Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak rozlouskat ořechové skořápky. Naučíme vás 8 triků
Zdroj: Freepik

Ořechy louskáme proto, abychom z tvrdého obalu, jejich pevné skořápky, uvolnili samotný plod. K otevření skořápek vybereme vhodné nástroje podle toho, o jaký druh ořechu se jedná, buď křehké papíráky, polopapíráky nebo tvrdé kameňáky.

Louskání ořechů je práce pro celou rodinu na dlouhé večery. Je to příležitost se sejít, popovídat si a pozorovat hromádku sladkých oříšků, které se kupí na stole. Jak rozlousknout ořechové skořápky, aby ořech zůstal pokud možno neporušený?

Jak rozlousknout ořechy

Záleží na tvrdosti ořechů, nejtenčí jsou papíráky, nejtvrdší jsou kameňáky:

  1. Křehké ořechy (papíráky) se dají rozlousknout v ruce, stačí trochu zmáčknout.
  2. Do otvoru v širším konci strčíme nožík a otočíme - ořech v polovině praskne.
  3. Zatlačením dvou ořechů na sebe papírák praskne a skořápky se oddělí.
  4. Tvrdší ořechy namočíme na 5 minut do studené vody, skořápka změkne.
  5. Tvrdé ořechy přelijeme na 5 minut vařící vodou, po vychladnutí je snadno rozlouskneme.
  6. Ořechy vložíme do studené vody, krátce je převaříme a necháme zakryté vychladnout.
  7. Na tvrdé ořechy vezmeme kladívko a placatý kámen, pak klepneme do spoje.
  8. Na většinu ořechů stačí zakoupit louskáček.

Ořechy při rozbíjení kladívkem nebo paličkou přikryjeme dekou nebo tkaninou, která zabrání rozlétávání skořápek po místnosti. Vyloupané skořápky nevyhazujeme, můžeme je spálit v kamnech, ještě se s nimi ohřejeme. Nepoškozené půlky skořápek schováme na vánoce, kdy je s přilepenou svíčkou pouštíme po vodě.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více