Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou a s čokoládovým krémem
Dorty mohou být různých tvarů a příchutí, ale zpravidla se každý drží osvědčené klasiky. Kulatý dort, který má ve svém základu piškot s trochou kakaa uvnitř skrývá pařížskou šlehačku. Dozdoben je čokoládovým krémem. Už chybí jen sfouknout svíčky!
Suroviny pro 1 kus
dortová forma o průměru 24 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 26 621 kJ / 6 363 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 103,26 g |
| Tuky | 443,68 g |
| Vláknina | 29,11 g |
| Cholesterol | 2,46 g |
| Sodík | 791 mg |
| Sůl | 1,76 g |
| Sacharidy | 474,56 g |
Postup přípravy
Krok 1: Korpus:
Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Do mísy vložíme žloutky, přidáme polovinu cukru a vyšleháme do tuhé pěny. Krok 2: Ve druhé míse vyšleháme bílky se zbylým cukrem v pevný sníh. Krok 3: Pak obě směsi spojíme a přidáme oba druhy mouky, kakao a olej. Vše opatrně zapracujeme. Krok 4: Troubu předehřejeme na 150 °C. Vymažeme a vysypeme formu na dort a těsto do formy nalijeme. Pečeme 30-45 minut. Necháme vychladnout. Krok 5: Pařížská šlehačka:
Smetanu vylijeme do kastrůlku a přidáme k ní i čokoládovou tyčinku. Zahříváme do rozpuštění. Chvilinku povaříme a odstavíme. Po vystydnutí uložíme do lednice a až druhý den, před zdobením, vyšleháme. Krok 6: Krém:
Tak 2-3 hodiny před zdobením dortu si připravíme krém. Část mléka zahřejeme s cukrem. Zbytek mléka zamícháme s vanilkovým pudinkem a do vroucího mléka vlijeme. Vaříme a mícháme do hustoty krému. Hotový pudinkový krém přendáme do jiné nádoby, uhladíme a ze strany nalíváme studenou vodu, tak aby byl krém ponořený. Zabráníme tak škraloupu. Necháme vystydnout v pokojové teplotě spolu s jednou kostkou másla. Připravíme si i nastrouhanou čokoládu. Krok 7: Druhý den prořízneme hotový korpus na dva díly a pomažeme ušlehanou pařížskou šlehačkou, kterou jsem připravili den předem a chladili v lednici. Přiložíme pláty na sebe a připravíme si krém. Krok 8: Vodu z nádoby vylijeme, do krému přidáme lžičku cukru a šleháme do kaše. Pak postupně, za stálého šlehání, přidáme změklé máslo. Když je krém krásně mazlavý, dáme do krému 2 lžíce kakaa na vaření a půl tabulky nastrouhané čokolády. Vše vyšleháme. Krok 9: Krémem pomažeme boky a vršek dortu. Pokud nechcete mít strany dortu hladké, můžete dát krému víc a pak je jakoby škrábat vidličkou, z jedné a druhé strany, na strukturu. Krok 10: Cukrářským sáčkem zdobíme vršek a spodek dortu - bobečkami. Pak je celé dozdobení dortu na naší fantazii.
Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Do mísy vložíme žloutky, přidáme polovinu cukru a vyšleháme do tuhé pěny. Krok 2: Ve druhé míse vyšleháme bílky se zbylým cukrem v pevný sníh. Krok 3: Pak obě směsi spojíme a přidáme oba druhy mouky, kakao a olej. Vše opatrně zapracujeme. Krok 4: Troubu předehřejeme na 150 °C. Vymažeme a vysypeme formu na dort a těsto do formy nalijeme. Pečeme 30-45 minut. Necháme vychladnout. Krok 5: Pařížská šlehačka:
Smetanu vylijeme do kastrůlku a přidáme k ní i čokoládovou tyčinku. Zahříváme do rozpuštění. Chvilinku povaříme a odstavíme. Po vystydnutí uložíme do lednice a až druhý den, před zdobením, vyšleháme. Krok 6: Krém:
Tak 2-3 hodiny před zdobením dortu si připravíme krém. Část mléka zahřejeme s cukrem. Zbytek mléka zamícháme s vanilkovým pudinkem a do vroucího mléka vlijeme. Vaříme a mícháme do hustoty krému. Hotový pudinkový krém přendáme do jiné nádoby, uhladíme a ze strany nalíváme studenou vodu, tak aby byl krém ponořený. Zabráníme tak škraloupu. Necháme vystydnout v pokojové teplotě spolu s jednou kostkou másla. Připravíme si i nastrouhanou čokoládu. Krok 7: Druhý den prořízneme hotový korpus na dva díly a pomažeme ušlehanou pařížskou šlehačkou, kterou jsem připravili den předem a chladili v lednici. Přiložíme pláty na sebe a připravíme si krém. Krok 8: Vodu z nádoby vylijeme, do krému přidáme lžičku cukru a šleháme do kaše. Pak postupně, za stálého šlehání, přidáme změklé máslo. Když je krém krásně mazlavý, dáme do krému 2 lžíce kakaa na vaření a půl tabulky nastrouhané čokolády. Vše vyšleháme. Krok 9: Krémem pomažeme boky a vršek dortu. Pokud nechcete mít strany dortu hladké, můžete dát krému víc a pak je jakoby škrábat vidličkou, z jedné a druhé strany, na strukturu. Krok 10: Cukrářským sáčkem zdobíme vršek a spodek dortu - bobečkami. Pak je celé dozdobení dortu na naší fantazii.
Zveřejněno 4. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou a s čokoládovým krémem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wRgM
Moje poznámka
Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou a s čokoládovým krémem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wRgM
Nejnovější recepty
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno před 9 hodinami
Belgické lanýže
Přidáno před 9 hodinami
Nejlepší plněné perníčky
Přidáno před 10 hodinami
Ořechové šuhajdy
Přidáno před 10 hodinami
Cottage pie - pečená kaše s masovou směsí
Přidáno před 12 hodinami
Vinná klobáska v kabátku
Přidáno před 13 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zdravý makový koláč
Janicee před 5 hodinami
Tradiční linecké cukroví
kamila.k před 6 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
vladhn před 6 hodinami
Čokoládové crinkles s bílým kabátkem
Pajafaja před 7 hodinami
Košíčky plněné ořechovou náplní
marhau před 8 hodinami
Tvarohová štola
[email protected] před 9 hodinami
Vanilkové rohlíčky
Libotovska před 9 hodinami
Koňakové košíčky
kvetka před 10 hodinami
Hovězí polévka
Kajkajak před 10 hodinami
Nejlepší marokánky
Lada008 před 11 hodinami
Tématické fráze:
pařížský dort s pařížskou šlehačkou,
dort s pařížskou šlehačkou,
pařížský dort s pařížskou šlehačkou recept,
pařížská šlehačka do dortu,
čokoládový krém do dortu,
šlehačkový krém do dortu,
čokoládový dort s čokoládovým krémem,
šlehačkový krém na dort,
pařížský dort se šlehačkou recept,
pařížský dort se šlehačkou,
čokoládový dort se šlehačkou,
čokoládový dort se šlehačkou,
dort se šlehačkovým krémem,
recepty pařížský dort se šlehačkou,
čokoládový krém na dort,
dorty k narozeninám šlehačkové,
dorty s parizskou slehackou,
recept na šlehačkový krém do dortu,
čokoládový pařížský dort,
čokoládový šlehačkový krém
Suroviny:
cukr krupice,
mouka hladká,
mouka hrubá,
vejce,
olej,
kakao,
smetana ke šlehání,
tyčinka ledové kaštany,
mléko,
cukr krystal,
pudink vanilkový,
máslo,
kakao,
čokoláda na vaření,
poleva
Komentáře (27)
Díky moc za radu.
Všichni se nemohli nabažit, přidávali si a chválili.
Prostě super, co víc dodat.
Proto i nezkušeným pekařkám jako já vzkazuji, nebojte se improvizace, tenhle recept je tak dobrý, že se na tom nedá nic zkazit.
PS: nestihl se ani vyfotit (a to jsem z husté čoko polevy nakreslila i obrázek)
manžel našel tento recept a udělal ho pro mne k narozeninám v prosinci a od té doby jsme ho měli už 4x ...
u nás se moc pečené dorty nedělají ,ale toto je teda opravdu super..vše dohromady tvoří úžasný dort -krém jsem snad lepší nejedla a ta pařížšká šlehačka o tom ani nemluvím ( jen tu teda neděláme,ale koupíme a jen ušleháme )
ale jinak naprosto dokonalý recept , horní zdobení střídáme ,dle toho pro koho je ,ale zatím se každý olizoval až za ušima ...kdybych mohla dávám 10 bodu a dneska jsem si dala tu práci to tu najít ,jelikž manžel vytiskl jen postup
všem doporučuji vyzkoušet a děkuji za inspiraci