Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvašáky

Pusťte se s námi do přípravy pikantních kvašáků, získají si vás na první kousnutí. Kvašená zelenina prospívá trávení i imunitě. Okurky s koprem, křenem a vinnými listy dáme do sklenice, zalijeme nálevem a pak necháme okurky týden až dva kvasit.

Hodnocení receptu je 4,9 (17×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 5 min bez doby chladnutí nálevu a kvašení

60 min (55 min příprava + 5 min tepelná úprava, bez doby chladnutí nálevu a kvašení)

17. 7. 2009 09:56

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Někdo přidává na dno sklenice kousek chleba pro rychlejší kvašení.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Pepíno

8. 8. 2013 07:08

Dobrý den,já do kvašáků ještě přidám trochu kysaného zelí a cukr,aby to líp kvasilo a kvašáky jsou potom křupavé. P.:-)

1974andrea 1974andrea

8. 6. 2012 20:42

josef macíček:Ještě se dávají višňové listy

josef macíček

8. 6. 2012 20:41

brý den sem se chtěl zeptat když nemám viné listy můžu je něčím nahradit,nebo tam musí být?dík za odpověd

Marek

26. 7. 2011 16:23

Děkuji Magdalenko:-K

magdalenka magdalenka

26. 7. 2011 16:01

Marek:precedím, bez bieleho povlaku do pôvodného nálevu dávam do pohárov a do chladničky.

Marek

26. 7. 2011 15:28

A když je po vykvašení přendáváte do lednice, tak je necháte v tom nálevu nebo dáte druhý ... přece jen je tam taková ta bílá blanka na povrchu .. děkuji za odpověď

Moravák BigJim

15. 7. 2011 17:06

Do kvašáků se dají dát různé ingredience, ale vše studené, čerstvé maximálně voda se solí je převařená a vychlazená. Rozhodně ne žádný ocet jak se občas někde objeví. Důležité je aby byly okurky zcela potopeny a nikde nečouhaly nad hladinu. Co do nich dáte záleží na vaší chuti nebo zvyklostech. Běžně se dává vinný list, višňový list, někdo dává i list černého rybízu, dubu nebo křenu. Z dalších ingrediencí se dává samozřejmě sůl ( nejčastěji 4 dkg na litr vody, pak dále kopr, česnek, cibule přidá vá se i bobkový list(ten mám taky čerstvý), koriandr, hořčičné semeno, pepř nebo i feferony. Jsem příznivcem toho, někdy méně je více a já bych s tím kořením byl opatrný. Myslím, že krom soli bych dal višňový a vinný list, kousek křenového, kopr ( tady bych se toho nebál) a já mám rád česnek tak par kousků bych přidal a toť vše. Zaleju nálevem, zatěžkám (mám na to už léta dubové prkénko a zatížím taky léta používanou dlažební kostkou a nechám vykvasit. Na zimu by se daly uchovat, kamarád to dělá, ale většinou není co schovat. Takovej čerstvej teplej chleba s dobrým domácím sádlem a jak říkáme doma s kvašňákem .... No kdo si to může dovolit???

Anna Kocikova Anna Kocikova

11. 7. 2011 16:56

Jirko,manžel miluje kvašáky a dnes se dělaly podle Tebe;-)Věřím,že také uspějí a budou chutnat a Ty máš za receptík další bodík:-p+4:yes:

Jenny

27. 10. 2010 13:44

no,jo,kvašáčky...kamarádka mě poradila,že dává bobkový list,nový koření a pepř,taky nejsou špatný...ale jak kdo,jinak bodík...:yes:;-)

Jitka a Vlastik

28. 8. 2010 12:14

Pro Čendu: O zavarovani kvasaku nevim, ale my je doma po vykvaseni prendame do zavarovacich sklenic a dame do lednicky (vicko neutahujeme), aby se proces kvaseni zastavil. Divam se do kalendare - 7. srpna jsme posledni davku dali do lednice a kvasaky jsou porad OK.

jirka66 jirka66

28. 8. 2010 12:01

Čendo tak to bohužel nevím:-(,U nás to stíháme jíst a tak je nezavařujeme.

Čenda

28. 8. 2010 11:52

Ahoj.Na kolik stupňu a na jak dlouho sterilizovat kvašáky,aby se nerozblemcaly??Prozatím jsou výborné a křupavé.Díky za rychlou odpověď.Jse mi jen o chycení víčka.díky

magdalenka magdalenka

17. 7. 2009 15:51

Nám chutia kvasené uhorky asi 10-12 cm veľké, dávam vykvasiť do malého keramického súdka. Časť preložím do zaváracích pohárov a pomaly vysterilizujem.

Svetlana Svetlana

17. 7. 2009 13:55

pipre už jsem o tom taky slyšela...vyzkouším..:yes:

Svetlana Svetlana

17. 7. 2009 13:54

...my se doma o okurky "pereme".:-8..manžel miluje kvašáky, tak by nejraději nechal všechny přerůst a nechal zkvasit:-S, já mám raději "normální" nebo v hořčici...takže u nás v době okurků kvasí průběžně 4-5 nádob...no a z nich už se pak dá něco našetřit na zavaření:-)

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: nálev na kvašáky domácí kvašáky okurky kvašáky recept okurky kvasaky domácí kvašáky recept kvašáky do sklenic kvašáky nálev kvašaky okurky nejlepší recept na kvašáky recept na domací kvašaky recept na okurky kvašáky nálev na okurky kvašáky nálev kvašáky příprava kvašáků kvašáky bez vinného listu kvašené okurky recept recepty okurky kvasaky nakladani kvašáku kvašene okurky nejlepsi kvasaky

Suroviny: okurka čerstvá, kopr, křen, listy vinné, voda, sůl

TopRecepty.cz

Kvašáky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mwB0