Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovar s křenem jako symbol štěstí. Proč se má na Silvestra jíst zrovna vepřové?
Zdroj: Jenda1, Toprecepty.cz

Máme před sebou poslední den v roce - a s tím jsou spojeny nejrůznější tradice, z nichž některé se samozřejmě týkají i jídla. Možná si z dětství pamatujete, že se na Silvestra na stole často objevovalo vepřové maso, mnohdy jako ovar. A tak to zůstává dodnes. Proč a z čeho tato tradice vychází?

Silvestrovské tradice

Na úvod je potřeba poznamenat, že zatímco Vánoce - tedy období od 25. prosince do Tří králů - mají svoje místo v církevním kalendáři a mnohé tradice také z tohoto principu vycházejí, silvestrovské oslavy mezi ně nezapadají. Jde o ryze světskou záležitost, která má svůj původ spíš v pohanských zvyklostech, konkrétně v tzv. saturnáliích. S těmi bychom se mohli setkat třeba už ve starém Římě, ale i dříve. Šlo o bohaté hody a oslavy boha Saturna, a ačkoliv jsou tyto oslavy často spojovány s oslavou slunovratu, je dobré si uvědomit, že bůh Saturn nebyl bohem Slunce, ale byl spojen se zemědělstvím, sklizní a časem. Ať byl důvod k veselí jakýkoliv, jisté je, že s umírněnými církevními vánočními svátky neměly divoké saturnálie nic společného. Pitky, hojnost jídla, a dokonce i mravně uvolněné chování, které by v jiných částech roku nebylo tolerováno, a které zůstávalo v těchto dnech bez pohoršené odezvy - to už se našim současným oslavám přelomu roku podobá mnohem víc, co říkáte?

Prase pro štěstí

Co bychom tedy měli v poslední den roku konzumovat, abychom se neprohřešili proti tradicím našich předků? Silvestr se neřídí žádnými přísnými pravidly, jako třeba, že bychom měli držet až do večeře půst. Konec roku nemusíme prožít o hladu, a tak si během dne můžeme dopřát jídlo, na jaké máme chuť. Tradičním masem, podávaným v tento den, je ale vepřové, přičemž naši předkové se zaměřovali hlavně na ovar, tedy vařenou vepřovou hlavu. Z té pak byl nejcennější trofejí rypák a uši. Toto maso se pak jí i následující den, tedy 1. ledna. Tady je vepřové maso, tedy maso z prasete jako zvířete, které podle tradice nosí štěstí, symbolem dobrého a šťastného roku.

Vepřové maso jako symbol štěstí je ostatně podle tradic také vlastně tím jediným, které bychom měli na Nový rok mít na talíři. Jinak by se tam nemělo objevit nic, co mělo nohy, křídla nebo ploutve - pak by totiž tolik potřebné štěstí mohlo utéct, uletět nebo uplavat. Naopak novoroční čočka v symbolickém tvaru mincí má pomoci zajistit dostatek peněz

Pozor na novoroční pověry

Přelom roku není ale spojen jen s jídlem. Pozor bychom si měli dát i na další pověry, kterým sice věřit nemusíme, ale pro jistotu bychom je mohli alespoň vyslechnout. Jistě všichni známe rčení “Jak na Nový rok, tak po celý rok”. A právě proto bude dobré, když se podaří v rodině udržet v tento den pohoda bez hádek a sporů a v kapse by měla být po celý den alespoň jedna mince, aby tomu tak bylo i v následujících dvanácti měsících. Hospodyně si určitě rády dají jeden den klidného režimu - ne proto, že by byly líné, ale aby se v příštím roce neupracovaly. Protože mládí přinášelo štěstí a stáří naopak smůlu, měly novoroční návštěvy, vcházející do domu, nejprve pustit před sebe dítě jako symbol toho, že přejí hostitelům jen to dobré.

Naši předci si také dávali pozor na to, aby nebylo potřeba nic zametat (a pokud bylo, jistě to počkalo do 2. ledna). Mohlo by se totiž vymést štěstí z domu. Stejně tak nikdo neměl nic vynášet z domu nebo z bytu, protože by se mohlo stát, že by v příštím roce doma něco chybělo. A ta nejdůležitější zásada na konec: rozhodně se nedoporučuje v první den roku věšet prádlo. Mohli bychom tím způsobit velké neštěstí, nebo dokonce i smrt blízké osoby. A to si určitě na svědomí nikdo z nás nevezme ani dnes.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více