Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trochu jiná pšenice: Prastará odrůda kamut je plná vitaminů a vyniká ořechovou chutí. Kam ji použít?
Zdroj: Wikimedia Commons, By Forest & Kim Starr, CC BY 3.0 us, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=72947956

Připravíte z něj mouku jako z klasické pšenice, kamut ovšem můžete vařit i jako rýži. Jeho zrnka jsou mnohem větší než u běžné pšenice, mají příjemnou chuť po oříšcích a másle a jako bonus jsou ještě přímo nadupané vitaminy. Pochutnávali si na něm již ve starém Egyptě a opět se dostává do obliby.

Je libo pohanku nebo raději kamut?

Trendem poslední doby je vracet se k původním obilovinám, které byly důležitou součástí jídelníčku našich předků. Nejenže opět čím dál tím víc lidí vaří z pohanky a z jáhel, v kurzu jsou i původní obiloviny cizokrajné, jako je třeba quiona, amarant nebo teff. Trochu v pozadí za nimi zatím zůstává pšenice khorasan známá jako kamut. Pro její nesporné kvality je ale rozhodně dobré ji vyzkoušet. Věřte, že vám zachutná a navíc vám výborně zpestří jídelníček.

Obilovina z hrobek faraonů

Kamut je prastarou odrůdou pšenice, která pochází zřejmě již ze starověké Mezopotámie, populární byla i v Egyptě, kde se prý pěstovala již před 4000 lety. Zrna kamutu byla podle různých historek objevena dokonce i v hrobkách faraonů, proto se kamutu dříve říkalo také Tutanchamonova nebo faraonova pšenice. I slovo kamut pochází ze staroegyptského pojmenování pšenice, které znamená „duše země“. Oficiální název pšenice khorasan neboli chorásánská pšenice je odvozen podle oblasti, kde byla původně pěstována – tedy podle Chorásánu, který zahrnoval hlavně území dnešního Íránu.

Kamut se dostal i na Noemovu archu

Kamut tam sloužil i jako potrava pro velbloudy a v Turecku se mu prý dokonce říká „velbloudí zub“. Občas se mu přezdívá také „pšenice proroka“, což odkazuje na další legendu o kamutu, podle níž si jej Noe vzal na svou archu, aby ho zachránil pro lidstvo. Na nějakou dobu se na kamut zapomnělo, jeho pěstování se prosazovalo jen v Egyptě. Nyní se pěstuje hlavně v Severní Americe pod obchodní značkou Kamut®, částečně také v Íránu, Iráku, trochu v Indii a v Rakousku. Ačkoli se tedy pšenici khorasan běžně říká kamut, ve skutečnosti jde jen o registrovanou značku.

Pšenice khorasan nebo kamut?

Předností pšenice kamut je, že nebyla v průběhu staletí šlechtěna. Neprošla žádnými genetickými úpravami, nebyly u ní použity žádné moderní zemědělské postupy a vždy byla pěstována ekologicky, takže si dodnes uchovává své původní vlastnosti a živiny. Právě ochranná známka Kamut® obilninu chrání před dalším křížením, hybridací a genetickými úpravami. Musí se pěstovat pouze v certifikovaném organickém zemědělství, nesmí být kontaminována moderními odrůdami pšenice a musí obsahovat jisté nezbytné živiny.

Pšenice kamut je plná bílkovin a selenu

Kamut je předchůdcem současné tvrdé pšenice. Jeho zrna se podobají dnešní pšenici seté, jsou ale mnohem větší a hmotnost zrna dosahuje až 60 g. I díky tomu je v něm mnohem víc živin než v moderní pšenici. Výjimečný je hlavně svým obsahem bílkovin, těch je v něm o 20-40 % více než v moderní pšenici, proto kamut ocení hlavně vegetariáni a vegani, kteří s jeho pomocí mohou bílkoviny doplnit. Kromě toho vyniká obsahem selenu, jenž působí jako antioxidant, chrání před civilizačními chorobami a podporuje imunitu. Kromě toho je kamut bohatý na fosfor, železo, vápník, měď, mangan, sodík, kyselinu olejovou a vitamíny A, B, C a K. Vzhledem k tomu, že jde o pšenici, obsahuje i kamut lepek, takže není vhodný pro celiaky. Zajímavé však je, že některým lidem s alergií na pšenici žádné problémy nepůsobí.

Použijte kamut do kaší i na chleba

Kamut seženete v obchodech se zdravou výživou, obvykle se prodávají celá zrna, která vypadají trochu jako hnědá rýže. Ta můžete uvařit jako přílohu, použít do polévek nebo k zahuštění pomazánek. Vzhledem k jeho příjemně nasládlé chuti jsou z něj výborné i kaše. Příprava je snadná, zrnka se jen musí pořádně opláchnout a poté se už pouze vaří ve vodě v poměru dva díly vody na jeden díl kamutu do změknutí. Trvá to asi 30 minut. Vzhledem k tomu, že jsou zrna trochu tvrdší, doporučuje se je případně předem namočit jako luštěniny. Kamut je k dostání i ve formě mouky, z níž je můžete upéct vynikající chleba nebo jiné pečivo. Díky nízkému glykemickému indexu kamutu si na ně můžete pochutnávat téměř bez výčitek.

Zdroje informací:
Kamut.com
Organicfacts.net
Agromanual.cz
Margit.cz

Témata

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více