Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Další epizoda pořadu Buchty po ránu se stejně jako ta minulá věnovala slanému pečení. Po výborných plněných pizza langoších si cukrář Josef Maršálek opět posvítil na nesladké pokrmy. Tentokrát se věnoval svaté trojici české pekařiny, tedy chlebu, rohlíkům a dalamánkům.

Další slané pečení 

Svou zdatnost při pečení slaných pochoutek předvedl populární cukrář již před týdnem, kdy vytvořil nejen italsko-maďarsko-jihočeskou specialitu, ale také zelné šneky se škvarky a moravským uzeným či trhaný chléb. Tomu se Maršálek věnoval i v dalším dílu Buchet po ránu.

Chléb s octem

Právě příprava chleba se totiž stala stěžejním tématem nedělního pořadu. Aby ovšem kuchař a cukrář v jednom ukázal něco speciálního, zvolil chleba, při jehož přípravě použijeme dokonce tři druhy mouky a specifickou chuť doladíme přidáním správného množství octa. „Děláme takový hutnější český chléb, pšenično-žitný, to znamená, že v něm bude více pšenice než žita,“ vysvětlil Maršálek před začátkem přípravy. Abychom ovšem nemuseli jíst chléb samotný, přestože bude chuťově perfektní, připravíme si i velmi jednoduchou a zdravou pomazánku.

Na přípravu chleba podle Josefa Maršálka budete potřebovat: 200 g hladké chlebové pšeničné mouky, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 420 g vody, 200 g žitné mouky, 10 g soli, 5 g chlebového koření, 10 g octa a 20 g droždí.

Jak na to?

Do mísy nasypeme pšeničnou chlebovou mouku, která je tmavší a na pečivo ideální. Následuje celozrnná pšeničná. „Pokračujeme v hitparádě českých mouk, tou žitnou. Tři druhy a vznikne bohatý, těžký, tmavý chleba,“ popisuje Maršálek výsledný produkt. Jako další přijde do těsta voda, tu mají podle známého cukráře rádi všichni pekaři, protože je oproti ostatním ingrediencím v pečivu levná.

Přidáme čerstvé droždí a sůl. Skvělou chuť bochníku dodá chlebové koření. Jde se o směs kmínu, anýzu, koriandru, občas je součástí i fenykl. „V některých zemích se dává kardamom či badyán. Je to vždycky koření, které podporuje trávení,“ vysvětluje moderátor Buchet po ránu.

Následně přidáme ocet, dodávající kyselost, kterou našinci při konzumaci chleba oceňují. Do těsta nepatří žádný tuk ani cukr. Nyní už je čas se pustit do hnětení. „Krátce necháme těsto zamíchat, používáme hák, stejně jako na všechna kynutá těsta. Pakliže nemáte robota a hák, máte pravou a levou ruku a mísu s vařechou,“ říká s úsměvem Maršálek. Pokud je vyhnětené těsto lehce lepivé, nebojte se toho. Je to způsobeno žitnou moukou, kterou jste použili. Má totiž úplně jiný druh lepku.

Těsto vyklopíme na pomoučený vál a necháme ho zhruba deset minut odpočinout, pak mu dáme „placatý“ tvar. „Z každé světové strany musíme kraj natáhnout od těsta a překlopit dovnitř,“ radí Maršálek. „Kdyby se vám stalo, že máte těsto řidší, méně vypracované, tak tento postup zopakujete dvakrát a pokaždé ho dáte deset minut odpočinout. Ze zabaleného těsta vytvarujeme krásný bochník,“ dodává.

Těsto dáme do ošatky, přikryjeme utěrkou nebo fólií, aby nám neoschlo a necháme ho kynout až nad ošatku. Podle cukráře jde o těsta, která při pokojové teplotě 22-24 stupňů nakynou během 30-40 minut. V té době už musíte mít rozpálenou troubu.

Vykynuté těsto vložíme na horký plech. „Teď musíme pracovat relativně rychle, ale žádný stres. Opatrně vyklopíme těsto na plech, který vkládáme do trouby vyhřáté na 250 stupňů,“ upozorňuje Maršálek. Náš výrobek vložíme do trouby a do malého pekáčku, který umístíme vedle plechu, nalijeme 1 dcl vody. Místo vody se dají použít také čtyři kostky ledu, umístěné na plech. Domácí chléb pečeme na 250 stupňů 20 minut, snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme dalších 30 minut.

Lehká petrželková pomazánka

Mezi tím, co se bude chleba péct, je dostatek času na přípravu skvělé pomazánky ze sýru cottage, který je podle Josefa Maršálka „absolutní lahodou“. Budeme potřebovat následující ingredience: 1 balení sýru cottage, 1 citron, petrželová nať, maldonská sůl.

Jak na to?

Sýr vložíme do misky, přidáme přiměřeně šťávy z citronu (podle toho, jak moc máte rádi kyselé), nasekanou nať z petrželky (můžeme nahradit pažitkou, jarní cibulkou či celerovou natí) a maldonskou sůl. Ta pochází z Anglie, údajně z místa s nejčistší pláží v Evropě. V jídle díky své krystalické struktuře příjemně křupne. Místo ní však můžete použít například sůl himalájskou či nahrubo namletou mořskou. Podáváme ještě na teplém chlebu, který jsem si upekli.

Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Komentáře

evjanka

13. 4. 2024 17:47

StanislavaPejchalova:
Můžete, ale bude dlouho kynout a bude strašně hutný. Ideální je 50 na 50 se špaldovou moukou. Nekyne tak dlouho a je přiměřeně hutný.

StanislavaPejchalova

13. 5. 2023 16:55

Mohu u tohoto chleba použít pouze mouku žitnou?

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více