Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejslavnější steakové omáčky světa: Ochutnejte pepřovou klasiku i argentinskou chimichurri
Zdroj: unplash, Raphael Nogueira

Grilujete o sto šest? Pak pro vás máme malé vylepšení: jakýkoliv steak dotáhne k dokonalosti omáčka! Představíme vám ty nejslavnější a vy už si jen vyberte tu, která se vám nejvíc líbí a ohromte návštěvy skvělým pohoštěním.  

Chimichurri 

Slavná, lehce navinulá argentinská studená omáčka se připravuje ze směsi jemně nasekané hladkolisté petrželky, utřeného česneku, panenského olivového oleje, červeného nebo bílého vinného octa, nasekaného oregana, bílého octa, nadrobno nakrájené červené cibule a papriky. Kdo chce, může ještě přidat vločky chilli nebo drcený červený pepř. Množství surovin volíme dle chuti.

Máslo Café de Paris

Kolik ingrediencí, tolik variací tohoto receptu, ale základ v podobě másla ochuceného kapary, pažitkou, estragonem a dijonskou hořčicí zůstává. Jak na to? Smíchejte v míse 1 lžičku dijonské hořčice, 1 lžíci nasekaných kaparů, 1 nasekanou ančovičku, 1 lžičku nadrobno nasekané pažitky, 1 lžičku nadrobno nasekaného estragonu, 1 lžičku koňaku, 1 lžíci koňaku, 1 lžičku worcesterské omáčky a nadrobno nakrájenou 1 šalotku (můžete přidat i 1 stroužek česneku). Všechny suroviny promíchejte se 160 g změklého másla, zabalte do válečku a nechte vychladit. Poté krájejte na širší plátky a těmi poklaďte hotové steaky. Kořenicí směs můžete také koupit hotovou. Není to sice tak dobré jako z čerstvých surovin, ale hodí se ji mít doma.

Demi-glace

Extra silný telecí nebo hovězí vývar se používá k zesílení masové chuti. Profesionální šéfkuchaři se bez této „kouzelné přísady“ neobejdou. Demi-glace vypadá jako hustá omáčka nebo želé kostka tmavé barvy. Příprava je snadná, ale časově náročná - trvá až 36 hodin! V troubě při 240°C zhruba hodinu až hodinu a půl předpečte hovězí nebo telecí kosti. Pak přidejte kořenovou zeleninu a cibuli a pečte další hodinu. Nesolte! Dále vše přendejte do většího hrnce, přidejte bylinky, česnek, rajský protlak a červené víno a přiveďte k varu. Poté ztlumte a vařte „táhnutím“ 24 hodin. Následně vývar přeceďte a vařte znova, dokud nezredukuje svůj objem. Demi-glace můžete také rovnou koupit. Anebo zkuste podle našeho přesného receptu připravit časově méně náročnou verzi.

Pepřová omáčka

Dá se připravit na několik způsobů, my vám rozradíme ten nejsnazší. Jakmile v pánvi uděláte steak a dáte jej do trouby či alobalu. Pak vlijete do výpeku po mase smetanu a přihodíte 2 až 3 lžičky nakládaného zeleného pepře. Přidejte lžičku hořčice a prošlehejte. Osolte, krátce povařte, dokud omáčka lehce nezhoustne, a podávejte ke steaku. Dokonalost!

Sýrová

Zda je výrazná nebo jemná, to záleží na použitém druhu sýru. Je to na vás. Na přepuštěném másle osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku, zaprašte lžící hladké mouky, promíchejte, zalijte trochou vývaru a smetany (nebo jen smetanou), ochuťte solí, bílým pepřem a špetkou muškátového oříšku. Můžete dochutit bylinkami (estragonem, oreganem) a dále vařte 10 až 15 minut. Omáčku sceďte, dochuťte strouhaným parmezánem, čedarem nebo gorgonzolou a nechejte sýr v omáčce rozpustit. Jemnější sýrovou omáčku podávejte k výraznějšímu masu, třeba ke zvěřině, a výraznější zase k jemnému, například ke svíčkové.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více