Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co přidat do chleba, aby pěkně voněl. Poradíme, jaké koření se nejlépe hodí
Zdroj: Pixabay

Co přidat do chleba, aby pěkně voněl? Nejen kmín, ale i další chlebové koření, které můžeme koupit ve směsi nebo si namíchat sami. Poradíme, jak připravit ten nejlepší chléb.

Kdo by neznal chléb lákavě vonící kmínem? Tu chlebovou vůni poznáme i poslepu, se zavázanýma očima. Všechno koření, které se vmíchává do chlebového těsta, má budoucí chleba nejen navonět, ale pomoct mu k lepší stravitelnosti. Že kmín (a další voňavé koření) zlepšuje chuť, povzbuzuje trávení, zabraňuje nadměrné plynatosti, kterou by zvláště čerstvý chléb mohl způsobit, věděly už naše prababičky. Do těsta přidávaly nejen kmín, ale i další koření ze své kuchyně.

Které koření použít do chleba?

Babičky používaly kmín, anýz, fenykl a někdy i koriandr, vše podle chuti a s citem. Dnes najdeme na trhu nepřeberné množství chlebového koření, každý výrobce nabízí svou směs, osvědčený poměr použitých druhů koření. Nejčastěji je to

  • kmín
  • anýz
  • fenykl
  • koriandr
  • černucha (zvaná též egyptský černý kmín)
  • tymián.

V některých směsích do chleba je možné potkat ještě i modrý nebo bílý mák a také mletá semena kardamomu.

Každý máme jiné chutě, jinou představu o chuti domácího chleba. Tak se může stát, že některým členům rodiny nebude koupená chlebová směs chutnat,. Právě kvůli všemu použitému koření a jeho poměru v chlebové směsi. Můžeme trochu experimentovat a namíchat si z některých vyjmenovaných druhů koření směsi vlastní - takové, které budou vonět právě nám i celé rodině. Namíchanou kořenící směs nasypeme do sklenice, uzavřeme dobře těsnícím víkem a takto uložíme k ostatním kořenkám.

 

 

 

Komentáře

Tonja

7. 3. 2024 18:14

cathleen: Mám dojem, že černucha je v plackách naan, prodávaných občas Lidlem a Kauflandem.

cathleen cathleen

14. 9. 2023 09:09

janatka: ano, přesně tak - černucha je maličko štiplavá, ani mně v chlebu chuťově nesedí.

janatka janatka

11. 1. 2022 13:38

Já kmím používám hodně a nejem do chleba. Mám i namíchané chlebové koření, ale to přidávám málo, protože je tam fenykl, anýz, manžel ho moc nemusí. Jinak černuchu jsem také zkusila a je to jiné koření než na co jsme zvyklí, má specifickou chuť.;-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více