Jak rozlouskat ořechové skořápky. Naučíme vás 8 triků
Ořechy louskáme proto, abychom z tvrdého obalu, jejich pevné skořápky, uvolnili samotný plod. K otevření skořápek vybereme vhodné nástroje podle toho, o jaký druh ořechu se jedná, buď křehké papíráky, polopapíráky nebo tvrdé kameňáky.
Louskání ořechů je práce pro celou rodinu na dlouhé večery. Je to příležitost se sejít, popovídat si a pozorovat hromádku sladkých oříšků, které se kupí na stole. Jak rozlousknout ořechové skořápky, aby ořech zůstal pokud možno neporušený?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak rozlousknout ořechy
Záleží na tvrdosti ořechů, nejtenčí jsou papíráky, nejtvrdší jsou kameňáky:
- Křehké ořechy (papíráky) se dají rozlousknout v ruce, stačí trochu zmáčknout.
- Do otvoru v širším konci strčíme nožík a otočíme - ořech v polovině praskne.
- Zatlačením dvou ořechů na sebe papírák praskne a skořápky se oddělí.
- Tvrdší ořechy namočíme na 5 minut do studené vody, skořápka změkne.
- Tvrdé ořechy přelijeme na 5 minut vařící vodou, po vychladnutí je snadno rozlouskneme.
- Ořechy vložíme do studené vody, krátce je převaříme a necháme zakryté vychladnout.
- Na tvrdé ořechy vezmeme kladívko a placatý kámen, pak klepneme do spoje.
- Na většinu ořechů stačí zakoupit louskáček.
Ořechy při rozbíjení kladívkem nebo paličkou přikryjeme dekou nebo tkaninou, která zabrání rozlétávání skořápek po místnosti. Vyloupané skořápky nevyhazujeme, můžeme je spálit v kamnech, ještě se s nimi ohřejeme. Nepoškozené půlky skořápek schováme na vánoce, kdy je s přilepenou svíčkou pouštíme po vodě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 6 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Banana split
Přidáno před 7 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 20 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 21 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
Louskání ořechů je činnost pro dlouhé večery. Dobrým pomocníkem je kladivo nebo palička, práce pak jde dobře od ruky
Jak snadno rozlousknout rukou ořechy papírky? Zvládne to i žena nebo dívka, pokud zná ten správný trik
Komentáře