Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Melta – nápoj nejen k snídani

Melta vyvolává vzpomínky na dětství hlavně u starších ročníků. Bílá káva s mlékem patří již dlouhá léta mezi oblíbené snídaňové nápoje. Konvice s meltou by měla stát v každé domácnosti, v zimě zahřeje a v létě osvěží.

Hodnocení receptu je 4,9 (48×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 6 min Doba přípravy: 6 min

6 min (6 min příprava)

22. 12. 2010 02:31

Suroviny pro 1

1

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Jsou zde recepty na různé přípravy kávy, ale o meltě ani zmínka – a přece je to nápoj dosti používaný i dnes. Já při ní vždy vzpomínám na dědečka, který svoji culifindu, jak meltě říkal, pil z velkého kafáče (hrnek asi půllitrový) po celý den, ať černou nebo s mlékem, nalámal si do ní chleba a vyjídal ho lžicí.

Konvice s meltou stála vždy na okraji plotny, aby, zvláště v zimě, byla stále teplá pro zahřátí. V létě zase studená dobře zaháněla žízeň a osvěžila.

A teď trochu teorie:

Melta je název pro kávovinovou směs kořene čekanky, cukrové řepy, drcených obilek ječmene a žita a také název pro nápoj z této směsi připravovaný.

Melta je obohacený nápoj cikorka (z lat. cichorium čekanka), která se používala zejména v časech ekonomické krize jako levnější náhražka kávy. Barva směsi i aroma nápoje je kávové. Obsahuje spoustu pro tělo důležitých látek, prospívá zažívání a neobsahuje kofein, je tedy vhodná i pro děti a kojící matky.

Cikorka, která se vyrábí pouze z praženého kořene čekanky obecné, je mnohem starší a známější než melta. Holanďané ji vyrábí již od roku 1690.

Pro lidské tělo je opravdovým zázrakem kořen čekanky. Ve stravě se téměř nevyskytuje a je obtížné na něj narazit. Čekankový kořen obsahuje inulín, který je pomocníkem při mnoha obtížích spojených se zánětem močových cest, ledvinových kamenech, zácpě nebo nechutenství. Melta však není vhodná pro lidi, jejichž střevní systém není schopen vstřebat lepek (žitná složka).

Zdroje:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Melta

http://www.diapotraviny.cz/melta.html

http://www.readersdigest.cz/magazin/zdravi/melta-l...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Maruška

22. 6. 2015 15:07

Ja jsem spis pro Caro :) Lze z nej pripravit radu receptu - dezerty, koktejly, apod. Ozkouseno, mnam! :)

jindra

27. 6. 2014 17:32

Pěkný článek, jen bych dodala. Mně babička (je mi 45) naučila sypanou meltu připravovat trošku jinak, dát ji do kastrůlku (konvičky) vařit, ale musí se hlídat, jakmile zpění tak se zaleje troškou studené vody a vypne vaření. Meltu jsem vařívala dětem v létě, vždycky plný kastrol letního pití, moc jim to chutnalo. Sama jsem se k ní vrátila teď, když mi šíleně otíkají nohy, a musím říct, že pomohla už po pár dnech pití 1litru denně. :-K

jarina22

9. 5. 2014 14:50

Myslím,že melta je výborná,ale bohužel naše mléko již není co bývalo,takže chuť je trochu slabší.Když si chci fakt pochutnat,přidám si místo mléka trochu smetany.Moc mě mrzí,že se zapomíná na spoustu věcí a díky kvaltu si práci urychlujem-sáčky,ta chuť tam prostě není taková jako u sypané.Také možná proto,že spousta z nás ji jen namáčí jako čaj,ale melta se má převařit.
Tak dobrou chuť.

Nadja Nadja

9. 3. 2014 20:42

šárkačmárka: Šárko, přeji Ti, aby Ti melta chutnala. ;-) Pokud by se Ti zdála moc hořká, tak uber množství melty - já dávám jen 2 lžíce, do hrnku si přidávám trochu mléka, ale už nesladím.

šárkačmárka

7. 3. 2014 11:24

Také chci poděkovat NADJE,za vložení všeho ,co se týče přípravy Melty a i toho,co obsahuje atd.
Bohužel já jsem babičky nepoznala,tak mě jen mamka říkala,jak jako malá pila Meltovou "kávu" od maminky.
Už několikrát jsem v obchodě stála u regálu s Meltou a nekoupila jsem jí jen proto,že jsem si s přípravou nevěděla rady.
Tak teď vstávám od počítače a jdu pro ni:-D
Děkuji:yes:

Nadja Nadja

26. 2. 2014 19:09

Theo: :-S nevím, jaký a proč bych měla mít zmatek v MELTĚ. ;-) Je samozřejmé, že sáčkovaná bude dražší než sypaná, ale to tady nikdo neřešil. Pokud si ji někdo dělá v práci, tak ji asi nebude vařit, ale použije sáček nebo překapávač.

Theo

25. 2. 2014 20:56

Nadja: To je sice krásné, že takhle dokážete ohodnotit snahu, ale sama máte zmatek v Meltě. Ty "máchací sáčky" jsou asi šestkár dražší, než půl kila Melty sypané (100 gramů sypané Melty stojí v průměru 5 Kč, kdežto pytlíky kolem 30 Kč). Já sám jsem si ten postup nezapamatoval ani na potřetí, co jsem si sypanou Meltu dělal, tak nechápu, proč by to tady někdo nemohl dát. ;-)

Nadja Nadja

13. 9. 2013 15:40

Kristínko, když si koupíš Meltu, je na ní návod na přípravu. A také existuje v "máchacích" sáčcích podobně jako čaj.

Kristínka :)

2. 9. 2013 14:40

:-K dakujem, ja trdlo som si ten receptík nikdy nezapamätala a potom som bola naštvna že si nemôžem dať tú kávičku. Mi to doma voláme Detská káva :3 mama ju robí iba k šiškám ale ja som zviknutá od babky naraňajky ju piť, tak vďaka vám si ju budem robieevať častejšie ak nezabudnem znovu recept :-)) LIKE FOR YOU ! :yes:

magdalenka magdalenka

26. 6. 2013 18:46

Valiočko: Myslím, že veľa ľudí o melte ani nevie, že existuje, ani z čoho je, alebo ako sa pripravuje. Je dobré, že ho sem autorka pridala už kvôli tomu.

Valiočko

26. 6. 2013 18:29

Hned se pozná kuchařka jak má být, zítra bude recept jak nepřípálit čaj...

tejaja tejaja

6. 4. 2013 10:18

zizala: :-D:yes: správne, Cigória :yes::-D Na raňajky nie, ja už desaťročia raňajkujem to isté : vločky zaliate mliekom, ktoré si večer pripravím a dám do chladničky :-D Díky za pripomenutie;-)

zizala zizala (moderátorka)

6. 4. 2013 08:17

tejaja: Vidíš a já si bez hrnku bílé kávy z melty neumím představit ráno. Snídám ji denně, s krajíčkem chleba :-p A ta kostka mohla být cikorka ;-)Tou se žitná káva obohacovala.

tejaja tejaja

6. 4. 2013 08:10

Melta = spomienky na detstvo. :-) Kakao som nikdy nemala rada, len čisté mlieko alebo meltu, babička mi ju robievala často. Ale ona do tohto nápoje ešte čosi dávala, nielen čistú meltu. Bola to taká hnedá kocka, nepamätám, ako sa to volalo. Ale minule som pozerala v obchode a tých zmesí jed dosť, aj klasická Melta, mala by som si kúpiť ;-):-D:yes:

Blanista

31. 3. 2013 23:44

Ahoj jako mala sem kavu z melty uplne milovala, babicka nam ji jako detem varila k snidani s mlekem a k tomu upekla domaci buchty nebo kolac. Dekuju zes mi to pripomnela. Hned zitra si ji pujdu koupit. ;-)

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: jak se vari melta příprava melty melta příprava melta a zdraví bilá káva z melty recept bílá káva z melty melta s mlekem jak se dela melta vaření melty káva melta pití melty jak vařit meltu melta káva je zdravá je melta zdravá recepty pro kojící matky bílá káva recept jak udělat meltu jak se dela bila kava káva z melty melta káva příprava

Suroviny: voda, melta

TopRecepty.cz

Melta – nápoj nejen k snídani

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q26y