Zvýraznit a vylepšit chuť guláše můžeme několika způsoby. Jedním z nich je dobrá paprika rozpuštěná v horkém tuku
Guláš musí mít tu správnou chuť, ale známe to všichni. Někdy máme pocit, že uvařenému jídlu ještě „něco“ chybí k dokonalosti. A tak zkoušíme a přidáváme. Někdy se podaří a jindy méně.
Nabízíme možnosti dochucení hotového guláše podle našich zkušeností i zkušeností našich šikovných uživatelů. Jak připravit maso na guláš jsme psali minule. Ale guláš můžeme připravit i z luštěnin, zeleniny, brambor a dalších surovin.
- Sůl. Někdy stačí jídlo jen trochu přisolit. Podobně může fungovat i sypký masox nebo podobné dochucovadlo. S množstvím to ale nepřeháníme, jednodušší je dosolit než přesolené jídlo napravovat.
- Cibule. Základem chutného guláše je dobře usmažená cibule hezky dočervena. Tou ale začínáme. Pokud jsme cibuli usmažili málo, můžeme nakonec zkusit v guláši rozvařit hotovou smaženou sušenou cibuli (koupíte např. u Vietnamců).
- Paprika. Na mleté paprice nešetříme, důležitá je její kvalita i přiměřené množství. Pokud potřebujeme přidat papriku (i pálivou), rozpustíme ji v trošce horkého oleje a pak přidáme do pokrmu. Paprika vydá to nejlepší až ve spojení s horkým tukem. Pozor na spálení papriky, protože by zhořkla.
- Koření. Můžeme zkusit guláš připepřit, případně přidat trochu mletého nebo drceného kmínu. Pokud používáme směs Gulášové koření, také bychom ho měli nejdříve orestovat na malém množství tuku, protože často obsahuje papriku.
- Rajčatový protlak. Orestovaný protlak guláši dodá barvu i chuť. Pokud jsme nepřidali protlak do základu, můžeme to napravit: na lžičce oleje restujeme lžíci protlaku až zkaramelizuje a přidáme do guláše.
- Zelenina. Guláš ochutí i nakrájená čerstvá paprika nebo rajčata. Pak zeleninu ale musíme v guláši ještě podusit doměkka.
- Česnek. Rozetřeme stroužek česneku se solí a přidáme do guláše.
- Majoránka. Pokud do guláše přidáváme česnek, určitě rozemneme trochu majoránky a přidáme na závěr.
- Uzenina. Orestovaná slanina, klobása nebo dobrá šunka dodá jiný chuťový rozměr.
- Křen. Guláš, který má mdlou chuť, vylepší malé množství čerstvě nastrouhaného křenu. Přidáme ho na závěr nebo až do talíře, nevaříme.
- Čerstvá cibule. Guláš často servírujeme s cibulí nakrájenou na tenoučká kolečka. Hodí se zvláště ke guláši z masa hovězího, vepřového nebo zvěřiny.
- Rozležení. Guláš patří k jídlům, kterým pomůže odležení do druhého dne, kdy se chutě teprve pořádně prolnou. Zchladlé jídlo uložíme v chladničce a druhý den ohřejeme.
Doufáme, že jsme vám pomohli k ještě lepšímu dochucení guláše.
O tom, čím nejlépe dochutit segedínský guláš, pojednává náš další článek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 7 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 12 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 18 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 19 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Komentáře