Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švýcarské národní jídlo fondue: Připravte si sýrovou delikatesu jako v restauraci!
Zdroj: Unsplash, Angela Pham

Fondue je ideálním party jídlem. Vždyť co může být lepšího než posezení kolem kotlíku s bublající sýrovou směsí, do které můžete namáčet chléb, brambory a k tomu mlsat další dobroty. A pokud vás sýrová vůně neláká, můžete to zkusit s masem nebo s čokoládou a ovocem.

Trest v podobě panáku a pusy

Fondue není jen tak nějaké specialita, je to přímo švýcarské národní jídlo. Originální fondue je sýrové a v původní verzi šlo vlastně jen o rozehřátý sýr, jenž se nabíral čerstvým pečivem. Teprve posléze se začaly dělat směsi z různých druhů sýrů a objevily se i další druhy fondue. S tím původním sýrovým ty další ovšem mají společný jen stejný vařič, tedy misku umístěnou nad ohněm, a způsob servírování na stole. Masové, rybí či zeleninové fondue jsou výhrou hlavně pro hostitelku, která nemusí nic chystat. Hosté si maso, rybu a zeleninu sami připraví v kotlíku v rozehřátém oleji nebo vývaru. A po skončení se dá vývar použít třeba ještě jako vydatná silná polévka. Miska se sýrem, vývarem či olejem je položená na speciálním stojanu, pod kterým se musí udržovat oheň, aby byl obsah v misce stále horký. Celá souprava pak stojí uprostřed stolu, aby na ni všichni dosáhli a mohli si do ní namáčet jednotlivé ingredience napíchnuté na speciálních dlouhých vidličkách se dvěma hroty. Bez ohledu na druh fondue je jeho podávání společenskou událostí. Švýcaři si posezení u něj umí náležitě užít, což dokazuje i zvyk, který se při konzumaci dodržuje. Když nějakému muži spadne do sýrového fondue kus chleba, musí ostatním spolustolovníkům zaplatiti rundu panáků nebo piv či láhev vína. Pokud se tato nemilá věc stane ženě, musí políbit všechny muže u stolu. Kromě toho, že si všichni u fondue výborně pochutnají, ještě se i pobaví.

Když pastevci rozehřáli sýr

Slovo fondue znamená tavený a odkazuje ke způsobu přípravy, tedy tavení sýra nad ohněm. Fondue pochází ze Savojska, nejtypičtější je pro francouzskou oblast Švýcarska. V oblibě je ale mají i ve Francii. Původ fondue není úplně jasný, ale váže se k němu hned několik příběhů. Podle webu Alpenwild.com se fondue dělalo zřejmě již v 18. století a začali s tím pastevci žijící v horách. Jejich hlavní obživou prý byly sýry a chléb. Protože se ale nepeklo každý den, chléb jim často ztvrdl a sýry během zimy okoraly. Zkusili je tedy rozehřát a pak do nich namočit kousky tvrdého chleba. Zjistili tak, že udělají pokrm nejen víc poživatelným, ale dokonce i mnohem víc chutným. Dodnes je fondue oblíbeným zimním jídlem hlavně na horách, kde si je už ale nevychutnávají pastevci, nýbrž zahřívají se jím hlavně lyžaři po celém dni na sjezdovce. Z 18. století se dochovaly i první recepty na fondue. Přestože má fondue takovýto prostý venkovský původ, bylo typickým jídlem spíš u zámožnějších lidí. Navíc je ještě jedna historka o vzniku pokrmu uvedená na webu Fondue.bg. Podle ní je prý fondue ještě starší. Již ve 13. století je údajně vymyslel švýcarský mnich Vacarinus z ryze prospěchářských důvodů. Snažil se totiž vymyslet, jak si vychutnat sýry i v době půstu. Napadlo jej tedy je rozpustit, neboť v roztavené formě si je dát mohl.

Ochuceno vínem a třešňovicí

Hotovou směs na fondue můžete koupit už v obchodě. Stačí ji pak jen nalít do kotlíku a rozehřát. Mnohem lepší však bude, když si připravíte fondue domácí. Je to snadné a sami si rozhodnete, jaké sýry do něj použijete, jakou kombinaci zvolíte a jak je ochutíte. Nejčastěji se ale do fondue používají sýry ementál, gruyère, vacherin fribourgeois a appenzeller. Ve francouzské části Savojska je obvyklá kombinace sýrů ementál, comté a beaufort. Můžete ovšem zvolit i goudu, čedar, italskou mozzarellu, fontinu nebo sýry s modrou plísní. Směsi rozehřátých sýrů dodávají lepší chuť a aroma bílé víno a třešňová pálenka a také muškátový oříšek a česnek. Do směsi se také dává trochu škrobu, ten udržuje sýry v tekuté podobě, bez něj by totiž měly tendenci se usazovat na dně. Doporučuje se přidat i trochu citronové šťávy, ta zvýší kyselost vína a zajistí, že se sýry budou lépe rozpouštět. A jak fondue uděláte? Nejprve si připravte asi 250 g rozdrobeného nebo nastrouhaného švýcarského sýra, 250 g strouhaného sýra Gruyere, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 stroužek česneku, rozpůlený napříč, 1 šálek suchého bílého vína, 1 lžíci citronové šťávy, 1 polévkovou lžíci kirsche (třešňové pálenky), 1/2 lžičky hořčičných semínek rozemletých a špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Nastrouhaný sýr nejprve smíchejte s kukuřičným škrobem. Potřete vnitřek hrnce česnekem, přidejte víno, citronovou šťávu a přiveďte k varu. Sýr pomalu vmíchejte do vína. Vařte za stálého míchání, dokud se sýr nerozpustí. Přidejte třešňovici a koření. Směs přelijte do hrnce na fondue a podávejte.

Je libo raději čokoládové?

Fondue se obvykle servíruje na stůl se spoustou malých mističek s různými pochutinami. Výborně se k němu hodí malé nakládané cibulky, kyselé okurky, olivy i feferonky. Fondue je poměrně vydatný pokrm, pokud byste ale po vyjedení celého obsahu misky měli náladu ještě na dezert, pojměte jej stylově a udělejte si ještě fondue čokoládové. Připravuje se z rozpuštěné čokolády naředěné šlehačkou nebo kondenzovaným mlékem, kterou můžete dochutit třeba skořicí nebo mnoha různými příchutěmi. Do této dobrůtky se pak namáčí ovoce (banány, jahody, jablka, ananas, hroznové víno nebo třeba borůvky). Na čokoládové fondue nepotřebujete ani žádné extra velké vybavení. Stačí vám jen malá keramická souprava s hořící svíčkou. Úspěch je ale rozhodně zaručen.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více