autor: Čenda (neregistrovaný/á)
vloženo: 28.08.2010 11:52:27   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Ahoj.Na kolik stupňu a na jak dlouho sterilizovat kvašáky,aby se nerozblemcaly??Prozatím jsou výborné a křupavé.Díky za rychlou odpověď.Jse mi jen o chycení víčka.díky

autor: magdalenka
vloženo: 17.07.2009 15:51:48   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Nám chutia kvasené uhorky asi 10-12 cm veľké, dávam vykvasiť do malého keramického súdka. Časť preložím do zaváracích pohárov a pomaly vysterilizujem.

autor: Svetlana
vloženo: 17.07.2009 13:55:07   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

pipre už jsem o tom taky slyšela...vyzkouším..smajlik

autor: Svetlana
vloženo: 17.07.2009 13:54:18   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

...my se doma o okurky "pereme".smajlik..manžel miluje kvašáky, tak by nejraději nechal všechny přerůst a nechal zkvasitsmajlik, já mám raději "normální" nebo v hořčici...takže u nás v době okurků kvasí průběžně 4-5 nádob...no a z nich už se pak dá něco našetřit na zavařenísmajlik

autor: pipre
vloženo: 17.07.2009 13:28:44   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Mimo dobrý recept mne zaujalo i propichování okurek. Kamarádka propichuje pletací jehlicí podélně okurky i pro normální sterilizování a fakt jsou skvělé. Já se na tento postup chystám také. Bodíksmajlik

vloženo: 17.07.2009 13:28:37   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Taky bysme to tak udělali, ale nezbydou, nezbydousmajliksmajliksmajlik

autor: Svetlana
vloženo: 17.07.2009 13:06:17   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

...od loňska kvašáky po vykvašení zavařujeme...naskládáme do sklenic, zalejeme slaným nálevem (nově udělaným), přidám znovu kopr a křen a sterilizuju 10 minut na st....a jsou fakt dobré, vydrží...

vloženo: 17.07.2009 12:54:18   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Jirko, ten recept tady rozhodně chybělsmajlik, děláme každý rok, přidáváme česnek a feferonky. Rozhodně by se tady hodil i podobný recept na kvašáky a ty máš plusík!!smajliksmajliksmajlik

autor: magdalenka
vloženo: 17.07.2009 11:23:33   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Zalievam teplou slanou vodou (neprevarenou) a dávam kvasiť na slnko.


Přidat komentář

Komentáře/příspěvky se na stránkách zobrazí až po jejich ověření. To probíhá tak, že Vám na vyplněnou e-mailovou adresu zašleme e-mail, ve kterém je třeba kliknout na odkaz. Poté se Váš komentář/příspěvek zobrazí na webových stránkách. Dokud nedojde ke změně IP adresy, tak z daného zařízení (počítač, tablet, mobilní telefon) můžete psát další komentáře/příspěvky bez ověření.


Vaše jméno:
Váš e-mail:
Komentář:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
Pokud chcete přidat odkaz, klikněte na tlačítko a vložte www adresu.

Tématické fráze

kvašáky kvašáky bez vinného listu kvašené okurky recept recept na kvašáky kvasáky - recept příprava kvašáků jak uchovat kvašáky kvašaky okurky jak na kvašáky domácí kvašáky recept kvasaky recept domácí kvašáky recepty kvašáky jak udělat kvašáky recepty okurky kvasaky kvašák recept kvašáky recepty na kvašaky jak se delaji kvašáky jak naložit kvašáky jak vyrobit kvasaky jak zavařit kvašáky návod na kvašáky nálev na kvašáky nálev kvašáky vyborne kvašaky nakladani kvašáku recept na okurky kvašáky okurky kvašáky recept recept na domací kvašaky okurky kvasaky okurky kvašáky recepty kvašáky recepty výborné kvašáky recept zavařování kvašáků kvasak recept recept na kvašené okurky kvašáky-recept kvašene okurky kvašáky nálev kvašená zelenina recept lak na kvašaky




Copyright © 2008 - 2014 www.toprecepty.cz | Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

Partneři: Dobré Recepty | Videorecepty | Máminy recepty               Obecné podmínky | Pexeso | RSS | Kontakty