Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoce jsou po velikonocích druhým nejvýznamnějším křesťanským svátkem. Trvají od adventu až do Tří králů a jsou tradičně považovány za dobu rozjímání, dobročinnosti a různých předsevzetí.

České Vánoce jsou nejvíce očekávány dětmi nejen kvůli pohádkám, cukroví a dárkům, ale také pro rodinnou atmosféru plnou klidu, pohody a lásky. Seznámíme vás s několika zvyky a tradicemi, jejichž dodržením vánoční svátky ještě více zkrásní.

1

Co je pro Vánoce typické

Celý rok se na ně těšíme a ony přicházejí s vůní právě pečeného cukroví. Pro Vánoce je typický ozdobený stromeček, vánočka, rybí polévka se salátem a smaženým kaprem, dárky, návštěvy a pohádky v televizi. Pro někoho jsou to vánoční zvyky, kterými rodině zpestří večer, pro jiné zase půlnoční mše v kostele.

2

Co je na Vánoce zakázané

Podle pověry se nesmí vstát při štědrovečerní večeři od stolu - kdo to prý udělá, do roka zemře. Stejně tak to údajně platí při praní a věšení prádla, kdy hospodyně riskuje, že zemře někdo z blízké rodiny. Štědrý den je poslední den půstu - kdo ho dodrží, uvidí zlaté prasátko. Kdo se dosyta nají, vycpou ho Perchty hrachovinou. 

3

Kolik lidí musí být u vánočního stolu

Večeře na Štědrý den by měla začít, až když se sejde celá rodina. U stolu musí být sudý počet lidí, lichý počet prý přináší smůlu. Jeden nebo dva talíře do sudého počtu se přidávají pro jistotu, kdyby zavítala nějaká návštěva a chtěla s námi povečeřet. Od stolu smí vstát pouze hospodyně, aby obsloužila strávníky.

4

Co se jí o vánočních svátcích

S první hvězdou končí doba půstu, takže ještě do oběda ho musíme dodržet. Vaříme různé luštěninové kaše, houbového kubu nebo pučálku. Na večeři by mělo být devět pokrmů - podává se rybí polévka, bramborový salát a smažená ryba, jablečný štrúdl, kapr na černo, vinná klobása, čerstvý chléb, cukroví, vánočka a sušené ovoce.

5

Kolik druhů cukroví musí být na stole

Stará tradice praví, že musí být upečeno nejméně sedm druhů cukroví. Jsou to linecká kolečka, vanilkové rohlíčky, měkké perníčky, ořechové pracny, vosí úly, čokoládové šohajdy a kokosové cukroví. Taková tradice se již nedodržuje, recepty jsou mnohde úplně jiné nebo se peče více či méně druhů.

6

Pouštění lodiček o Vánocích

Lodičky se chystají hned po loupání ořechů - tvoří je půlky ořechových skořápek a malá svíčka, kterou do ní přilepíme voskem. Lodičky musí pouštět po vodě v míse celá rodina - pokud se některé skořápky vzdálí, odejde dotyčný z domu. Pokud zůstanou u sebe, bude rodina i příští rok pohromadě.

7

Proč se o Vánocích krájí jablko

Jablíčka se krájí po štědrovečerní večeři. Jablko se ostrým nožem rozkrojí napříč - pokud uvnitř nalezneme hvězdičku, budeme zdraví - pokud objevíme červa nebo křížek - znamená to nemoc nebo smrt. Jablko rozkrojené na výšku skrývá srdíčko - v tom případě nás čeká láska a štěstí.

8

Proč se dává pusa pod jmelím

Jmelí prý byl strom, z kterého Josef vyrobil kolébku pro Ježíška - z toho samého stromu pochází kříž, na kterém byl Ježíš ukřižovánJmelí patří mezi vánoční tradice - dvojice, která se pod ním políbí, bude spolu celý další rok. Kdo pod jmelím projde, bude zdravý. Věnované jmelí zajistí rodině a domu štěstí.

9

Proč se o Vánocích lije olovo

V minulosti znamenalo lití olova ochranu domu a odvrácení od všeho zlého. Vzniklé tvary symbolizovaly nové začátky. V současnosti můžeme sadu na lití olova zakoupit. Roztavené olovo lijeme do misky s vodou a po vychladnutí hádáme z odlitků, co nás čeká celý příští rok. 

10

Co zajistí bohatství v dalším roce

Šupina z kapra, vložená pod talíř při štědrovečerní večeři, má přinést do domu bohatství, hojnost a peníze. Po skončení vánočních svátků vložíme šupinu do peněženky, abychom si zajistili dostatek financí po celý další rok. Sice to příliš nefunguje, ale tradice je to pěkná.

Masarykovo cukroví je jedním z tradičních sladkostí na vánočním stole. Kolečka plná ořechů, obalovaná v cukru, jsou snadná na přípravu - v našem videu se můžete se podívat, jak se pečou:

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více