Jak uvařit poctivý bramborový guláš? Vydatný chutný pokrm dobře zasytí, přitom levně a snadno
Bramborový guláš je tradiční a populární pokrm, který se skvěle hodí pro vaření na chalupě a snadno jím nasytíme i větší počet strávníků. Je totiž vydatný, ale přitom nenáročný na suroviny. K jeho přípravě nám stačí pár kousků nádobí, navíc vaření je jednoduché a rychlé. Guláš určitě bude mít úspěch.
Jak uvařit bramborový guláš
- Nejprve v hrnci zpěníme dosklovata drobně pokrájenou cibuli.
- K cibuli přidáme nakrájenou uzeninu a necháme ji opéct, bude si pak držet v guláši pevnou konzistenci.
- Přisypeme oblíbené koření, důležitá je paprika, která dá guláši správnou barvu a chuť. Vzápětí vše zalijeme horkou vodou, a to co nejdříve, aby paprika nezhořkla.
- A pak jsou již na řadě oloupané a nakrájené brambory, ty nesmí chybět.
- Zahustíme hladkou moukou, kterou rozmícháme v troše vody. Dobře provaříme a ještě dochutíme (majoránka, pepř, třený česnek, sůl).
- Kdo chce pokrm jemnější a krémovější, zjemní smetanou.
- A co ke guláši podávat? Nejlepší je krajíc čerstvého chleba nebo křupavé domácí dalamánky.
Výborný a hustý "buřtguláš"
Na závěr jsme pro vás vybrali spolehlivý recept z našeho receptáře. Na vydatné jídlo pro čtyři strávníky potřebujete podle našeho receptu 500 g uzeniny (např. točený salám, klobáska, párky, buřty), 6 větších brambor, 2 střední cibule, olej, česnek, sůl, pepř, mletou sladkou i pálivou papriku, 250 ml smetany na vaření a hladkou mouku.
- Uzeninu nakrájíme na menší kostky. Brambory oloupeme a také nakrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- V hrnci zpěníme cibuli, přidáme uzeninu, opepříme, osolíme. Necháme opéct.
- Mezitím ve varné konvici ohřejeme vodu a utřeme česnek se solí.
- Pěkně opečenou uzeninu posypeme paprikou, aby měl guláš pěknou barvu.
- Po několika vteřinách zalijeme vařící vodou.
- Přidáme nakrájené brambory, rozetřený česnek a trochu majoránky. Vaříme 10–15 minut do změknutí brambor.
- V hrnku dohladka rozšleháme hladkou mouku, pomalu přilijeme do guláše a mícháme.
- Ke konci vaření přilijeme ještě smetanu a provaříme.
- Dochutíme podle vlastní chuti. Tmavší barvu guláše získáme přidáním mleté papriky.
Než se do vaření pustíte, doporučujeme zhlédnout následující video. S názorným postupem vám vaření půjde ještě lépe od ruky.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Soufflé buchta
Přidáno před 28 minutami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 11 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 14 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 16 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Vyzkoušejte triky na snadné loupání česneku. Pomůže mikrovlnná trouba, horká voda nebo šroubovací sklenice
Nejlepší domácí dalamánky. Takto je můžete upéct podle oblíbených receptů
Komentáře