Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařování v mikrovlnce

Nevíte co s přebytky letní sklizně nebo ořechů? Zavařte je a i v zimě si tak můžete vychutnat chuť letního ovoce či zeleniny. Tento velice podrobný návod na zavařování v mikrovlnné troubě ušetří nejen váš čas, ale i elektrickou energii.

Hodnocení receptu je 5,0 (43×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 5 min

20 min (15 min příprava + 5 min tepelná úprava)

12. 8. 2009 22:04

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Návod z knihy A. Balaštíka: Vaříme rádi ( otištěný v Knihovničce receptů 07/09).

Pokud se vyskytne problém - např. obsah sklenice překypí - je vždy problém ve víčku. Měla by se používat vždy víčka nová. Je to běžné, využívat již použitá víčka, jen si vždy vzpomeňte, jak je otevíráte, když nejdou otevřít (poklepáním, loktem atd...). Pokud jsou zohýbaná, určitě tlak v mikrovlnce nevydrží.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Ino

2. 2. 2014 21:22

Zdravím,tak dobře jsem se velmi dlouho nepobavil,jak čtením diskuze na téma zavařování v mikrovlnce.Moje "Curiculum vitae":v mvt zavařeno za cca 5let cca 500 různých láhví,cca 10 různě velkých explozí s obdobnými,v předchozí diskuzi popsanými následky,jednou v trenkách opařenej(z vlastních roupů),když jsem kvedlal s víčkem už se zavařenou 0,7 šroubovačkou,těsně po vytažení z mvt v bublajícím stavu.(naštěstí to spravil skok pod ledovou sprchu i s trenkama a potom týden nátěr hrudi Panthenol pěna.Současné praktikování:víčko neutahuju,pára musí jít z lahve ven,jinak se natlakuje vnitřek až něco z obalu,s různě velkým VÝBUCHEM povolí.V mvt mám vždy jen jedinou láhev,ohřívám na plný výkon (750W).Při prvních bublinách snížím výkon odklikáním na 160W a hlídám hladinu ,aby nepřetekla.Otevřením dvířek končím ohřev a po pár vteřinách v nejvyšponovaněším předpažení přenesu bezotřesově:-)na stůl,kde sleduji bublání.TY co přestanou bublat o hodně dříve než ostatní,nechám vychladnout cca 1hod a zkouším bříškem prstu poklepem,zda se náhodou láhev neumoudřila.Pokud se mi nelíbí,tak Oprava :víčko jen "položím vlastní vahou do závitů"přivedu obsah k varu a po vyjmutí bezprostředně utáhnu víčko.Obsah začne bublat(ne sice tak vášnivě jako ty prvokolově úspěšné).Po vychladnutí označím "k rychlé spotřebě".Zatím se toho moc nepokazilo.Hovořím o za varu(pokud lze),nalévaného obsahu do lahví(prázdné včetně víček sterilizuji na 105st celsia v pečící troubě).(guláše,lečo,polévky.Nepodařilo se mi dobře zavařit kohoutí polévku,která po třech dnech začla bublat znovu,tentokrát ve sklepě v regále."přezavařil"jsem ty šumící,do roka bez újmy byly pozřeny.P.S.Už třetí rok vážně uvažuju o gumové zástěře až na zem,jen nevím jak ochránit zbytek...ale toto nebezpečí hrozí i u nedočkavého zavařovatele vytahujíciho nevychladlé lahve z hrnce či trouby.:-))

Hella Hella

26. 9. 2013 17:07

Pepa: Když jsem sem před více než 4 roky recept dávala, všude se psalo, že se musí používat šroubovací víčka. Tak jsem to dala i do receptu. Od té doby jsem sama vyzkoušela, že jdou i víčka Omnia (píšu o tom v diskuzi) a zavařuji stejně jako popisuješ ty. ;-)

Pepa

26. 9. 2013 16:51

Hella:
Pro víčka omnia - volně je položím na sklenici a až po proběhnutí zavařovacího cyklu je vyndám a upevním. Následně sklenice obrátím. Šroubovací víčka volně dotáhnu - po zavaření upevním. Sklenice je nutno používat stejné velikosti a hmotnosti, aby se obsah ve všech rovnoměrně zahřál a taky aby nedošlo k explozi.

Tom Beyk Tom Beyk

7. 9. 2013 17:46

...tak jsem se taky dnes zavlnil s kozíma rohama a konstatuji, že odvážnému štěstí přeje...další spokojenec :yes::-D
Malá sklenice (330g) na tři minuty se mi zdlálo, že by mohla být na 3 a půl - rohy byly po vyndání zelenější než ty velké sklenice.
Uvidíme jestli vydrží, jestli vydrží:-?:-D:-p
...viz foto

Hella Hella

27. 8. 2013 13:32

Katka: Ty jsi mě odhalila :-8 Na té fotce jsou skutečně obyčejná víčka.(Uvádím to i ve zdejší diskuzi z 27.7.2010) Já sama je na okurky používám ale v receptu o nich nepíšu z těchto důvodu: v knize ani v článku odkud jsem recept čerpala se obyč víčka zásadně nedoporučují. Nepíšou tam proč, ale já se domnívám, že by nemusely vydržet ten tlak. Proto je používám jen na okurky, protože kdyby náhodou bouchly (ještě se mi to nestalo) tak to není taková práce to uklidit, na rozdíl třeba od rybízu.
Ohledně zavařování v myčce: používám jakákoliv i použitá víčka, Je to stejný princip zavařování jako v hrnci s vodou.

Katka

25. 8. 2013 15:20

já bych si teda typla že na obrázku číslo 8 od helly, tuším, že to je, nejsou šroubovací víčka ... je to možné nebo se mi to zdá? pak jsem se chtěla zeptat, na zavařování v myčce, mohou být i ty nešroubovací víčka, nebo šroubovací použitá víčka ?? a defakto vše se tam asi dělá stejně, když to pustim na jeden program, tak už čas nehlídám co, to je asi taky dobré, že se můžou zavařovat, okurky s ovocem ;-)

Martin

25. 8. 2013 07:46

Hezký den všem. Pročítám tuto diskusi, poněvadž se taky chystám zavařovat v mikrovlnce a zjišťuju časy. Co se týče syčení, musí se dát pozor. Kovová víčka přijímají z mikrovlnného záření více energie, než zbytek sklenice.. Co se týče zmíněných explozí, tak si myslím, že někdo dotáhnul "fest" a pak se to natlakovalo. Víčka před vložením do mikrovlnky nedotahovat! Po dovlnění dotáhnout a překlopit. Víčka jsou celkem nažhavená, takže se to bude odstavení a překlopení ještě několik minut vařit:-)

Eman

12. 8. 2013 18:48

Ano,tak to dělám.V té sklenici,ale tu sklenici mám velikou 2,5 litru. Brambory jsou výborné chuti.Vřele doporučuji.

Hella Hella

12. 8. 2013 17:10

Eman

12. 8. 2013 13:34

Hella:Věř,či nevěř,ale já jsem také do dnešní doby něco takového neslyšel.Bohužel jsem to zakusil na vlastní kůži.A to,že tak zavařuji dále,tak proto,že je to perfektní způsob zavařování pro,jak píšeš,menší množství(1 až 4 sklenice).Větší množství manželka zavařuje klasicky v zavařovacím hrnci,protože myčku nemáme.V myčce,ale zavařuje dcera,která si to pochvaluje.A také jsem si jistý,že k zopakování exploze nemůže již dojít,protože,jak jsem psal minule,tak víčka dotahuji jen zlehka(a teprve po vytažení je dotáhnu fest) a tím pádem ve sklenici nemůže vzniknout tlak.Je ale také pravda,že když něco zavařuji,tak manželka tomu již nevěří a z kuchyně odchází. :-) Také jsem před lety četl na internetu ,že lze ve větší zavařovací sklenici vařit brambory,za pár minut,tak jako v papiňáku.Tak jsem si pořídíl 2,5 litrovou sklenici,která se vleze do mikrovlnky a od té doby brambory vařím jen tímto způsobem,protože jsou mnohem chutnější,díky tomu,že se tam dává na dno jen asi dva centimetry vody a chuť se nevyvaří do vody.Jen od toho incidentu víčko dotahu zlehka,což mělo za následek to,že vaření se prodloužilo asi o dvě minuty.To ale není nic podstatného.

Hella Hella

12. 8. 2013 09:15

Eman: :-O Nikdy jsem neslyšela, že při dodržení času vlnění a použití nových šroubovacích víček by se něco takového stalo! Jen se divím, že po takové zkušenosti dál v mikrovnce zavařuješ! Já osobně tento způsob zavařování používám jen na zpracování malého množství, např. jak postupně dozrávají okurky. Pokud mám potřebu zavařit větší množství, zavařuji v myčce, http://www.toprecepty.cz/recept/28254-zavarovani-v... je to nejrychlejší a nejpohodlnější.

Eman

11. 8. 2013 23:41

Já jsem asi dva roky zavařoval v mikrovlnce bez jakýchkoliv problémů.Zavařuji většinou 3 -4 sklenice a tak je "vlním" každou samostatně.Vloni jsem zavařoval zelí.Tři sklenice bez problému a čtvrtá mě asi po 5 minutách explodovala.Nikomu tu hrůzu nepřeji.Byla to rána jak z děla,urvalo to dvířka od mikrovlnky a zelí se rozletělo po celé kuchyni.Nejhorší ale bylo,že manželka,která stála asi 2 a půl metrů před mikrovlnkou chytla střepinu přesně doprostřed čela a tekla jí z toho krev.Já jsem v první moment hrůzou zkoprněl a manželka také stála bez hnutí ohozena od hlavy po kolena zelím a z čela tekoucí krev.Nechci ani pomyslet na to,kdyby se střepina trefila do oka.Střepinu se mi podařilo vytáhnou a ránu jsem vydesinfikoval,taže nakonec nenemusela jít ani k doktorovi.Od té doby zavařuji tak,že víčka jen velice,velice zlehka zatáhnu a po po vytažení z mikrovlnky je dotáhnu a otočím vzhůru nohama.Zatím mě to tak funguje a zavařeniny se mi nekazí a hlavně nehrozí nebezpečí výbuchu.

Hella Hella

11. 8. 2013 23:09

Martina: Není mi jasné, na co se ptáš. Máš tady v diskuzi pod receptem celou řadu názorů. A na co teď chceš odpověď? Když tomu nevěříš, těžko pro to můžu něco udělat. Buď si to sama vyzkoušej, nebo si dál zavařuj po svém.

Martina

11. 8. 2013 18:38

verca122:Můžu se taky zepat, jsem na tom stejně. Mám hrůzu strčič do mikrovlnky to šroubovací víčko. Vždy se říkalo, že kov nebo zlacené nádobí je špatně. Jak to tedy je ???
Děkuji moc Martina:-(:-((:-//:-O

verca122

5. 8. 2013 08:56

,,,,,,,,tak se jeste ted klepu,,,,,,poprve jsem dnes zkousela zavarovat v mikrovlnce,,,,,,,uz dlouho me to lakalo,precetla jsem mnoho komentaru a navodu,ale ty obavy me brzdily,,,,,,,abych si neznicila mikrovlnku,abych neudelala diru ve zdi k sousedce,,,,,,,zvedavost a odvaha vsak zvitezily a jsem dalsi v rade spokojenych a doufam,ze budu uspesne pokracovat,,,,,,,,diky devcata za navody:-Kwww.toprecepty.cz

1 2 3 4 8

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: zavařování v mikrovlnné troubě zavařujeme v mikrovlnce zavařování v mikrovlné troubě zavařování broskví zavařujeme ořechy v mikrovlnce zavařování okurek v mikrovlnné troubě okurky v mikrovlnce zavařování masa sterilizace v mikrovlnce zavařování klobás zavařování jablek zavařování ořechů v mikrovlnné troubě zavařování leča zavařování okurek zavařování ořechů zavaření v mikrovlnce zavařujeme okurky v mikrovlnce mikrovlnka zavarovani konzervace vlašských ořechů v mikrovlnce zavaření ořechu v mikrovlnce

Suroviny: meruňky, broskve, jablko, rybíz, jahody, hruška, zelenina

TopRecepty.cz

Zavařování v mikrovlnce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mQ0r