jméno:   heslo:   pamatuj  
Více než  37 000  receptů

Bobaľky

Bobaľky
nahoru
Bobaľky Bobaľky Bobaľky Bobaľky Bobaľky Bobaľky Bobaľky Bobaľky Bobaľky
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučit recept
Doporučit
recept
Poznámka
Moje
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Ostatní

Suroviny:

Klasicky pripravené pevnejšie kysnuté cesto, 1/8 masla, 250 g mletého maku, práš. cukor, mlieko podľa potreby

Postup přípravy receptu

Pripravíme klasické kysnuté cesto, necháme vykysnúť. Potom z neho šúľame tenké valčeky (asi 1 cm), narežeme ich na 1 cm kúsky a reznou stranou ukladáme na vymastený plech. Upečieme. Vychladnuté dáme do veľkej sklenenej fľaše alebo pláteného vrecúška a odložíme na chladné miesto.
Asi 3 hod pred večerou sparíme v horúcej vode, ocedíme. Vsypeme ich do veľkej misy a tú postavíme na hrniec s vodou, ktorý dáme na slabý plameň. Prelejeme roztopeným maslom a horúcim mliekom. Vsypeme mletý mak a osladíme. Mlieko lejeme opatrne, postupne, a len toľko, aby ho bobaľky vsiakli. Zakryjeme a necháme nad parou „dochádzať“. Občas premiešame a prelejeme horúcim mliekom len podľa potreby. Bobaľky musia byť mäkké, ale nesmú byť rozmočené.

Poznámka

Bobaľky sú typické vianočné jedlo, podávajú sa pri štedrovečernej tabuli.

Autor Autor:
Datum vložení Datum vložení:
7 kladných hodnocení udělit kladné hodnocení - udělit kladné hodnocení


Podobné recepty


Komentáře k receptu "Bobaľky"

autor: Zdenka (neregistrovaný/á)
vloženo: 23.01.2011 14:19:11   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajlikDěkuju,právě baštíme halušky s brynzou+slaninka a další jsou se zelím+uzené kousky..to mi dělá manžel a halušky domácí,taky výborná záležitost!!!smajlik

autor: tejaja
vloženo: 23.01.2011 11:22:33   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Ahoj Zdenka smajlik pozdravujem manžela - východniara smajliksmajliksmajlik
Ten cesnak na štedrý deň je neskutočný smajlik oblátka s medom a cesnakom - perfektná potrava smajliksmajliksmajliksmajlik
Pozri http://www.toprecepty.cz/album.php?id=976

autor: Zdenka (neregistrovaný/á)
vloženo: 22.01.2011 15:20:29   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

tejaja:Ahojky,jsem Pražanda a mám 4 roky za muže Slováka z východu-Čičava u Vranov nad Topľou.NIkdy jsem nic takového neznala a ani neviděla,ale tchýně mi je ukázala a můžu Vám všem říct,že něco tak dobrého jsem ještě nikdy nejedlasmajliksmajlik!!!Miluju je se zelím!!A česnek mě naučili zajídat u tabule taky-na zdravíčko.Takže Všem krásný rok 2011smajlik

autor: Jozef (neregistrovaný/á)
vloženo: 21.12.2010 14:56:59   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Já jsem vyrůstal v dětském domově v Ružomberku. Na vánoce jedno s jídel byli pupáky. Co si pamatuji toto jídlo nám dělali z rohlíku. Bylo to moc dobré. O tom že se to dělá i jinak vým jenom s těchto receptů.smajlik

autor: magdalenka
vloženo: 11.12.2010 11:24:34   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

U nás tomu hovoríme opekance, iba sa pečú dlhé šúľky, priemer asi 2 cm po upečení, dlhé cez celý plech. Pečú sa aj týždeň pred Vianocami, krájajú sa na 2 cm kúsky po upečení. Mávali sme to tiež na Štedrý deň, s makom, ale aj na slano s bryndzou...

autor: zuzun
vloženo: 29.09.2010 22:37:06   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

tohle bych moc rada vyzkousela. ale jsem takovy nemehlo ze bych je rozmocila..smajlik

autor: Klariska
vloženo: 17.08.2010 14:28:27   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Peciválky se na Jičínsku tradičně jedly na Štedrý den. Stejně jako bobaľky se sypaly mákem a polévaly roztopeným máslem, navíc ještě sirobem (syrup vyvářeny z cukrové řepy). Maminka nám je jednou o Vánocích udělala a jen díky tomu je znám i já. Přidávám do podobných svůj recept smajlik.

autor: tejaja
vloženo: 29.04.2010 14:08:01   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

jaspinn, je to rozdielnosť v jazyku, u nás je to presne tak ako píše magdalenka : parené buchty alebo buchty na pare sú buchty varené v pare, nie vo vode.
Ak u nás poviem, že som robila kysnuté buchty, tak si každý predstaví buchty z kysnutého cesta, ale pečené.
Takže tá istá vec v rôznych jazykoch nemusí znamenať to isté.

autor: jaspinn
vloženo: 29.04.2010 13:20:34   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Myslím, že se Ivana nespletla - kynuté knedlíky jsou nad párou, a "pařené" znamená spařené tou horkou vodou jak píšeš v receptu smajlik

autor: magdalenka
vloženo: 13.04.2010 09:19:43   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Ivanka, u nás sa parenými buchtami volá niečo iné...(varia sa kynuté buchtičky s náplňou nad parou), tipujem, že si sa asi splietla...

autor: Ivana Ch
vloženo: 13.04.2010 07:50:15   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Moje maminka toto jídlo dělala také.Říkala tomu pařené buchtičky.Já je milovala,ale u své rodiny jsem s nima nepochodila a dělat si je jenom pro sebe mě nebaví.

autor: tejaja
vloženo: 25.02.2010 12:58:36   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

jan.alois, u nás je to vyslovene Vianočné jedlo, je zaradené do štedrovečerného menusmajlik Takže mladá, stará...v každej domácnosti sa nájde. Ale pred Vianocami sa hotové upečené bobaľky ( opekance ) dostanú aj v obchode, pečú ich pekárne, takže doma sa len dohotovia. Ja ich robím odjakživa doma, keď boli deti malé, šúľkali a rezali a ukladali na plechy so mnou. Patrilo to k vianočnému rituálusmajliksmajlik

autor: jan.alois
vloženo: 25.02.2010 06:47:28   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tak ženy u nás v čechách se tomuhle jídlu říká : Peciválky protže se válely / ležely na peci/ dobrota mého mládí . Já je občas dělám , když chci překvapit. Dneska se už moc nevaří mladé kuchažky neumí vařit jidla předků. Chce to čas a toho mají mladé ženy málo.smajlik

autor: tejaja
vloženo: 23.02.2010 18:25:45   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tuhajbej, spisovne sa to volá opekance, na Šariši bobaľky smajlik niekde pupáky smajlik

autor: Tuhajbej
vloženo: 23.02.2010 17:57:49   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Na Gemeri sa robia podobne iba sa im hovorí opekance. Niekedy narychlo použijeme staršie rohlíkysmajliksmajliksmajlik

autor: tejaja
vloženo: 31.10.2009 19:17:13   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

shineon, u nás by sa zase každý tváril divne, keby bobaľky na štedrovečernej tabuli neboli.
Štedrovečerné menu začína oblátkou s medom a strúčikom cestnaku, nasledujú bobaľky, potom kapustnica a za ňou šalát s rybou.
Všade je proste to štedrovečerné menu iné, u nás sa nejedia napr. rybacie polievky, inde sa jedia.smajliksmajlik

autor: shineon
vloženo: 31.10.2009 15:53:56   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

no vypadá to zajímavě, akorát si neumím představit, jak by se na to kluci tvářili, kdybych jim to dala na Štědrý večer.
Zase by ale nezdržovali z obíráním kostí z kapra, žejo...smajliksmajlik

autor: tejaja
vloženo: 04.07.2009 05:33:05   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tak to je potom tá najlepšia kuchyňasmajliksmajlik U nás na východe má maďarská kuchyňa svoje významné miesto, mnoho jedál bežne užívaných, je vlastne maďarských. A keď sa k tomu pridá poľská a ukrajinská kuchyňa... Od nás je do Maďarska na hranicu 25 km, na ukrajinskú hranicu je to okolo 100 km ( podľa toho, ktorý prechod ), a do Poľska to máme tiež okolo 100 km. Takže tie zahraničné kuchyne tu majú veľký vplyv, ale hlavne maďarská.smajlik

autor: Iljusa
vloženo: 02.07.2009 15:29:56   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Terezko - tam se to míchalo - tatínek byl ze Seredě, maminka od Sobranců smajlikTakže některé receptíky jsou k Maďarsku, něco od ukrajinců ....

autor: tejaja
vloženo: 02.07.2009 15:28:43   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Iljusa , manžel pochádza niekde zo stredného Slovenska ?

autor: Iljusa (neregistrovaný/á)
vloženo: 02.07.2009 14:33:20   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tak mi manžel polkl za zády, miluje bobáĺky, prý je doma jedli i se zelím a slaninkou smajlik a nebo je jedli ke kapusnici místo chleba smajlik

autor: tejaja
vloženo: 16.01.2009 16:58:15   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

ercickasmajlik áno, niekde sa volajú pupáky smajlik cez rok ich nerobievam, na Vianoce sú najchutnejšie, však ? smajliksmajliksmajlik

autor: ercicka
vloženo: 16.01.2009 15:21:18   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

teraz som nasla tento recept, u nas sa to vola pupaky a my ich mame velmi radi, robievam ich aj cez rok, ale nie casto, mame ich vzdy na vianoce smajliksmajliksmajlik

vloženo: 17.12.2008 10:03:02   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Pavli, asi proto, že tady pod tím názvem nejsou, ale příjď si namlet piškoty, kup si tuk po cestě(OMEGA) kokos snad najdu, hrozinky, nebo kandované ovoce, rum mám a něco splichtíme, když už jsi mne to tak dobře naučila!smajliksmajlik

autor: Pejli
vloženo: 17.12.2008 09:00:27   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Proč mi to nevyhledá ve vyhledavači rumové kuličky??? Zrovna jsem se je chtěla chystat udělat a nemám při ruce recept!takže budu muset zapojit fantazii!smajlik snad to nějak vyjde! smajlik

autor: Paprika
vloženo: 17.12.2008 08:24:09   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tejajo Ď. smajlik Tohle jídlo opravdu vůbec neznám a moc mě zaujalo. Já mám pro slovenskou kuchyni i zemi slabost. Jezdila jsem tam pracovně a vždycky mně naštvali obědem - mexická restaurace, Poľovnická restaurace, Steakhouse a já bych si tak dala halušky s brynzou, zelňačku nebo i tyto bobaľky.smajliksmajlik
Babičky věděly, co je dobré. My budeme za chvíli jíst amarouny.smajlik

autor: tejaja
vloženo: 16.12.2008 19:03:25   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Paprička, upečené v plátenom alebo papierovom sáčku vydržia dlho, je to čisté kysnuté cesto. Ak ich uložíš do sklenenej fľaše, tak úplne vychladnuté a fľašu nezatvárať aby vetrala. Lepšie je plátené vrecko. Ja som ich tohto roku piekla teraz v sobotu. V obchode sa u nás predávajú tak od začiatku decembra.
Konečná úprava sa robí potom na štedrý deň.

autor: Paprika
vloženo: 15.12.2008 17:26:52   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tejajo, četla jsem v diskuzi, že už je pečeš na Vánoce. Jak dlouho vydrží, že je pečeš takhle dopředu ???

autor: Gabriela (neregistrovaný/á)
vloženo: 22.11.2008 23:01:29   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajliksmajliksmajliksmajlik

autor: vybusna
vloženo: 11.11.2008 21:57:47   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

nuz tejaja ked ma tak prosis o prepacenie tak ti teda odpustam

autor: tejaja
vloženo: 11.11.2008 21:46:47   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

vybusna, prepáč, ale neviem, či je vhodné vyjadovať sa o nejakom jedle ako o hnuse. Nemusí mi chutiť, ale to sa dá povedať slušným spôsobom.

autor: vybusna
vloženo: 11.11.2008 21:16:18   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

katka...nuz ale ja ozaj zato nemozem, ze ty si o opekancoch s bryndzou nepocula....btw...ani nie o co stat, je to z mojho hladiska hnus, ale ako sme deti odrastli a kazdy mame svoje vianoce, tak rodicia si znovu robia iba tie bryndzove. ja vlastne nerobim opekance ziadne, pretoze u mna v rodine to nechuti vonkoncom nikomu.

autor: Katka (neregistrovaný/á)
vloženo: 11.11.2008 20:04:52   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

I u nás sa bobáľky robia s makom. Presne ako píše tejaja. Musia byť mäkké, ale nie rozmočené. Na strednom Slovensku sa im hovorí opekance. Eště som nepočula, že by sa opekance jedli s bryndzou.

vloženo: 11.11.2008 19:53:14   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

vybusna- tak, teď jsem se s chtí zasmála já. Já jsem tady ten problém měla každý Štědrý den s hrachovou polévkou s opečeným chlebem. Nesnášela jsem ji a každý mne přesvědčoval, že ve skutečnosti je dobrá, jen, že já jsem rozežraná a že nedostanu žádné dárky. Tak coby capart, lačná dárků, jsem každý rok zvracela na záchodě, abych všem udělala radost. Podotýkám, že dnes mám hrachovku moc ráda, jen bez toho rohlíku smajliksmajlik

autor: tejaja
vloženo: 11.11.2008 12:59:40   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

S bryndzou mi to nepasujesmajlik U nás na východe je to vždy takto s makom a je to dobrotasmajlik Vianoce bez toho nemôžu byť, je to jeden z chodov štedrovečerného menu. smajlik

autor: vybusna
vloženo: 11.11.2008 07:20:47   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

moji rodicia si robia opekance s bryndzou...nic proti nim...ale ked som bola mala a nutili ma to zjest, tak som sa pozvracala..priamo za stedrym stolom....takze sa poucili, ze nutit ma jest to co chuti im a presviedcat ma, ze si to namyslam a ze v skutocnosti mi to velmi chuti, na mna neplati a robili aj tuto makovu variantu.


Přidat komentář


Vaše jméno:
Komentář:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
Pokud chcete přidat odkaz, klikněte na tlačítko a vložte www adresu.
Antispam: do kolonky zadejte aktuální rok

Tématické fráze

bobalky recept pařené buchtičky bobaky opékance s makem pecivalky recept slovenske bobaľky makove opekance kysnuté bobaľky recepty bobalky šulky s mákem šulky recept buchtičky se sirobem recept na peciválky pupaky recept bobalky z makom makové bobaľky pařené buchtičky s mákem makove pupaky pařene buchty s makem recept na slovenské bobaľky bubalky parené buchty slovenské opekance recept na bobaľky opekance s makom cesto na bobalky bobaľky s makom peciválky pupaky bobalky.sk spařené buchtičky s mákem spařené buchtičky recept bobalky opekance recept vianocne bobalky opekance slovenske bobalky recept bobalky sk bobalky s mákem bobalky recepty slovenské pupáky bobaľky




Náhodný článek


Registrace

Nejnovější recepty


Informace

Nové recepty e-mailem

Zasílání nových receptů na Váš e-mail.





Copyright © 2008 - 2014 www.toprecepty.cz | Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

Partneři: Dobré Recepty | Videorecepty | Máminy recepty               PHP: www.j-soft.cz | Obecné podmínky | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
toprecepty.czToprecepty.cz toprecepty.skToprecepty.sk toppotraviny.czToppotraviny.cz topmoucniky.czTopmoucniky.cz topkonicek.czTopkonicek.cz