Poleno plné krému a čokolády. Jak vznikl francouzský vánoční moučník Bûche de Noël?
6. 12. 2021 Historie a zajímavosti
U nás pečeme na svátky vánočku, v Německu si pochutnávají na štóle a Francouzům zdobí sváteční stůl poleno. To vánoční ale nedělá vyhlášeným gurmánům, jako jsou Francouzi, žádnou ostudu. Jde totiž o luxusní roládu plněnou máslovým krémem, navíc krásně nazdobenou.
Od zapáleného polena k dezertu
Bûche de Noël neboli francouzské polínko je typickým francouzským vánočním moučníkem. Kromě Francie si něm ale pochutnávají i v Belgii, Švýcarsku, Kanadě, Velké Británii, Španělsku, Portugalsku a také v zemích, které dřív bývaly francouzskými koloniemi - v Libanonu, Sýrii a překvapivě třeba také ve Vietnamu. Podává se většinou na Štědrý den, ale vlastně i kdykoliv během vánočních svátků. Poleno se sice může jevit jako hodně zvláštní dezert, vychází ale z prastaré pohanské tradice. V ní ovšem figuruje opravdové poleno ze dřeva, kterému se říkalo vánoční poleno. První zmínka o něm pochází ze 6. století, kdy o něm píše biskup z Bragy Martin Dumiense ve spise De correctione rusticorum. Popisuje v něm zvyk pálení polena (anglicky Yule log), které se předtím polije vínem a obloží ovocem a zrním. Podle knihy Evropské Vánoce v tradicích lidové kultury tento zvyk zřejmě souvisel s oslavou zimního slunovratu a měl zajistit plodnost a ochranu.
Mohlo by vás zajímat
Na oslavu zimního slunovratu
Poleno se tradičně v době kolem vánočních svátků zapalovalo 12 nocí každý večer až do 6. ledna a pak se dávalo pod postel pro štěstí a trochu nelogicky i jako ochrana právě před ohněm. Poleno se zapalovalo na noc také proto, aby osvětlovalo dům. Představovalo také symbol vracejícího se slunce a prodlužování dnů. Tradice zapalování dřevěného polena se udržela i v dobách křesťanství a často se s ní pojily další zvyklosti. Podle portáluThevintagenews.com třeba v Anglii bylo ještě na počátku 20. století zvykem za dlouhých zimních večerů vysedávat u hořícího polena a vyprávět si strašidelné příběhy nebo hrát karty. Lidé si také od něj zapalovali svíčky a u toho si přáli přání. Aby se splnila, muselo se nechat poleno dohořet až do rána a během noci se nesmělo zapalovat žádné další světlo. Ve Francii se pod poleno schovávaly i dárky, polenu se žehnalo vínem a při jeho zapalování se odříkávaly modlitby.
Mohlo by vás zajímat
Roláda ve tvaru stromu
Všechny zvyky spojené s pálením polena se nakonec pozměnily v trochu jednodušší tradici pojídání dezertu připomínajícím poleno. Podle knihy The Little Book of Christmas byl moučník poprvé upečen někdy v průběhu 19. století, jeho původ však není úplně jasný a existuje o něm mnoho teorií. Podle jedné z nich prý sladké poleno poprvé vytvořil v roce 1834 cukrářský učeň v Saint-Germain-des-Prés. Další verze uvádí, že se zrodilo v Lyonu v 60. letech 19. století a jeho autorem byl známý výrobce čokolády Félixe Bonnata. Poslední stopa vede k Pierru Lacamovi, bývalému zmrzlináři monackého knížete Karla III., který údajně dezert vymyslel v roce 1898. V každém případě se pak léta moučník ještě vyvíjel a opravdu populárním se stal až po 2. světové válce. Bûche de Noël se připravuje z piškotového těsta, které se potírá krémem a pak se stáčí do tvaru rolády a potírá se krémem ještě zvenčí. Často se navíc kus rolády odřízne a položí se buď na vrch rolády nebo se připojí ze strany, aby roláda víc připomínala kmen stromu nebo useknutou větev. Do vrchní vrstvy krému se pak kreslí vidličkou dekor dřeva. Nejčastější kombinace je světlý piškot s čokoládovým máslovým krémem ochuceným pomerančovým likérem Grand Marnier, oblíbený je ale i kávový nebo ořechový krém. Navíc se pak poleno často sype moučkovým cukrem, který má připomínat čerstvě nasněžený sníh. Aby byla iluze polena dokonalá, zdobí se roláda navíc ještě větvičkami, čerstvými bobulemi a houbami z pusinek nebo z marcipánu. Tradice je sice tradice, moderní polena se ale už často neplní máslovými krémy, ale dělají se odlehčená s různými ovocnými pěnami, krémy z mascarpone nebo s moderními příchutěmi.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Proč se chleba v domácí pekárně občas propadne? Důvodem je pravděpodobně jedna z těchto dvou příčin
Občas se stane, že místo pěkně vyklenutého bochníčku upečeme chléb s propadlým středem, byť bylo těsto ještě před chvilkou moc pěkně nakynuté. Jak je… Číst více
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Která pravidla je při přípravě kynutého těsta nutné dodržovat? Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku (a další suroviny) doneseme… Číst více
Co přidat do chleba, aby pěkně voněl. Poradíme, jaké koření se nejlépe hodí
Kdo by neznal chléb lákavě vonící kmínem? Tu chlebovou vůni poznáme i poslepu, se zavázanýma očima. Všechno koření, které se vmíchává do chlebového… Číst více
Klíčky po zdraví: Výhonky mungo dochutí mnoho jídel a jsou ideální i jen tak na chroupání
Máte rádi thajské nudlové jídlo pad thai,… Číst více
10 rad, jak vařit opravdu levně: Plánujte, využívejte zbytky a vařte taky bez masa!
Máte v lednu trochu hlouběji do kapsy? Ušetřete… Číst více
Pečení v horkovzdušné troubě je výhodné, ale má svá specifika. Poradíme, jak v takové troubě péct maso
V horkovzdušné troubě můžeme péct více plechů najednou, což oceníme zvláště při pečení většího množství cukroví, koláčů a jiného pečiva. Výhodná je i… Číst více
Jak ušetřit za jídlo? Vyzkoušejte nakupovat jen na jeden týden a svědomitě plánovat jídelníček
Máte radost z čisté a upořádané lednice? Nejspíš ano, ale většinou pouze do chvíle než začnou děti hledat své oblíbené jogurty, partner zbytek od… Číst více
Jak budou otevřeny obchody 8. května? Na Den matek si leckde nenakoupíte
Jaká bude otevírací doba ve vašem oblíbeném… Číst více
Další srovnávací nákup prokázal více než 14% úsporu na iTesco oproti konkurenčnímu Rohlíku
Společnost Tesco pokračuje ve svém závazku… Číst více
Nízké ceny zaručeny. Tesco hlídá stovky cen, aby zákazníci vždy ušetřili
Tesco pomáhá svým zákazníkům šetřit a výrazně… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Holka u plotny radí: Jak na božský krém do cukroví? Stačí jen tři ingredience!
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 3 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 6 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 9 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 10 hodinami