Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatomartinské koláčky

V druhé polovině podzimu pomyslně přijíždí svatý Martin na svém bílém koni a my chystáme svatomartinské posvícení. Neodmyslitelně k němu patří také sladká část hostiny, na kterou můžete připravit právě tyto kynuté koláče s tvarohovou a povidlovou náplní.

Hodnocení receptu je 3,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Moanka Moanka

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

z jedné dávky je asi 60 ks koláčků

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 626 kJ /
4 691 kcal
Bílkoviny131,27 g
Tuky192,38 g
Vláknina18,85 g
Cholesterol 1,28 g
Sodík 912 mg
Sůl2,08 g
Sacharidy588,73 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hladkou mouku prosejeme, zalijeme vlažným mlékem, rozdrobíme droždí, vsypeme cukr, špetku soli, velmi povolené máslo a vejce. Krok 2: Vypracujeme těsto, které se nelepí na stěny mísy, povrch zasypeme hladkou moukou a necháme pod utěrkou kynout do zdvojnásobení objemu. Krok 3: Připravíme si náplně. Tvaroh ušleháme s cukrem a vejcem. Povidla promícháme s rumem a strouhaným perníkem. Obě náplně přesuneme do cukrářského sáčku. Krok 4: Na drobenku vsypeme do mísy hrubou mouku, cukr a kousky másla. Prsty promneme. Krok 5: Vykynuté těsto přesuneme na pracovní plochu, krátce propracujeme a odvažujeme kousky o váze 15 g. Vytvarujeme do kuličky, ukládáme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 10-15 minut přikryté kynout. Krok 6: Poté vytlačujeme koláče (např. dnem štamprdlete) a plníme je - po okrajích dáme jeden druh náplně, do středu dáme druhý. Ozdobíme mandlemi, kraje koláčků potřeme prošlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Krok 7: Dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečeme cca 15-20 minut. Krok 8: Hotové koláčky můžeme ještě potírat rozpuštěným máslem s rumem.

TIP: Rady a tipy, jak důlkovat koláčky, aby na nich držela drobenka

Zveřejněno 26. 10. 2023

Poznámka autorky Moanka

Čerpala jsem z časopisu Apetit 11/23.

Oproti původnímu receptu jsem

1) do povidel přidala strouhaný perník, aby mi ztuhl a při pečení netekl u koláčků,

2) napsala do receptu půl dávky drobenky, protože mi ji hodně zbylo (původně je 1x tolik!),

3) potírala koláčky po upečení máslem s rumem

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svatomartinské koláčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YE7kn

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svatomartinské koláčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YE7kn

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

RubyRom: Děkuji Vám. Velice jste mě potěšila. :-8
Mějte krásný zbytek dne... :-*

Krásné koláčky a krásné nádobíčko :-K:yes::yes:

maris: Moc děkuji za komentář. To mě těší, že se líbí... ;-)

Moanka: krásné koláčky:yes::-)

Marie Svarcova: Moc Vám děkuji, to mě těší. :-* Mějte krásný víkend… :-)

:-)<3:yes::yes: moc se mi líbí recept i prezentace, udržitě bych si dala :-K

veronika_straka (moderátorka): Moc děkuji. :-) Jsou opravdu moc dobré… <3 Hezký den přeji. :-D

Koláčky vypadají fantasticky <3 a těch povidel tam... :-8

Suroviny:
mouka hladká, mléko, máslo, droždí čerstvé, vejce, cukr krupice, sůl, tvaroh, cukr krupice, vejce, mandle sekané, povidla švestková, rum, perník strouhaný, mouka hrubá, máslo, cukr krupice, vejce, máslo

Přidat fotografie receptu