Slezské stryky: Nejlevnější bramborové placky jsou krásně křupavé, stačí na ně jen dvě ingrediece a zvládne je i začátečník
12. 2. 2024 Vaření
V jednoduchosti je krása. A víte, že to rozhodně platí i v přípravě pokrmů? Vyzkoušejte skvělé slezské stryky, levné bramborové placky připravené jen ze dvou ingrediencí, které určitě máte doma.
Levné bramborové placky
Nejrůznější druhy bramborových placek se konzumují napříč celým Českem. Brambory jsou velmi dostupnou potravinou, ze které se připravovala a stále připravuje řada pokrmů. Bramborové placky jsou univerzálním jídlem, protože si ho můžeme dát, ať už máme chuť na slané nebo na sladké. Poslouží jako hlavní jídlo i jako příloha (hodí se třeba ke kachně, smetanovým omáčkám).
Každá oblast naší republiky má své speciality. Na ty je bohatá i slezská kuchyně. Ani v ní nechybí jídla z brambor. Tradičním regionálním pokrmem jsou slezské stryky.
Mohlo by vás zajímat
Slezské stryky
Základem bramborových placek ze Slezska jsou brambory ochucené pouze solí. Tak můžeme přichystat jednoduché jídlo, které se kdysi se peklo jen na rozpálených kamnech a tuk se nepoužíval. Na bramborové placky jsou potřeba brambory varného typu C. Tyto brambory obsahují hodně škrobu, díky kterému se placky krásně propojí. A ani není potřeba přidávat žádnou další surovinu.
Původní receptura na slezské stryky se ale často doplňuje o další suroviny. Obvykle to bývá mouka, vejce, koření a tuk (na něm se stryky připravují).
Perfektní slavnostní večeře nemusí stát majlant. Důležitá je přece chuť, nikoliv cena! Chcete návštěvě předložit luxusní chod za málo peněz? Zkuste třeba italské pesto, které se chodí k masu i…
Příprava slezských stryků
Na přípravu tedy sáhněte po bramborách varného typu C. Oloupejte je a nastrouhejte najemno. Brambory můžete dát na sítko a nechat z nich vykapat tekutinu, která se odlučuje, do mísy. Stačí na to půl hodina. Nakonec ještě zbytek vody z brambor vymačkejte rukama. Z mísy slijte vodu. Zbude tam škrob. Ten ale nevyhazujte. Přidejte ho k bramborám a vše osolte dle chuti.
Z těsta vytvořte tenké placičky. Slezské stryky můžete připravit na nepřilnavé pánvi se silnějším dnem. Rychlejší to ale je v troubě rozpálené na 180 °C na plechu vyloženém pečicím papírem. Placky pečte asi půl hodiny. Po čtvrt hodině placky otočte. Pokud je pečete na pánvi, stryky opečte z obou stran do zlatohněda. Když jsou slezské stryky hotové, můžete je potřít rozpuštěným sádlem nebo máslem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Svíčková s horáckým knedlíkem podle Pepy Nemravy: Masu se zeleninou dejte den v chladu, říká účastník MasterChefa
Jak na vepřové škvarky a sádlo pečené v troubě: Pomalé pečení a odebírání tuku se postará o dokonalý výsledek
Novoluní ve Štíru: Býkovi dodají energii buchty s mákem, Střelec potřebuje exotickou polévku a Beran kuře
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové placky se zelím jsou šťavnaté a nádherně voní po sádle. Skvěle je dochutí mletý kmín, česnek a majoránka
Vyzkoušeli jsme, jak nejlépe skladovat brambory: Za dva týdny se ukázalo, zda je lepší jutový pytlík nebo běžná spížírna
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů