Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žádná myš, ale mousse! Jak původně francouzská specialita dobyla svět
Zdroj: Unplash, Brooke Lark

Nadýchaný lehoučký dezert je ideální pro horké letní dny. Nezabere vám moc práce a ani vám po něm nebude těžko, jako se to může stát třeba po konzumaci vydatných máslových dortů. Na party, k posezení na zahradě nebo k večerní sklence vína na balkoně je mousse, neboli pěna, jak stvořená!

Francouzský původ

Mousse (vyslovujte „můs“) je lehká, nadýchaná, krémová, nejčastěji sladká, ale výjimečně i slaná, pochoutka, jež podle webu Tasteatlas.com vznikla zřejmě již v 18. století ve Francii. Samotné slovo mousse znamená ve francouzštině pěna, a tak je jasné, jakou konzistenci má dezert správně mít. Pěnivá struktura vzniká díky vzduchovým bublinkám, jež do dezertu dodáme během přípravy například bílkovým sněhem nebo ušlehanou smetanou. Někdy se přidává taky želatina.

Ačkoliv se mousse může dělat v nepřeberném množství příchutí, nejslavnější je čokoládová pěna neboli mousse au chocolat. Není přesně známo, kdo je jejím autorem, ale předpokládá se, že čokoládová pěna „byla stvořena“ někdy v druhé polovině 19. století. Mezi další sladké varianty patří například pěna pomerančová, karamelová, kokosová, maracujová, kávová, vanilková či mátová. Sladký dezert mousse se obvykle podává vychlazený.

Pěna naslano

Existují však i slané verze. Třeba masová pěna, rybí, mušlová, sýrová či zeleninová. Ty se naopak dříve většinou podávaly teplé, často jako variace předkrmů. Před dvěma sty lety šlo výhradně o specialitu francouzské kuchyně, ale v 60. letech 20. století se různé druhy pěn, zejména v té sladké variaci, začaly objevovat v amerických a britských restauracích a posléze dobyly celý svět a jak slaná, tak sladká varianta se podávají spíše vychlazené. Ostatně, nám dobře známá šunková pěna je toho důkazem. V moderní gastronomii je také známá původně španělská pěna espuma, jíž se často dokončují pokrmy v těch nejlepších restauracích. Espuma je stejně jako mousse také pěna, ale obvykle mnohem víc pěnivější a tím pádem i lehčí. Připravuje se proto až těsně před podáváním.

Čokoládová pěna

Jelikož čokoládu miluje většina z nás, ideální je začít při přípravě pěny právě touto klasikou. V nejsnazší verzi vám k přípravě bude stačit jen čokoláda a šlehačka. Pro trochu „vyšší cukrařinu“ budete potřebovat čokoládu, vejce, likér a šlehačku. Pěnu připravte do skleniček a nechte do druhého dne, nebo alespoň několik hodin, řádně ztuhnout. Poté dozdobte ovocem a bylinkami, například mátou, a podávejte.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více