Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masopust právě vrcholí, což znamená, že nastává jeho nejlepší část, kdy se nejvíc slaví a baští. Pokud jste si dosud nestihli udělat koblihy, máte na to nejvyšší čas. A rovnou je můžete připravit ve tvaru srdce, což přijde vhod na nadcházející svátek svatého Valentýna. Takové jsou pak nejlepší s nějakou červenou marmeládou, báječné jsou ale i ty naplněné krémem.

Koblihy na svatého Valentýna

Masopustní období je u konce a máme tu jeho poslední dva dny, stále je ale ještě dostatek času si je pořádně užít. Vždyť za starých časů se teprve během úterý konaly masopustní průvody, jejichž neoddělitelnou součástí bylo bohaté pohoštění pro maškary. Kromě dalších dobrot na něm nesměly chybět hlavně koblihy, pěkně dozlatova osmažené na sádle. 

Po masopustním úterý už ovšem následuje Popeleční středa, jíž začíná čtyřicetidenní období půstu, které trvá až do Velikonoc. A právě Popeleční středa letos připadá na svátek všech zamilovaných, tedy na svatého Valentýna. Vzhledem k tomu, že dnes již přísný půst drží jen málokdo a často se i po tomto datu konají masopustní veselice, možná si budete chtít koblihy připravit klidně i 14. 2. A co je třeba pro tuto příležitost udělat v netradičním zamilovaném tvaru v podobě nazdobených srdíček? 

Jak udělat srdíčkové koblížky?

Klasické koblížky jsou kulaté a pěkně buclaté, ty srdíčkové jsou ale zajímavým oživením tradičního masopustního pečiva a kupodivu je připravíte poměrně snadno. I obyčejné koblihy se totiž často dělají tak, že se z těsta vykrajují pomocí skleničky. Když ji ale nahradíte nějakým jiným vykrajovátkem, snadno uděláte koblihy různých méně obvyklých tvarů, třeba právě srdce

Hotové srdíčkové koblihy je pak možné naplnit jako klasické, navíc je ovšem můžete, aby vypadaly efektněji, namočit do horkého karamelu, který na koblížkách vytvoří krásnou křupavou krustu, nebo do klasické cukrové polevy.

Když ji obarvíte načerveno nebo narůžovo potravinářskými barvami pak ještě koblihy posypete cukrovým zdobením, můžete jimi rovnou někomu vyznat lásku. 

Recept na kynuté koblihy ve tvaru srdce

Pokud vás tyto netradiční koblihy zaujaly, snadno je uděláte podle jakéhokoliv ověřeného receptu na kynuté koblihy. A jak na to?

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 3 lžíce cukru, 1 kostku droždí (42 g), 250 ml vlažného mléka, 3 žloutky, 100 ml oleje, 1/2 lžičky soli, citronovou kůra a 2 lžíce rumu. 

  1. Nejprve si na teplém místě nechte vzejít kvásek ze 100 ml vlahého mléka, droždí a lžičky cukru.
  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, žloutky, olej, zbytek mléka, cukru, kůru a kvásek. Vypracujte hladké, nelepivé těsto a nechte v teple kynout asi 45 minut.
  3. Kynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále a s pomocí vykrajovátka ve tvarů srdce vykrajujte jednotlivé koblihy.
  4. Vykrojená srdíčka položte stranou, opět zakryjte utěrkou a nechte kynout dalších 10-15 minut. Pak je smažte z obou stran v rozpáleném oleji dozlatova. Hotové koblihy vyjměte z oleje a nechte okapat na ubrousku. 

Náš tip: Do srdíčkových koblih se jako náplň výborně hodí nějaká červená marmeláda, dáváte-li ale přednost krému, můžete si udělat třeba tento vanilkový. Na něj nalijte do hrnce 200 ml smetany na vaření (nebo neslazeného kondenzovaného mléka), přidejte 3 žloutky, 3 lžíce Solamylu, 2 lžíce cukru, vanilkový cukr a rum a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí.

Nechte vychladnout a nakonec do směsi vmíchejte100 g změklého másla, přikryjte potravinovou folií a nechte opět vychladit. Pak směs vyšlehejte do nadýchaného krému a pomocí cukrářského sáčku jím naplňte usmažené koblihy. 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více