Rakytníkovo-pomerančový džem
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 8 129 kJ / 1 943 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,25 g |
Tuky | 1,53 g |
Vláknina | 3,13 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 34 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 473,50 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Moje zkušennost
Rakytníkový džem jsem zkoušela dělat poprvé předloni, použila jsem jen propasírovanou šťávu z rakytníku, cukr a želírovací přípravek.
Bohužel po vychladnutí byl džem velmi tekutý, spíše to byl sirup, a tak jsme si ho dávali do čaje;-)
Je to přesně tak, jak napsala komentář Hosta - Rakytníkový džem recept č.32160 a sice, že bez použití želírovacích přípravků rakytníkový džem neztuhne, a to ani když se želírovacích přípravků přidá více.
Proto jsem džem zkombinovala s pomerančovou šťávou, která má vlastnosti jako citronová šťáva a kterou u receptů na džemy doporučují přidat, když nechtějí ztuhnout.
Z loňské úrody jsem měla ještě v mrazáku bobulky rakytníků, rozmrazila jsem je a pak propasírovala přes síto s většími dírkami.
Kaši se semínky, která v sítu zůstala, jsem rozetřela na předem připravená kolečka pečicího papíru a dala sušit do sušičky.
Kdo sušičku na ovoce nemá, tak sušit v troubě při 50°C.
Z těchto sušených rakytníkových slupkek a sušených lístků rakytníku si děláme hlavně v zimě lahodný a zdravý čaj, který má krásně zlatavou barvu.
Tip: Když byl džem hotový, tak jsem nejdříve naplnila několik sklenic a do zbytku džemu v hrnci jsem přidala najemno posekané lístečky rozmarýny a ještě chvíli povařila. Džemu dodala rozmarýna zajímavou příchuť.
o rakytníku-odkaz:
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
21. 8. 2016 15:40
Jiřina Svozilová: Těší mě, že jsi recept vyzkoušela a džem chutnal
20. 8. 2016 22:11
Rakytníky mně letos hooodně zarodily, tak jsem hledala v tom obrovském množství receptů a měla jsem fakticky štěstí, že jsem přišla zrovna na tento recept ! Je to 100% mňamka ! Super spojení chutí !! Ještě ho chci zkusit s ostružinami,ty právě dozrávají . Tak moooc díky ! Jiřina
6. 3. 2015 19:21
Určitě vyzkouším i s tím sušením v sušičce.Listy se prý taky používají na čaj.Tak je nasuším.Jsem ráda za recept,díky
3. 3. 2015 10:06
tu pichlavou potvoru mám také ráda a ty jsi udělala úžasný džem
2. 3. 2015 21:12
radiator: určitě to do Poznámky přihoď. Jinak
2. 3. 2015 21:09
jarda Kadic:Járo, díky za upozornění a máš samozřejmě pravduTaky mě při psaní receptu napadlo vložit tam odkaz o léčivosti rakytníku, ale už jsem tam toho napsala do poznámky dost, ale asi to tam pro ty, kteří rakytník třeba neznají, dodatečně přidám.
2. 3. 2015 21:00
A nehledě na to,že rakytník je i léčivý
2. 3. 2015 20:46
Děvčata, sklizeň rakytníku i zpracování je sice pracná záležitost, ale výsledek za to rozhodně stojí. Takové palačinky s tímto džemem, přelité čokoládou a ozdobené šlehačkou, to je fakt mňamka
A díky za bodíky
A díky za bodíky
2. 3. 2015 20:38
2. 3. 2015 20:32
tak to se ti moc povedlo, stopro využití
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 3 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 5 hodinami
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 23 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 23 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno 6. 5. 2024 08:08
Právě bylo uvařeno:
Vepřové kostky na houbách
Petra Dvor. uvařila před 27 minutami
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Carolka409 uvařil před 1 hodinou
Kuřecí smetanový pekáček
slavka744 uvařila před 1 hodinou
Ořechová top bábovka ("ořecháda")
Panova uvařila před 1 hodinou
Rybí salát podle ČSN z roku 1967
Alvinsatya uvařil před 2 hodinami
Pfeferonový (feferonový) salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Alvinsatya uvařila před 2 hodinami
Banánová bábovka
Babicka32 uvařila před 2 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Alvinsatya uvařila před 2 hodinami
Mini Pavlova se šlehačkou
kastan72 uvařila před 2 hodinami
Bramborovo - kuřecí guláš
Marie65 uvařila před 2 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: co dělat když neztuhne marmeláda rakytníkový džem s pomerančem marmeláda z rakytníku a pomeranče co delat s rakytnikem když neztuhne džem rakytníková marmeláda s pomeranč co dělat když neztuhne džem když džem neztuhne rakytnikovo pomerancova marmelada džem pomeranč s rakytníkem rakytník marmeláda recepty rakytníková marmeláda s pomerančem rakytníkový džem recept marmeláda z rakytníku a pomerančů jakdělat marmeládu z rakytníku když neztuhne marmeláda rakytníkovpomerančový džem rakytníková marmeláda s pomeranči zpracování rakytníku sklizen a zpracování rakytníku
Suroviny: šťáva pomerančová, šťáva rakytníková, cukr, želírfix 2:1
Rakytníkovo-pomerančový džem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xBrJ
10 názorů