Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pažitka patří mezi nejpoužívanější bylinky v českých domácnostech. Jakmile začne kvést, není třeba se jí zbavovat, jako tomu obvykle bývá. Květy pažitky jsou také jedlé a dokonce velmi chutné. Jana Vlková má však i další tipy na kvetoucí suroviny do kuchyně.

Pažitka je příbuzná s česnekem a cibulí

I když se vzhledově příliš nepodobají, patří do jedné rodiny neboli botanické skupiny. Expertka na jedlé květy a autorka blogu Kytky k jídlu Jan Vlková upřesňuje: „Pažitky, česneky a cibule – to všechno patří do jednoho rodu, který se latinsky nazývá Allium – mají mimo dělení cibulí i různé (nadzemní) rozmnožovací strategie. Některé dělají květy, některé pacibulky a některé obojí.“

A jak květy těchto příbuzných rostlin chutnají? „V celých rostlinách od kořene přes listy a květy se s lehkými obměnami opakují podobné chutě. Protože květy má rostlina jen na chvíli, bývá jejich chuť nejjemnější,“ čerpá expertka z vlastních zkušeností.

„Dobrá zpráva pro všechny kytkožrouty je ta, že většina květů cibulí, česneků i pažitek je jedlá. Stačí ochutnat dvě tři kvítka – to nemůže nikomu uškodit. Některé botanické rody rostou na sušších místech, a tak i jejich květy jsou málo šťavnaté. Šlechtěné odrůdy mohou být zcela bez chuti,“ dodává.

Využití jedlých květů nejen pažitky

Květy pažitky, cibule i česneku dodají šmrnc zeleninovým i těstovinovým salátům, vylepší polévky, omáčky a pomazánky, hodí se i do rizota či k pečeným bramborám, nebo se mohou stát součástí nádivky, slaných muffinů, těsta na domácí chléb a mnoha dalších směsí.

O jemně pikantní chuť těchto jedlých květů můžete obohatit také olej či ocet. Skvělé je i ochucené máslo s jedlými květy, které se nechá rozpustit na steaku nebo uvařených bramborách. Použijete-li pažitkové květy do polévky nebo omáčky, přidejte je až na samý závěr, aby se nevytratila intenzita chuti.

Květy z rodu Allium jsou kromě delikátní chuti také velmi dekorativní a mohou sloužit jako jedlá ozdoba jakéhokoli pokrmu.

Jaké jedlé květy musíte ochutnat?

Jana Vlková se s námi podělila i o své favority mezi jedlými květy zmíněné botanické skupiny: „Můj osobní řebříček? Hned po pažitce pobřežní (Allium schoenoprasum) je to česnek převislý (Allium cernuum) a pažitka čínská (Allium tuberosum). V pacibulkách vede česnek podivný (Allium paradoxum), který už má bohužel po sezoně, ale bude ještě česnek ořešec (Allium scorodoprasum), což je chuťově dost divoch.“

Doporučuje i méně známé druhy: „Docela dobrý je česnek tuhý (Allium strictum), který kvete později a má květy velmi podobné pažitce. A mám na seznamu ještě česnek kýlnatý (Allium carinatum), který v čerstvém stavu není moc dobrý, ale jeho květy se dají na rozdíl od ostatních sušit na zimu.“

Na oblíbené jedlé květy naší expertky se můžete podívat v galerii pod článkem.

Jak zpracovat květy pažitky?

Květy pažitky odstřihněte od stonku, ponořte na pár minut do studené vody a poté propláchněte. Tím se zbavíte nečistot a případného drobného hmyzu. Následně nechte květy oschnout nebo je osušte papírovým ubrouskem. Zda je použijete vcelku, nebo rozdělíte na menší růžičky, je na vašich preferencích. Čím větší kousek, tím intenzivnější pikantní chuť dostanete.

Jakmile jde pažitka do květu, stonky začnou dřevnatět a stávají se tuhými, kvůli čemuž je mnozí vyhazují. Dají se však ještě zpracovat například do vývaru, rozmixovat do pesta nebo povařit v omáčce, čímž dostatečně změknou.

Recept na máslo s pažitkovými květy

Ochucené máslo je skvělým doplňkem grilovaného masa, pečených i vařených brambor a hodí se i na ryby. Příprava je velmi jednoduchá.

Stačí nechat kostku másla změknout natolik, aby šla rozmačkat vidličkou a zapracovat do něj nadrobno nasekané květy pažitky s trochou soli. Na jednu kostku másla stačí 4-5 květů. Máslo poté přemístěte do uzavíratelné nádoby nebo z něj pomocí potravinové folie vytvarujte váleček a nechte ztuhnout v lednici.

Fotogalerie - Jedlé květy pažitky a česneku

Ukázat 8 fotografií

Zdroj informací:

kytkykjidlu.cz: Blog Jany Vlkové

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více