Trochu jiná pšenice: Prastará odrůda kamut je plná vitaminů a vyniká ořechovou chutí. Kam ji použít?
Připravíte z něj mouku jako z klasické pšenice, kamut ovšem můžete vařit i jako rýži. Jeho zrnka jsou mnohem větší než u běžné pšenice, mají příjemnou chuť po oříšcích a másle a jako bonus jsou ještě přímo nadupané vitaminy. Pochutnávali si na něm již ve starém Egyptě a opět se dostává do obliby.
Je libo pohanku nebo raději kamut?
Trendem poslední doby je vracet se k původním obilovinám, které byly důležitou součástí jídelníčku našich předků. Nejenže opět čím dál tím víc lidí vaří z pohanky a z jáhel, v kurzu jsou i původní obiloviny cizokrajné, jako je třeba quiona, amarant nebo teff. Trochu v pozadí za nimi zatím zůstává pšenice khorasan známá jako kamut. Pro její nesporné kvality je ale rozhodně dobré ji vyzkoušet. Věřte, že vám zachutná a navíc vám výborně zpestří jídelníček.
Článek z magazínu
Obilovina z hrobek faraonů
Kamut je prastarou odrůdou pšenice, která pochází zřejmě již ze starověké Mezopotámie, populární byla i v Egyptě, kde se prý pěstovala již před 4000 lety. Zrna kamutu byla podle různých historek objevena dokonce i v hrobkách faraonů, proto se kamutu dříve říkalo také Tutanchamonova nebo faraonova pšenice. I slovo kamut pochází ze staroegyptského pojmenování pšenice, které znamená „duše země“. Oficiální název pšenice khorasan neboli chorásánská pšenice je odvozen podle oblasti, kde byla původně pěstována – tedy podle Chorásánu, který zahrnoval hlavně území dnešního Íránu.
Kamut se dostal i na Noemovu archu
Kamut tam sloužil i jako potrava pro velbloudy a v Turecku se mu prý dokonce říká „velbloudí zub“. Občas se mu přezdívá také „pšenice proroka“, což odkazuje na další legendu o kamutu, podle níž si jej Noe vzal na svou archu, aby ho zachránil pro lidstvo. Na nějakou dobu se na kamut zapomnělo, jeho pěstování se prosazovalo jen v Egyptě. Nyní se pěstuje hlavně v Severní Americe pod obchodní značkou Kamut®, částečně také v Íránu, Iráku, trochu v Indii a v Rakousku. Ačkoli se tedy pšenici khorasan běžně říká kamut, ve skutečnosti jde jen o registrovanou značku.
Pšenice khorasan nebo kamut?
Předností pšenice kamut je, že nebyla v průběhu staletí šlechtěna. Neprošla žádnými genetickými úpravami, nebyly u ní použity žádné moderní zemědělské postupy a vždy byla pěstována ekologicky, takže si dodnes uchovává své původní vlastnosti a živiny. Právě ochranná známka Kamut® obilninu chrání před dalším křížením, hybridací a genetickými úpravami. Musí se pěstovat pouze v certifikovaném organickém zemědělství, nesmí být kontaminována moderními odrůdami pšenice a musí obsahovat jisté nezbytné živiny.
Pšenice kamut je plná bílkovin a selenu
Kamut je předchůdcem současné tvrdé pšenice. Jeho zrna se podobají dnešní pšenici seté, jsou ale mnohem větší a hmotnost zrna dosahuje až 60 g. I díky tomu je v něm mnohem víc živin než v moderní pšenici. Výjimečný je hlavně svým obsahem bílkovin, těch je v něm o 20-40 % více než v moderní pšenici, proto kamut ocení hlavně vegetariáni a vegani, kteří s jeho pomocí mohou bílkoviny doplnit. Kromě toho vyniká obsahem selenu, jenž působí jako antioxidant, chrání před civilizačními chorobami a podporuje imunitu. Kromě toho je kamut bohatý na fosfor, železo, vápník, měď, mangan, sodík, kyselinu olejovou a vitamíny A, B, C a K. Vzhledem k tomu, že jde o pšenici, obsahuje i kamut lepek, takže není vhodný pro celiaky. Zajímavé však je, že některým lidem s alergií na pšenici žádné problémy nepůsobí.
Použijte kamut do kaší i na chleba
Kamut seženete v obchodech se zdravou výživou, obvykle se prodávají celá zrna, která vypadají trochu jako hnědá rýže. Ta můžete uvařit jako přílohu, použít do polévek nebo k zahuštění pomazánek. Vzhledem k jeho příjemně nasládlé chuti jsou z něj výborné i kaše. Příprava je snadná, zrnka se jen musí pořádně opláchnout a poté se už pouze vaří ve vodě v poměru dva díly vody na jeden díl kamutu do změknutí. Trvá to asi 30 minut. Vzhledem k tomu, že jsou zrna trochu tvrdší, doporučuje se je případně předem namočit jako luštěniny. Kamut je k dostání i ve formě mouky, z níž je můžete upéct vynikající chleba nebo jiné pečivo. Díky nízkému glykemickému indexu kamutu si na ně můžete pochutnávat téměř bez výčitek.
Zdroje informací:
Kamut.com
Organicfacts.net
Agromanual.cz
Margit.cz
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Zázračná obilovina teff: Zrnka „trpasličího prosa“ jsou sice malá, ale výživnější než kterákoliv jiná!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřové karé na špeku a okurkách z pomalého hrnce
Přidáno před 14 hodinami

Nakládané vepřové řízky s oregánem
Přidáno před 20 hodinami

Piškotové řezy s tvarohovým krémem a šlehačkou
Přidáno 4. 6. 2023 07:38

Fazole na špeku s klobásou
Přidáno 3. 6. 2023 19:37

Koláč bez lepku s ovocem
Přidáno 3. 6. 2023 18:49

Masové jehněčí kuličky v pikantní omáčce
Přidáno 3. 6. 2023 08:37
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.