Datlové koláčky (cukroví)
Ochutnejte toto cukroví inspirované arabskou kuchyní. Těsto je ovoněné růžovou vodou a náplň tvoří datle, máslo a aromatické koření. Cukroví můžete tvarovat speciálními kleštičkami nebo ho upéct ve formičkách.
Suroviny pro 3 plechy
3 plechy
cca 150 ks
Nutriční hodnoty
Energie | 47 681 kJ / 11 396 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 124,46 g |
Tuky | 590,27 g |
Vláknina | 113,83 g |
Cholesterol | 332 mg |
Sodík | 818 mg |
Sůl | 1,80 g |
Sacharidy | 1 339,54 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Kleštičky určené na zdobení cukroví zřejmě v Čechách neseženete, náhradní variantou by mohlo byt pečení cukroví ve formičkách např. na košíčky, nebo nějaký náhradní způsob zdobení. Samozřejmě je možné cukroví tvarovat také jinak než do formy válečku, těsto i naplň jsou poddajné, dobře tvarovatelné.
Datlové cukroví je receptem arabské kuchyně, připravuje se většinou v období svátku, zejména po postním měsíci ramadanu.
Do těsta se dále přidává špetka koření Mahlab, které je vyrobeno z drcených semen určitého druhu třesně, přesněji Sv. Lucie. A dále trocha drcené pryskyřice Mastixu. Obe koření lze vynechat.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
5. 12. 2013 19:36
aisha: děkuji za odpověď. Jsem z toho mletí datlí tak zblbá, že jsem zapomněla poděkovat.
5. 12. 2013 19:35
Dobrý večer, nemáte někdo, prosím, nějaký fígl na to, jak datle pomlet? Použila jsem na ně mlýnek na maso (mám nový výkonný robot), prvních asi pět datlí se krásně pomlelo na hladkou pastu a ty ostatní vytvořily sladkou lepkavou hroudu, která mlýnek totálně zalepila a ucpala. Takže jsem půl hodiny dávala mlýnek do pořádku. Pak jsem to zkusila struhadlem na starém robotu. Výsledek byl nepatrně lepší, ale robot vydával takové zvuky, že bylo jasné, že už to déle nevydrží. Zítra si zkusím vypůjčit od tchýně starý ruční masový mlýnek, ale nevím, jestli na to bude moje síla stačit, datle jsou dost tuhé.
2. 12. 2013 20:32
Lenka: Děkuji. Cukroví vydrží i více jak měsíc, osobně odzkoušeno!
2. 12. 2013 18:25
Dobrý den, moc se mi líbí toto cukrovíčko, chtěla bych ho vyzkoušet. Zajímalo by mě, jestli je určeno k okamžité spotřebě, nebo jesli se může skladovat jako vánoční cukroví, případně jak dlouho? Děkuji.
14. 8. 2013 17:52
nemá slov... něco něžně překrásného, vypadá to jako krajkoví bez mučení se přiznám, že na tohle já nemám... ani nervy, ani trpělivost ani buňky ale chu´t to mám a náramnou posílám bod, jinak nelze
11. 8. 2013 16:11
Juj, to mi nějak uniklo Tak to vypadá nádherně +22
11. 8. 2013 15:52
Anna Kocikova: Dekuji...
11. 8. 2013 15:51
Jitka: V arabskem obchode by je mohli mit. Presny nazev nemaji, jen klesticky na zdobeni, arabsky mal'at kaek.
11. 8. 2013 04:35
Jitka:sjeď dolů na můj odkaz a pročti i reakci autorky
11. 8. 2013 03:24
Jak se jmenuji ty klesticky a kde se daji koupit? Meli by je v arabskem obchode s potravinami?
6. 8. 2013 17:15
Co to je za nádheruJá jsem tady pár dní nebyla,tak beru recepty,co mi utekly a toto je teda skvostMarti,máš moc šikovné ručičkyTohleto bych jednou chtěla vážně ochutnat
4. 8. 2013 22:10
Neskutočná krása, to pečivo je ako krajkové. A tvoja zručnosť, trpezlivosť, šikovné ručičky sú úžasné tiež.
4. 8. 2013 16:25
4. 8. 2013 15:19
4. 8. 2013 11:11
aisha:Výborný nápad, tento "mišmaš", jak já mu říkám, dávám jako náplň do perníčků a je to moc dobré, nakonec může vzniknout i nový druh cukroví: česko-arabské nebo arabsko-české
Martinko, datlové řezy nyní dělat určitě nebudu, ale chceš-li, pošlu ti recept a můžeš si je upéci na oslavu vašich svátků a pak je sem dát též
Martinko, datlové řezy nyní dělat určitě nebudu, ale chceš-li, pošlu ti recept a můžeš si je upéci na oslavu vašich svátků a pak je sem dát též
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 6 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 7 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 8 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 11 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Právě bylo uvařeno:
Banánová bábovka
chiipss uvařila před 5 minutami
Krůta na divoko
Chumelice uvařila před 14 minutami
Rebarborový koláč s pudinkem
MartinaR uvařila před 19 minutami
Jemné noky
Zizalinka uvařil před 1 hodinou
Plněné žampiony se sýrem
Marcela0123 uvařila před 2 hodinami
Cibule pečená se žampiony
Marcela0123 uvařila před 2 hodinami
Zapečené palačinky s tvarohem
TondaJ uvařila před 2 hodinami
Smetanové kedlubny na sladkokyselo
TondaJ uvařila před 2 hodinami
Jednoduchá zeleninová polévka s krupičkou pro začátečníky
TondaJ uvařila před 2 hodinami
Vepřové karé na špeku a okurkách z pomalého hrnce
Alzbetina Prk. uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Těchto pět znamení nepouštějte ke grilu: Berani umí jen poučovat, Lvi se nesoustředí a snadno spálí všechno maso
Tři tipy na zdravější verze cukroví: Jak mlsat bez tuku, bílé mouky a cukru
Nepečené cukroví je velmi oblíbené a snadné na přípravu. A může být dokonce zdravé. Přesně takové jsou datlové kuličky
Další recepty
Tématické fráze: datlová pasta recepty recepty z datlove pasty kuličky z datlové pasty datlove vánoční cukroví vánoční cukroví z datlové pasty datlová pasta datlová náplň cukroví s datlemi datlova pasta recept cukrovi s datlovou pastou recept z datlové pasty datlove testo co z datlové pasty maamoul dort z datlove pasty pečeme z datlové pasty recepty s datlovou pastou pečení z datlové pasty arabské datlové cukroví recepty na cukroví
Suroviny: mouka hladká, tuk rostlinný, olej rostlinný, voda, datle, skořice mletá, mletý anýz, koření hřebíček, máslo
Datlové koláčky (cukroví)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5Myv
52 názorů