Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Hrníčkový recept – úžasné univerzální kynuté jogurtové těsto na slané nebo sladké pečivo
Zdroj: Iva Trhoňová

Připravit kynuté univerzální jogurtové těsto je velmi snadné, a přitom je tak vynikající! Uděláme z něj jak slané, tak sladké pečivo – to podle toho, kolik do těsta přidáme cukru nebo soli. A víte, co ještě je na tomto receptu zajímavého? Při jeho realizaci není třeba kuchyňská váha, suroviny jsou odměřeny na hrníčky.

Když pekařka promluví...

Kynuté recepty se surovinami odměřenými na hrníčky moc ráda nemám. Tento spolehlivý recept na jogurtové těsto mi předala kamarádka Jituška, která na mě dohlíží už jen z obláčku, a já na ni mohu pouze s láskou vzpomínat. Těsto je univerzální, hodí se na slané nebo sladké pečivo.

Podle toho, co z těsta budete péct, v něm zvýšíte množství soli (na 1,5 rovné lžičky) nebo cukru (soli dáte jen půl lžičky, cukru cca 2-3 lžíce). Toto tvárné těsto se hodí na koláče, frgále i pizzy, všechno pečivo z něj zůstane dlouho vláčné.

Co budeme na těsto potřebovat? Hrnky mají objem 250 ml: 1 hrnek bílého jogurtu, 1/2 hrnku oleje, 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 9-18 g čerstvého droždí (několik rad k surovinám najdete níže, v Drobečcích z ošatky)

Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny (nejprve tekuté, pak sypké, droždí až nahoru na mouku) dáme do pekárny a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem: Droždí v míse utřeme s cukrem, vlijeme jogurt a dobře promícháme. Přidáme zbytek surovin a pořádně uhněteme příjemně pružné těsto. V případě potřeby (na měkčí těsto na koláč či pizzu) přidáme 1-2 velké lžíce vody. V míse ho zakryjeme čistou utěrkou a necháme 60-80 minut vykynout,

Vykynuté těsto z mísy vytáhneme na stůl, propracujeme ho a použijeme. Naposledy jsme z něj pekli maličké slané žemličky – ty na fotografiích. Vykynuté a propracované těsto jsme rozdělili na14 dílků a ze všech udělali malé kuličky, bulky. Uložili jsme je na plech s pečícím papírem, nechali 30-40 minut vykynout, postříkali jsme je vodou a upekli ve vyhřáté troubě (200 °C / 15-18 minut).

Drobečky z ošatky

  • Množství droždí použijeme podle toho, jak dlouho má těsto kynout. Pro kynutí v lednici (večer uhníst, uložit do lednice, ráno péct) použijeme nejnižší množství, na klasické kynutí a pečení dáme droždí více.
  • Jogurty, které používám, bývají různě husté. I s tím je třeba při zadělávání těsta počítat a přidat lžíci vody nebo mouky navíc.

  • Hrnky, jak jsem psala hned na začátku, mají objem 250 ml. Suroviny (hlavně mouku), které do nich budete nabírat, nijak nesetřepávejte a nenabírejte do vrchovata.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janaw

17. 2. 2023 17:50

jirkaaa:
Já myslím, že je to popsané v článku?:
"Těsto je univerzální, hodí se na slané nebo sladké pečivo.
Podle toho, co z těsta budete péct, v něm zvýšíte množství soli (na 1,5 rovné lžičky) nebo cukru (soli dáte jen půl lžičky, cukru cca 2-3 lžíce)." :-8

jirkaaa

16. 2. 2023 08:59

Nějak mi uniklo to dávkování cukru či soli podle dalšího po;-(užití těsta jako slané či sladké.

Přidat komentář