Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké pohoštění připravit na silvestra? Kulinářský výlet do 9 zemí světa vás určitě inspiruje!
Zdroj: Needpix, photo 827553

Přejedl se vám silvestrovský ovar a chlebíčky se šunkou na bramborovém salátu? Nemáte chuť na jednohubky s česnekovou pomazánkou? Pojďte se s námi podívat, co se na přelomu starého a nového roku jí v daleké i nedaleké cizině.

Vepřová žebírka v Rakousku

Pro mnoho Rakušanů je typické připravit na silvestra vepřové – prase totiž podle tradice znamená štěstí. Vepřová žebírka, kotlety nebo pečeni podávají s čerstvým křenem a někdy s čočkou. Jak upozorňuje thelocal.at, čočka nejen tady symbolizuje peníze a bohatství v novém roce. Na Nový rok se tradičně jí ryba, která plave vpřed a odvádí vás správným směrem do nového roku. Ve tvaru prasátka nebo ryby se připravují také sušenky, čokoláda a marcipán a zelená mátová zmrzlina se někdy podává ve tvaru čtyřlístku. Tradičním silvestrovským nápojem je punč z červeného vína, skořice a cukru, který je zasvěcený svatému Silvestrovi. Lze ho připravit také s rumem a ovocnými šťávami.

V Německu je třeba se dobře najíst

„Kdo se dobře nají na Nový rok, bude sytý po celý rok“, říká německé přísloví.  A naši sousedé se tím řídí. Na mnoha silvestrovských jídelníčcích najdete kapra nebo vepřové, ale drůbež je tabu. Stejně jako jinde i tady podle germany-insider-facts.com věří, že když budete jíst drůbež, uletí vám peníze. V některých částech Německa nesmí chybět kysané zelí. Oblíbenou zábavou je pozdní večeře s přípravou jídla přímo u stolu, tedy jako je fondue či raclette. Zatímco sýrové fondue je velmi syté, masové fondue vařené spíše ve vývaru než v oleji je považováno za lehčí jídlo a lze je obměňovat podle chuti hostů. Obvyklou přílohou je chléb a salát.

V Dánsku vystačíte s rybou

Pokud chcete strávit silvestra podle dánských zvyklostí, nepotřebujete žádné velké kuchařské umění. Podle stránek skyscanner.de si vystačíte s obyčejnou rybou, kterou si Dánové rádi sami uloví a pak ji sušením konzervují. Podávejte s vodkou a veselá nálada je zaručena. Ze sladkostí nesmí chybět vrstvený dort ve tvaru kužele s marcipánem a polevou, který se krájí přesně o půlnoci.

Japonská mísa s nudlemi

V mnoha japonských rodinách se na silvestra podává soba toshikoshi. Jde o dlouhé pohankové nudle, které se často servírují s wasabi, arašídy nebo jarní cibulkou. Přísady lze koupit téměř v každém asijském obchodě a kreativitě kuchařů se při přípravě nudlí meze nekladou. Mimochodem, podlouhlý tvar nudlí znamená i dlouhý život. Proto je nevhodné nudle soba lámat. Říká se také, že přináší smůlu, pokud svou porci nesníte do půlnoci.

Bohatá turecká tabule

O silvestrovské menu v tureckém stylu by se měli pokoušet jen ti, kteří rádi tráví hodně času v kuchyni. Kromě klasického krocana se v mnoha rodinách připravuje bohatý výběr tradičních předkrmů a příloh, jakými jsou plněné vinné listy, salát bulgur nebo sigara-börek. Z dezertů jsou oblíbené různé ořechové speciality a sladké pečivo, například baklava.

Francouzské kulinářské speciality

Chcete-li oslavit silvestra typicky francouzsky, připravte si tradiční foie gras nebo čerstvého humra. Pokud vás to neláká, zkuste francouzské ústřice. A o půlnoci je samozřejmostí, že k francouzské oslavě patří sklenka dobrého šampaňského jako novoroční přípitek.

V Číně slaví jindy, ale vždy s rybou

Přestože Číňané slaví svůj Nový rok, který se řídí lunárním kalendářem, o několik týdnů později, můžete se inspirovat typickým kulinářským uměním této země. V Číně je zvykem podávat na přelomu roku různé rybí pokrmy. Lidé však velmi dbají na to, aby se ryba na talíři podávala celá. Stará lidová víra říká, že to přinese štěstí a hojnost. Na žádné oslavě by navíc neměly chybět knedlíčky jiaozi (ťiao-ć) ve tvaru půlměsíce, které se plní buď různou zeleninou, nebo mletým masem.

Jehněčí, kachna či selátko v Chorvatsku

Chorvatská kuchyně se vyznačuje svou všestranností, a proto se během silvestrovských oslav podává několik tradičních menu. Obzvláště chutné jsou různé pokrmy z jehněčího masa, které se často podávají s brambory a středomořskou zeleninou. Zkušené kuchařky se pouští do přípravy křupavé pečené kachny nebo dokonce do pečeného selátka. Výbornou přílohou jsou těstoviny nebo různé saláty.

Argentinské grilování

V Argentině teploty v prosinci stoupají nad 20 stupňů. Není proto divu, že mnoho místních obyvatel přesouvá silvestrovské oslavy ven a slaví společně s přáteli a příbuznými až do časných ranních hodin. Argentinské asado, tedy grilovací party, se nese ve znamení vepřového, jehněčího a drůbežího masa i hovězích steaků. K tomu se hodí argentinská omáčka chimichurri s bazalkou a čerstvý salát. Argentina je i místem, kde si můžete vychutnat pivo a červené víno.

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více