

Kuba z pohanky
Suroviny
- 1 hrnek pohanky (kroupa)
- 1,5 hrnku vody
- 2 středně velké cibule
- 1 hrnek sušených hub (hřibů, příp. směsi)
- 5 stroužků rozetřeného česneku (nebo sušený práškový)
- sůl
- pepř
- kmín
- 1 lžíce majoránky
- 3 lžíce sádla
Postup přípravy receptu
V kastrůlku přivedeme k varu osolenou vodu, vsypeme nepranou pohanku, necháme přejít varem a odstavíme z ohně. Zamícháme a přikryté poklicí necháme zchladnout a vsáknout vodu.
V hlubší pánvi na sádle osmažíme do zlatova na obloučky pokrájenou cibuli, na ni přidáme nenamočené sušené houby a pomalu orestujeme do změknutí hub. Pak podlejeme troškou vody (aby houby byly potopené) a vydusíme na tuk.
Přidáme zchladlou pohanku, dostatečně česneku a majoránku, vidličkou promícháme, dochutíme a v pekáčku silně vymazaném sádlem necháme v troubě asi 20 minut zapéci.
Poznámka od kuchařky
Žádná věda, nic nového - snad jen to, že sušené houby NIKDY nenamáčím, všechna jejich chuť při takovéto úpravě zůstane tam, kde má - v tomto případě v kubovi :D. Jindy třeba v polévce.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kuba z pohanky
-
tejaja: děkuju - to jsem moc ráda, že ti chutnalo a že jsi přidala krásnou fotku
-
Jitka, urobené, zjedené.
A hlavne výborné.
Díky za recept.
Škoda, že nemôžem dať ešte jeden bod.
Dovolila som si priložiť fotku.
-
Uloženo, vyzkouším, líbí se mě
+
-
U nás sa toto jedlo nevarí, ale ja ho občas robím, chuití mi. A s pohánkou som nerobila. Ukladám a po sviatkoch urobím. Vďaka za recept.
-
pipre: no doufám, že příští sezona bude lepší než letošní, takovou jsem ještě nezažila
-
Tak kubu určitě udělám možná už zítra. Pohanku mám a ,mám také ještě zbytek hřibků od tebe z loňska a čekám na nějakou příležitost, kde je upotřebím
Hodně jsem si je šetřila
+
-
hosta: Jituš, tak takový kuba by mi velmi chutnal a máš to skvělé 7.bodík
-
Díky za výborný recept,pohanku děláme rádi.:-Jak seženu houby,nic nás nezastaví!
-
super receptik pohanka je bezlepkova,super recept na vyskusanie.vsetko co je zdrave mam rada,len manzel to odmieta jest,ale pohanku v zeleninovej polievke zje.
-
Zdravím, také jsem na chalupě dělával pro hosty oba. Osobně mám radši Kubu,ale ten kdo nejedl kroupy, tak měl hubník z housek.
-
Určitě někdy vyzkouším
-
cathleen:
je to marný,je to marný,je to marný
-
spagetka: neodpověděla, ale nepřesně jsem se vyjádřila - recepty na kubu a hubník jsou odlišné, u tebe prakticky stejné. (To jen na doplnění mého komentu níže.)
-
cathleen: sama sis odpověděla, že je to odlišné
Navíc v mém receptu zdůvodňuju, proč se u nás tradičně kroupy nepoužívají, je to jen o zvyku, ne proto, že by to nebylo dobré. Už mám v troubě oba, svůj tradiční a tenhle od Jitky, jsem zvědavá na reakci - mně to určitě vadit nebude
Navíc, co si budeme povídat, pohanka zdravá je. -
hosta: také bych si dala, Jituš
spagetka: jaký je pak rozdíl mezi kubou (do kterého dáváš krupici a vejce) a vaším hubníkem (který je také výborný, ale od kuby přece odlišný)?https://www.toprecepty.cz/recept/3319-hubnik-z-jiz...