Trnkové vdolek
Suroviny
Porce: cca 20 ks
Nutriční hodnoty
Energie | 16 886 kJ / 4 036 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 111,32 g |
Tuky | 105,79 g |
Vláknina | 25,14 g |
Cholesterol | 588 mg |
Sodík | 203 mg |
Sůl | 0,47 g |
Sacharidy | 647,03 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Trnkové vdolek - babička říkávala povidlům trnky. Žila na Moravě, proto "Trnkové vdolek". Vdolky jsou podle jejího receptu a jsou úžasné a nadýchané. Jako děti jsme se o ně klidně i porvaly. Do každé ruky a vdolek - a už nás nebylo. A ani vdolků :-)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
12. 7. 2016 10:31
casino: nepřu se jen mě to překvapilo - žloutky jsou opravdu mastné a pokud jsem někde četla o sušším těstě, vždy to bylo z důvodu přidání bílků, ne žloutků.
Jeden žloutek v těstě bych asi nepoznala, ale když se jich použije víc, už to na jemnosti těsta poznat je.
Jeden žloutek v těstě bych asi nepoznala, ale když se jich použije víc, už to na jemnosti těsta poznat je.
12. 7. 2016 09:24
cathleen: "...těsto trochu vysychá s bílky. Žloutky ho naopak zjemňují, zvláčňují a prodlužují mu trvanlivost - jsou mastné."
Díky
Já se protentokrát, zcela mimořádně, nechtěl přít, protože koláče pečené vedle sebe z kynutého těsta bez žloutků a se žloutky nemám odzkoušené
Ale např. u lineckého je ve výsledku rozdíl, když se do těsta dají jen žloutky, nebo celá vejce
Díky
Já se protentokrát, zcela mimořádně, nechtěl přít, protože koláče pečené vedle sebe z kynutého těsta bez žloutků a se žloutky nemám odzkoušené
Ale např. u lineckého je ve výsledku rozdíl, když se do těsta dají jen žloutky, nebo celá vejce
12. 7. 2016 09:11
cathleen: Tenkrát bylo 100 g droždí za korunu. Pamatuji se, že jsem babičce chodila pro droždí za 50 haléřů, ale vždycky trochu uloupla a šoupla mi do pusy, že je to zdravé . Zbytek šel do vdolků
12. 7. 2016 08:55
Maja Motti: ano, a babičky do všeho dávaly kostku i více droždí....i to je dnes překonané, stačí ho mnohem menší množství Člověk se učí pořád.
12. 7. 2016 07:42
cathleen: říkávala to babička. "Když tam dáš žloutek, strhneš celé těsto a bude jak brousek". Vdolky vydrží pod plátěnou utěrkou 2 dny - možná i víc, ale to nikdy déle nezbyly. Jsou jemné a vláčné. Také používala žloutky - ale do jiných těst
12. 7. 2016 07:31
Maja Motti: těsto trochu vysychá s bílky.
Žloutky ho naopak zjemňují, zvláčňují a prodlužují mu trvanlivost - jsou mastné.
Žloutky ho naopak zjemňují, zvláčňují a prodlužují mu trvanlivost - jsou mastné.
11. 7. 2016 22:04
katyvypl: Omlouvám se, patří tam 38 g droždí -proto jsem i psala, že je to skoro celá kostka droždí, místo 38 jsem napsala 18 g. To by bylo opravdu málo.
11. 7. 2016 22:03
casino: žloutky se do těsta nedávají, zbytečně tvrdne... A máte svatou pravdu, upsala jsem se, má tam být 38 g, omlouvám se..
11. 7. 2016 21:49
Maja Motti: "18g droždí"
No, obvykle má kostka droždí 42g jestlisenepletu
Vypadá to opravdu na starý rcp... Tehdy se ještě šetřilo... Na droždí, na žloutcích, na tuku...
No, obvykle má kostka droždí 42g jestlisenepletu
Vypadá to opravdu na starý rcp... Tehdy se ještě šetřilo... Na droždí, na žloutcích, na tuku...
11. 7. 2016 21:30
katyvypl: Nakynou v pohodě, je to skoro celá kostka droždí....
11. 7. 2016 19:40
Krásný recept! Určitě vyzkouším. Jen se trošku bojím množství mouky versus tak malé množství droždí, aby to řádně nakynulo. Ale vypadají úžasně, jen se sliny sbíhají.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 21 minutami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Právě bylo uvařeno:
Italská čočková polévka
kraloja uvařila před 1 hodinou
Koláče po babičce
Brumaire uvařila před 1 hodinou
Kuře opékané nad ohněm
Infarkt uvařila před 2 hodinami
Francouzské palačinky
Petaja uvařila před 2 hodinami
Křupavé zapečené brambory
Judis uvařila před 10 hodinami
Halušky s brynzou pro Dášenku
Franibald uvařila před 12 hodinami
Losos s hořčično-smetanovou omáčkou
pvpa@email.cz uvařila před 13 hodinami
Pikantní krkovice na žampionech
MirkaD uvařila před 13 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
MilosCz uvařila před 15 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
MilosCz uvařila před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Plesné tašky z lednicko-valtického areálu: Bramborové placky jsou křupavé, krásně voní sádlem a úplně nejlepší jsou se škvarky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Další recepty
Tématické fráze: trnková buchta trnkový kolač vdolek trnkové koláče trnkove buchty vdolky trnky recepty trnkova buchta s tvarohem trnkova buchta recept kynuté trnkové buchty nadychany svestkovy vdolek vdolek s trnkama tvarohova napln staniol jogurtove vdolky trnkový koláč recepty trnková buchta kynutá recept na vdolky povidlovy vdolek s posypka vdolky od babičky trnkový koláč s kynuteho těsta
Suroviny: mouka hladká, droždí, mléko, máslo, sádlo vepřové, sůl, cukr moučkový, tvaroh, žloutek, pudink vanilkový, sultánky, povidla švestková, máslo, mouka hrubá, cukr moučkový, máslo, rum, cukr
Trnkové vdolek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7B8w
26 názorů