Chlebový kvásek - základ pro chleba
Návodů na chlebový kvásek je víc. Zkuste tento autorčin osvědčený, na přípravu kvásku ve třech krocích. Postup vylaďte - každá domácnost má trochu jiné teplotní poměry a každá mouka se chová malinko jinak. Domácí chléb za to ale stojí.
Postup přípravy
Krok 1: 1 den: 4 polévkové lžíce žitné chlebové mouky zalijeme 100 ml vlažné vody. Důkladně promícháme, aby nebyly hrudky, přikryjeme utěrkou a takto necháme na teplém místě 24 hodin kvasit.
Krok 2: 2 den: do kvásku přidáme 2 polévkové lžíce žitné chlebové mouky a asi 50 ml vlažné vody (nebo tolik, aby to mělo hustotu jako kaše). Opět přikryjeme utěrkou a necháme 24 hodin kvasit na teplém místě.
Krok 3: 3 den: kvásek je hotový a můžeme ho použít do těsta na chleba. Do těsta na chleba odebereme 3 polévkové lžíce kvásku a zbytek kvásku dáme do malé misky, přikryjeme víčkem (do víčka uděláme díry, aby vzduch mohl ven) a takto uchováme v lednici.
Krok 4: Pokud třeba za pár dní budeme chtít péct opět chléb, tak do kvásku přidáme 4 polévkové lžíce žitné chlebové mouky a vodu dle potřeby (asi 50-60 ml, aby byla opět kašička), dáme tak na 3-4 hodinky nebo přes noc nakvasit na teplé místo. Nemusíme opět čekat tři dny než se připraví kvásek. Tímto způsobem je za pár hodin opět hotový. A takto to točíme dokolečka
Zveřejněno 22. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chlebový kvásek - základ pro chleba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R8Yw
Moje poznámka
Chlebový kvásek - základ pro chleba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R8Yw
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Cottage pizza s celozrnnou moukou
Přidáno před 6 hodinami
Minimuffinky
Přidáno před 17 hodinami
Zapékané pirohy
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové závitky s paprikami a hráškem
Přidáno před 22 hodinami
Vepřová panenka plněná slaninou a nivou, smetanový pórek.
Přidáno před 22 hodinami
Husí prsa s bramborovo-hráškovým pyré
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Strouhaná buchta II
Xsaxana před 16 minutami
Strouhaný koláč II
Xsaxana před 18 minutami
Cajunské kuřecí kousky se zeleninou a těstovinami
Coolbins před 43 minutami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
radekfiala před 1 hodinou
Maso po Sečuánsku
ErikaBak před 2 hodinami
Rebarborový koláč
Eva S. před 4 hodinami
Pochoutkový salát II
Lasagnesesyrem před 4 hodinami
Domácí pletýnky
Zinzi před 4 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
Nanina před 4 hodinami
Máslové sušenky s džemem (Pinterest heart cookies)
Nellach před 6 hodinami
Tématické fráze:
výroba chlebového kvásku,
chlebový žitný kvásek recept,
jak udělat kvásek,
jak se dělá kvásek na chleba,
výroba kvasku na chleba,
chleba z kvásku,
příprava chlebového kvásku,
recept na domácí kvásek na chleba,
kvásek na domácí chléb,
jak vyrobit kvásek,
vyroba kvasku na domaci chleb,
výroba kvásek na domácí chléb,
výroba kvásku na domácí chleba,
chleba z kvásku recept,
chlebovy kvas,
vyroba domaciho kvasku na chleba,
jak se delá kvasek,
žitný chlebový kvásek,
chléb z kvásku,
chleba z chlebového kvásku
Suroviny:
mouka žitná chlebová,
voda
Komentáře (4)
http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/...
http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/...