Čokoládový dort s karamelovým krémem

Veroly Kuchařka: Veroly

Doba přípravy: dle zručnosti Dorty 51 názorů

Suroviny

(Korpus)
250 g cukru krupice
(7 bílků)
8 žloutků
strouhaná pomerančová kůra
13 ml oleje
70 g kakaa
50 g hrubé mouky
130 g hladké mouky
lžička skořice
Krém
1 plechovka Salka
250 g másla
300 ml mléka
1 karamelový pudink
(Marcipán)
300 g moučkového cukru
150 g sušeného polotučného mléka
1 lžička oleje
2 lžičky medu
1 lžička mandlové tresti
trochu vody (dle požadované tvrdosti marcipánu)
Recept si zatím oblíbilo 36 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Bílky našlehat a postupně vsypávat půlku cukru, druhou polovinu cukru vyšlehat se žloutkama a pomerančovou kůrou do pěny.

  2. Potom postupně zašlehávat olej, pak přidat všechny sypké ingredience (mouka, kakao, skořice). Nakonec opatrně vmícháme bílky.

  3. Těsto se vlije do vymazané a vysypané formy(průměr 24 cm) a vloží se do trouby na 175 stupňů. Doba pečení 45 - 50 min.

  4. Krém: Den předem povaříme plechovku se Salkem 1,5 - 2 hodiny. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink (při občasném míchání nechat vystydnout). Vyšleháme máslo, pak zašlehat pudink a nakonec Salko.

  5. Marcipán: Vše umíchat dohromady (cukr a sušené mléko prosít) a vypracovat tvárnou hmotu. Při válení podsypávat cukrem nebo mlékem, opět prosátým.

Poznámka

Vzhledem k tomu, že jsem krém nepoužila na další dozdobení, dost mi ho zbylo. Stačila by poloviční dávka. Krém je řidší, příště zkusím dát jen půlku Salka.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 13 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Čokoládový dort s karamelovým krémem

  • Míša Míša(neregistrovaná)

    Korpus je vynikající, pomerančová kůra tomu dá úžasný nádech. Jinak malinko jsem si to upravila a přidala cca 1/4 lžičky kardamonu a 2 lžíce horké vody (tu jsem dala společně s olejem).:yes:

    Odpovědět

  • Libor Libor(neregistrovaný)

    Doporučuji při výrobě těsta vmíchávat sníh ještě před tím než se nám spojí sypké ingredience s žloutkovým krémem. Jde to dobře a těsto se dobře spojí bez toho, že by nám vznikla hrouda do které se už sníh nedá vmíchat.
    Tento dort už jsem dělal několikrát a výše zmíněný postup se osvědčil.

    Odpovědět

  • Alexiss Alexiss

    Šárka: Pokud mohu odpovědět- vaří se uzavřená, a prodává se také už karamelové, nezkoušela jsem ho.

    Odpovědět

  • Šárka Šárka(neregistrovaná)

    Vím, že to je blbý dotaz, ale plechovka salka se má vařit otevená, či uzavřená? Ještě jsem to nikdy nezkoušela, vlastně ještě ani nevím, jak salko vypadá:D a je zajímavé, že někteří píšou, že je těsto úžasné a jiní, že se ani nedá rozmíchat...

    Odpovědět

  • Katka Katka(neregistrovaná)

    zajic:Dobrý den, měla jsem podobný problém. Těsto bylo před vmícháním bílků doslova jak lepidlo a do takového těsta nevmícháte sníh z bílků ani náhodou, to už prostě není možné spojit. Absolutně nepoužívám šlehač při vmícháváním sněhu, už jsem toho v životě dost napekla, ale tohle není dobrý recept na těsto. Musela jsem na to nakonec ten šlehač vzít, čímž se úplně rozbil sníh a nasypala jsem tam kypřící prášek. Teď se děj vůle boží, manžel má dnes narozeniny, tak jsem zvědavá, jak tohle dopadne :-/

    Odpovědět

  • Marie Marie(neregistrovaný)

    Tenhle dort jsem dělala s kamarádkou (16 a 17let) pro mamku ke čtyřicátinám. Byla nadšená! Chuťově i vzhledově úžasný dort, ještě teď se olizuju :-p

    PS: přikládám fotku :-)http://www.imagebam.com/image/fd0587183373770

    Odpovědět

  • Veroly Veroly(autorka receptu)

    Krém dávám určitě i pod marcipánovou hmotu, aby přilnula k dortu a při krájení se nebortila. Nemůžu říct, že bych byla odborník na dorty, takže s krémem jsem experimentovala podle jiných receptů, ale teď už dělám svoje osvěčené dorty a krémy :-) Ale děkuji za komentář.

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Veroly dort je vzhledově moc krásný, jemný, nepřáplacaný:yes:
    Chci se zeptat krém dáváš i pod potahovou hmotu, nebo zvrchu dort nenatíráš?Já osobně bych dělala krém buď jen ze Salka, nebo jen z čokoládového pudingu, ale ne obojí:-)

    Odpovědět

  • Veroly Veroly(autorka receptu)

    Myslím, že se nestane vůbec nic :-) Kakao není nutná podmínka na to, aby se pečení vydařilo :-) Bez kakaa jsem ale korpus nezkoušela, mám jiné recepty.

    Odpovědět

  • hobllinka hobllinka

    Chtěla jsem se zeptat jestli se něco stane když tam nedám kakao, my nemáme rádi kakaové dezerty, dorty. :-) jinak vypadá krásně :yes::yes:

    Odpovědět

  • gabrielaslanska gabrielaslanska

    Moc hezký:-KA je fakt i výborný.\pekla jsem ho včera mamce k narozkám a ještě teď se olizujem:-p:-p:-pale tak krásně jsem ho nazdobený neměla prostě to mi moc nejde:-D:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Veroly Veroly(autorka receptu)

    Ono je to docela jedno, jestli kombinace másla a uvařenýho salka nebo uvařenýho pudinku a másla, ale vše dohromady je naprosto zbytečný. Nejlepší je si to zkusit a při dalších pokusech to už jen dolaďovat.

    Odpovědět

  • janule janule(neregistrovaný)

    super je krem jen z masla a uvareneho salka,neni nutne nic dalsiho pridavat.:-)

    Odpovědět

  • Kiara Kiara

    A jinak přidávám bodík za zručnost!
    :-)

    Odpovědět

  • Kiara Kiara

    Ahojda, s tím krémem se mi stalo něco podobnýho, myslím, že stačí dát krém hodně vychladit předtím, než se maže na korpus - máslo ztuhne a pak by to mělo jít...:-//

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: čokoládový krém do dortů čokoládový dort krem ze salka dort čokoládový krém čokoládový krém ze salka čokoládový krém na dort krém na dort ze salka čokoládový dort s krémem dort ze salka krém na dort karamelový dort ze salka krém do dortu ze salka dortový krem ze salka čokoládový dortový krém dort s krémem ze salka čokoládový dort s karamelem krém do čokoládového dortu krém ze salka a másla karamelový krém ze salka

Zapomněl/a jsem heslo