Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zvýraznit a vylepšit chuť guláše můžeme několika způsoby. Jedním z nich je dobrá paprika rozpuštěná v horkém tuku
Zdroj: Toprecepty.cz

Guláš musí mít tu správnou chuť, ale známe to všichni. Někdy máme pocit, že uvařenému jídlu ještě „něco“ chybí k dokonalosti. A tak zkoušíme a přidáváme. Někdy se podaří a jindy méně.

Nabízíme možnosti dochucení hotového guláše podle našich zkušeností i zkušeností našich šikovných uživatelů. Jak připravit maso na guláš jsme psali minule. Ale guláš můžeme připravit i z luštěnin, zeleniny, brambor a dalších surovin.

  • Sůl. Někdy stačí jídlo jen trochu přisolit. Podobně může fungovat i sypký masox nebo podobné dochucovadlo. S množstvím to ale nepřeháníme, jednodušší je dosolit než přesolené jídlo napravovat.
  • Cibule. Základem chutného guláše je dobře usmažená cibule hezky dočervena. Tou ale začínáme. Pokud jsme cibuli usmažili málo, můžeme nakonec zkusit v guláši rozvařit hotovou smaženou sušenou cibuli (koupíte např. u Vietnamců). 
  • Paprika. Na mleté paprice nešetříme, důležitá je její kvalita i přiměřené množství. Pokud potřebujeme přidat papriku (i pálivou), rozpustíme ji v trošce horkého oleje a pak přidáme do pokrmu. Paprika vydá to nejlepší až ve spojení s horkým tukem. Pozor na spálení papriky, protože by zhořkla.
  • Koření. Můžeme zkusit guláš připepřit, případně přidat trochu mletého nebo drceného kmínu. Pokud používáme směs Gulášové koření, také bychom ho měli nejdříve orestovat na malém množství tuku, protože často obsahuje papriku.
  • Rajčatový protlak. Orestovaný protlak guláši dodá barvu i chuť. Pokud jsme nepřidali protlak do základu, můžeme to napravit: na lžičce oleje restujeme lžíci protlaku až zkaramelizuje a přidáme do guláše.
  • Zelenina. Guláš ochutí i nakrájená čerstvá paprika nebo rajčata. Pak zeleninu ale musíme v guláši ještě podusit doměkka.
  • Česnek.  Rozetřeme stroužek česneku se solí a přidáme do guláše.
  • Majoránka. Pokud do guláše přidáváme česnek, určitě rozemneme trochu majoránky a přidáme na závěr.
  • Uzenina. Orestovaná slanina, klobása nebo dobrá šunka dodá jiný chuťový rozměr.
  • Křen. Guláš, který má mdlou chuť, vylepší malé množství čerstvě nastrouhaného křenu. Přidáme ho na závěr nebo až do talíře, nevaříme.
  • Čerstvá cibule. Guláš často servírujeme s cibulí nakrájenou na tenoučká kolečka. Hodí se zvláště ke guláši z masa hovězího, vepřového nebo zvěřiny.
  • Rozležení. Guláš patří k jídlům, kterým pomůže odležení do druhého dne, kdy se chutě teprve pořádně prolnou. Zchladlé jídlo uložíme v chladničce a druhý den ohřejeme.

Doufáme, že jsme vám pomohli k ještě lepšímu dochucení guláše.

O tom, čím nejlépe dochutit segedínský guláš, pojednává náš další článek.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky