Popeleční středou končí Masopust a pro křesťany začíná 40 dnů půstu. Co se v tomto období nesmí dělat?
14. 2. 2024 Historie a zajímavosti
Masopustní období oficiálně skončilo a na Popeleční středu, která letos vychází na 14. února, začíná praktikujícím křesťanům půst. Ten potrvá 40 dní až do Velikonoc, ale právě na Popeleční středu a pak na konci na Velký pátek by měl být půst nejpřísnější. Připomeňme si, co to přesně znamená.
Popeleční středou začíná půst
Dřív se výrazem masopust označovaly jen poslední dva dny před Popeleční středou, v současnosti se tak říká celému období, začínajícímu již na Tři krále, kdy se pořádají zabijačky, vepřové hody a další masopustní akce.
Období veselí ale pro praktikující křesťany, katolíky končí v úterý před Popeleční středou a na Popeleční středu pak nastává čas zklidnění a rozjímání, který je přípravou na Velikonoce – pro křesťany nejdůležitější svátky v roce.
Datum Popeleční středy se vždy odvozuje od Velikonoc a vzhledem k tomu, že jde o pohyblivé svátky, i Popeleční středa vychází každý rok na jiný den, letos na 14. 2., tedy na svátek svatého Valentýna.
Mohlo by vás zajímat
Co se na Popeleční středu smí jíst?
Popeleční středa je, jak už jsme uvedli, prvním dnem postní doby, která trvá 40 dnů a končí na Velikonoce, tedy na Boží hod velikonoční (Velikonoční neděli). Pokud vám počet dnů do Velikonoc nesedí, pak vězte, že se nezapočítávají neděle, protože jde o dny, v nichž křesťané slaví Kristovo zmrtvýchvstání.
Popeleční středa by spolu s Velkým pátkem měla být dnem nejpřísnějšího půstu. Co přesně to znamená? Konkrétně nejíst během dne víc než jednou a nejíst maso. Pro děti či chronicky nemocné, například diabetiky, ani pro těhotné toto neplatí.
Proč to křesťané dělají? Odříkání na Popeleční středu není samoúčelné, ale má vyjadřovat, že věřící jsou ochotni se pro Boha a věčný život obětovat a vzdát se jídla, nápojů, hudby a zábavy a uvědomit si tak více, že jako pro tělo je potřeba jídlo, tak je pro duši potřeba obrátit se k Bohu, aby byla zdravá a plná života.
Co znamená popelec?
Na Popeleční středu se také v kostelích po čtení evangelia žehná popel, který se získává ze spálených palmových a olivových ratolestí (ev. „kočiček“ - v našich krajích) posvěcených v předešlém roce na Květnou neděli.
Tímto popelem se přítomným v kostele při mši dělá na čele znamení kříže s formulí: „Pamatuj, že prach jsi a v prach se obrátíš.“ Jelikož se popel dříve používal také k čištění, má i dnes symbolizovat očištění (mysli i těla) a povzbuzovat věřící, aby vstoupili do postní doby vědomě a prožívali ji jako čas vnitřního očišťování.
Co se nesmí během půstu?
Jakkoliv se mnozí domnívají, že se během půstu jen nesmí jíst maso, tak to úplně neplatí. V současné době je forma půstu mnohem kreativnější. Věřící se tedy mohou vzdát čehokoliv, o čem se domnívají, že jim nebo jejich okolí škodí, případně se mohou věnovat více modlitbě, nebo se uskromnit a uspořené peníze věnovat potřebným.
Možné formy půstu tedy jsou: vzdát se cukru a sladkostí, omezit hraní počítačových her, snížit spotřebu alkoholu nebo úplně abstinovat, anebo snížit svůj životní standard „o level níž“ a uspořené peníze věnovat potřebným.
V této době se také můžeme všichni, ať jsme věřící nebo ne, více vrátit k tradicím a jídelníčku našich předků, například si dát nějaké obyčejné jídlo z luštěnin, brambor, kysaného zelí či obilovin, a zapít je meltou.
Zdroje informací:
Vira.cz: Popeleční středa - základní informace
Deti.vira.cz: Popeleční středa
farnostbubenec: http://www.farnostbubenec.cz/
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Oblíbenou polévku prdelačku uvaříte i z jelita nebo prejtu: Víte, proč se jí říká bouřka?
Její oficiální a vznešenější název zní sice černá… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Česká specialita: Oblíbenou polévku prdelačku si snadno uvaříme i doma v paneláku. Potřebujeme k tomu jen pár surovin od řezníka
O prdelačce se dá říct, že ji buď nepozřete ani… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
16 nejlepších receptů na zpracování zabijačkových pochoutek: Necháte se inspirovat?
Ať už máte zabíjačkové produkty z vlastních zdrojů nebo koupené u řezníka, můžete je zakomponovat do dalších jídel. Vzniknou tím lahodná hlavní jídla… Číst více
Jak uvařit zabíjačkovou polévku v domácích podmínkách a jaké suroviny do ní použít
Zabíjačková polévka se skládá z vývaru, ve kterém se vařil ovar, jitrnice, jelita i tlačenky. Je zahuštěná vařenými kroupami a krví. Chuť je dovedená… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
Masopustní akce 2024: Kam se vydat na průvod masek, kde ochutnáte jitrničky a ovar a kde se budou smažit koblihy
Ty největší masopustní oslavy náš čekají sice za… Číst více
Vynikající polévka prdelačka z kroupového jelítka chutná jako na zabijačce, přitom ji doma připravíte snadno a rychle
Polévka prdelačka je jednou z tradičních… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Slezské stryky: Nejlevnější bramborové placky jsou krásně křupavé, stačí na ně jen dvě ingrediece a zvládne je i začátečník
S koblihami ve tvaru srdíček oslavíte konec masopustu a ještě jimi můžete potěšit svou lásku v den svatého Valentýna
Masopust končí, je tu Popeleční středa a s ní čas půstu. Co bychom měli jíst a pít během následujících týdnů? Třeba staročeskou pučálku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 10 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 12 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bezmasá jídla: Čočkové karbanátky jsou skvělou náhradou těch masových, voní čerstvými bylinkami a jsou jednoduché
Pučálka z naklíčeného hrachu je zdravější a levnější než chipsy. Takhle jednoduše se navíc připravuje
Tyrolská polévka s preclíky se jí na přilepšenou během půstu. Dokonalou chuť jí dodá speciální sýr, vynikající je ale i z parmazánu