jméno:   heslo:   pamatuj  
Více než  37 000  receptů

Chléb pečený v římském hrnci - postup

Chléb pečený v římském hrnci - postup
Na řezu-je pečený bez sundání víka v poslední třetině.
nahoru
Chléb pečený v římském hrnci - postup Chléb pečený v římském hrnci - postup Chléb pečený v římském hrnci - postup Chléb pečený v římském hrnci - postup Chléb pečený v římském hrnci - postup Chléb pečený v římském hrnci - postup Chléb pečený v římském hrnci - postup
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučit recept
Doporučit
recept
Poznámka
Moje
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Slané pečivo

Suroviny:

1 balení pšenično-žitné mouky na domácí chléb - 900 g, 3 lžičky kmínu - mix celý a drcený, 2 lžičky lněného semínka - možno vynechat, 2,5 lžičky soli, 1 lžička cukru, 25 g čerstvého droždí, 6 dl vody,

Mám římský hrnec o objemu 4 lt, kdo má podstatně menší, tak udělá z menší dávky.

Pro pečení v římském hrnci si můžeme vybrat kterýkoliv jiný recept na chléb.

Postup přípravy receptu

Pokud vlastníme větší domácí pekárnu - mám Eta-Harmony, tak můžeme zadělat těsto v ní. Do nádoby dáme jako první vodu, pak prosátou mouku do které jsme alespoň trochu zamíchali sůl a semínka, nahoru na mouku dáme cukr a rozdrobíme čerstvé droždí.
Zvolíme program Těsto a po zadělání necháme vykynout na teple v míse přikryté utěrkou. Nebo necháme v pekárně, ale vyjmeme než nám z formy "uteče".

Jinak si uděláme z trošky vlažné vody, cukru a droždí kvásek. Smícháme mouku se solí, kmínem, lněným semínkem, přidáme vlažnou vodu a vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto a necháme vykynout.

V té době si už namočíme římský hrnec zhruba na 1/2 hodiny do vlažné až teplé vody. Pak ho vevnitř utěrkou vysušíme, glazovaný vevnitř slabě potřeme olejem nebo vyložíme papírem na pečení, jak dno, tak i boky. Na neglazované bych asi používala jen ten papír. Pokud to neuděláme, tak se nám těsto přilepí a chleba bysme pak odtrhávali v kusech.

Vykynuté těsto dáme na vál, ještě jednou ho propracujeme a buď uděláme bochník a vložíme do římského hrnce nebo těsto rozprostřeme přes celý hrnec - takto dělávám já. V tom případě nemusí být těsto až tak moc tuhé.
Hrnec přikryjeme utěrkou a necháme opět vykynout. Nahoře pak uděláme pilkovým nožem velmi opatrně pár zářezů, nůž si můžeme potřít olejem a povrch potřeme buď vlažnou vodou, mlékem nebo ani nemusíme ničím. Hrnec přiklopíme, vložíme do studené trouby a na střední teplotu pečeme něco málo přes hodinu - dle teploty trouby. Mám plynovou, tak stupně nenapíšu. V plynové troubě je třeba teplotu zvyšovat postupně, ale nepeču úplně na plný výkon, nevím, jak to napsat. Prostě knoflík mám nastavený asi ve 2/3. V poslední třetině pečení odstraníme víko a chléb volněji dopečeme, bude mít vybarvenou kůrku. Já osobně mám raději světlé chleby.

Autor Autor:
Datum vložení Datum vložení:
11 kladných hodnocení udělit kladné hodnocení - udělit kladné hodnocení


Podobné recepty


Komentáře k receptu "Chléb pečený v římském hrnci - postup"

autor: Katka (neregistrovaný/á)
vloženo: 23.10.2011 07:38:05   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Krásny chlebík. Tiež ho pečiem v rímskom hrnci, ale v elektrickej trúbe, takže si dovolím napísať aj tento postup pečenia. Pred pečením postriekam chlebík vodou, používam rozprašovať. Na spodku trúby je aj pohár s vodou počas celého pečenia. Prvých 30 min pečiem na 200st.C, opäť orosiť vodou a znížiť na teplotu na 180 st.C. Po ďalšej pol hodinke pečenia chlieb opäť orosíme vodou a 10 min. pečieme pri teplote 160st. C. Po týchto 10 min. na hrnci odklopíme veko a dopekáme nepokrytý na 180 st. C. Presný čas neuvádzam, lebo to záleži aj na trúbe. Netreba zabúdať na to, že aspoň každú pol hodinku treba chlebík rosiť vodou. Mne to záverečné dopekanie trvá cca 25-30 min.

autor: phamka
vloženo: 13.11.2010 09:59:27   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

vyskouším smajlik

vloženo: 13.11.2010 09:44:19   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

A díky podobným receptům jsem zjistila, že tady mi něco uteklosmajlik Merylas, nádherasmajliksmajlik

autor: Bibinka
vloženo: 24.02.2010 14:32:13   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Merylas, také peču převážně v Římském hrnci a má pak bezvadný tvar, je to opravdu dost dobrý nápadsmajlik Máš jasnýho 8.bodíkasmajlik

autor: monikaK
vloženo: 24.02.2010 14:15:49   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajlikDObrý nápad!Máme římský hrnec doma po přítelově mamce a přiznám se,že jsem v něm ještě nepekla.smajlik

vloženo: 24.02.2010 13:58:57   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

clumpi,dnes jsem si přes topky římský hrnec koupila,někdo doporučoval 4 l,tak jsem si ho pořídila.stál 475,-Kč dodávka byla druhý den.Doporučuji.smajliksmajlik

autor: clupmi
vloženo: 24.02.2010 13:46:14   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Vypadá úžasně, jestli i tak chutnalsmajliksmajliksmajliksmajliksmajliksmajlikPřidal jsem do oblíbených, jen musím koupit římský hrnec. Plusový bod udělen.

autor: bara.it
vloženo: 11.02.2010 08:01:13   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajlik6smajlik

autor: cathleen
vloženo: 11.02.2010 06:31:40   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajlikMaruško, děkujeme za postupsmajlikMoc tu chybělsmajlik

autor: HankaPu
vloženo: 11.02.2010 00:49:06   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Moc pěkný chlebíčeksmajliksmajliksmajlik Maruško, tys to tak krásně podrobně popsala se vším všudy, že se určitě každému povede. Škoda, já nemám římský hrnecsmajlik +

autor: pipre
vloženo: 10.02.2010 21:25:51   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

No to je parádní chlebasmajliksmajliksmajlik+4.

autor: Patricie
vloženo: 10.02.2010 21:23:40   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajliksmajlikTen je Maruškosmajliksmajlik

autor: marunda
vloženo: 10.02.2010 21:13:05   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

krása a ukládá se!smajliksmajliksmajliksmajlik

autor: michsamant
vloženo: 10.02.2010 20:57:57   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

tie su paradne, moja babicka by povedala "mozes sa vydavat" smajliksmajlik

autor: Jitkab
vloženo: 10.02.2010 20:55:25   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Ten chlebik je skutecne nadherny. Prvni bodan uz je tam!smajlik


Přidat komentář


Vaše jméno:
Komentář:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
Pokud chcete přidat odkaz, klikněte na tlačítko a vložte www adresu.
Antispam: do kolonky zadejte aktuální rok

Tématické fráze

peceni chleba chléb v římském hrnci domácí chléb pečený v hrnci chleb peceny v hrnci postup pečení chleba rimske hrnce domaci chleba v rimskem hrnci římsky hrnec chléb pečený chleba v hrnci chleba v hrnci římský hrnec pečeni chleba chléb pečený v římskem hrnci hrnec na pečení chleba recepty pro rimsky hrnec chleba z hrnce peceny chleb v rimskem hrnci římský hrnec chleba domácí chleba pečený v hrnci římsky hrnec chléb z hrnce chleba pečený v římském hrnci pečení chleba v hrnci chléb v hrnci chléb z římského hrnce recepty v římském hrnci jak péct chleba pečení v římském hrnci chleba z římského hrnce pečení domácího chleba chleba rimsky hrnec pečení chleba v římském hrnci římský hrnec na chleba pečený chléb v hrnci rimsky hrnec na peceni chleba domácí chléb v římském hrnci recepty římský hrnec chleba v římském hrnci chleba pečený v hrnci římský hrnec recepty recept na chleba pečený v hrnci římský hrnec glazovaný domácí chléb pečeny v řimskem hrnci




Náhodný článek


Registrace

Nejnovější recepty


Informace

Nové recepty e-mailem

Zasílání nových receptů na Váš e-mail.





Copyright © 2008 - 2014 www.toprecepty.cz | Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

Partneři: Dobré Recepty | Videorecepty | Máminy recepty               PHP: www.j-soft.cz | Obecné podmínky | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
toprecepty.czToprecepty.cz toprecepty.skToprecepty.sk toppotraviny.czToppotraviny.cz topmoucniky.czTopmoucniky.cz topkonicek.czTopkonicek.cz