Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí uzené na polský způsob

Češi jsou mistry v mnoha směrech a uzení patří mezi ně. Vyudit si doma maso zvládne spousta z nás. Mnozí s uzením teprve začínají, a tak se jim hodí pár rad či inspirace, například uzené na polský způsob.

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min + 4 až 5 dní naložení masa a několikahodinové uzení

60 min (60 min příprava, + 4 až 5 dní naložení masa a několikahodinové uzení)

20. 12. 2009 11:59

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

1 dávka 10 kg

Nutriční hodnoty

Energie136 684 kJ / 32 668 kcal
Bílkoviny1 455,40 g
Tuky2 970,36 g
Vláknina12,60 g
Cholesterol 4,60 g
Sodík 85,92 g
Sůl10,00 g
Sacharidy27,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Doporučuji naložené maso před uzením vložit na nějakou dobu do studené vody, aby se povrchová sůl spláchla, maso poté nechat okapat a oschnout a teprve vložit do předem vyhřáté udírny. Ještě bych doporučil rychlosůl řádně rukou rozmíchat až je sůl zcela rozpuštěná

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

pavelk pavelk

7. 1. 2014 20:36

hofer: A já budu udit v neděli a dám tady fotečku. Držím ti palce.:yes:

hofer

7. 1. 2014 19:43

zdravim,v patek udim podle tohoto receptu,tak dam vedet,jak to dopadlo,zda se mi jednoduchy a vporadku,v tom je ta sila
;-)

pavelk pavelk

10. 11. 2013 15:49

Míra:Ahoj . Jsem opravdu rád, žes vyzkoušel můj recept. Jen je škoda, žes nevložil nějaký ten obrázek, abychom viděli výsledek Tvé práce.:-D:yes:

Míra

10. 11. 2013 13:33

pavelk: Ahojky tak jsem to vyzkoušel a opravdu super po týdnu jsem udělal lak nový a ještě jsem to tam týden nechal a bylo to opravdu super. Děkuji za výborný recept. ;-)

pavelk pavelk

7. 2. 2013 21:29

Míra:Míro, zdravím. I delší dobu je možné nechat maso v láku, potom bude maso ještě křehčejší, ale je třeba hlídat, aby lák nešuměl (kvasil), nebyl moc zakalený. V tomto případě je nutné lák vyměnit, ale myslím si, že týden je dostatečná doba.
Pavel

Míra

7. 2. 2013 18:05

Dobrý den Pavle, chtěl bych se zeptat zda je možné maso nechat v láku i 14 dní nebo to není možné a musí se lák vyměnit. Děkuji za odpověď.

pavel

20. 12. 2012 22:55

pavelk: ahoj pavle jak je to s tou soli davaš teda 4dkg na 1 kg masa? rad bych podle tebe udil

pavelk pavelk

18. 12. 2012 17:32

Mira:Česnek rozmačkám a vkládám do chladnoucí vody.:-)

Mira

18. 12. 2012 14:46

Chci se zeptat zda česnek necháváš v celku nebo ho rozmačkáš a dáváš ho do vychlazeného nálevu nebo do toho horkého.
Děkuji za odpověď.

jirka

1. 12. 2012 21:55

ahoj delate tohle uzeny?

pavelk pavelk

30. 4. 2012 16:49

jiti28:jiti28:Mno,tak trošku nechápu otázku.Maso v "té" nádobě nechávám stále,tzn.do doby než se svaří voda s kořením a řádně vychladí.Lák naliji zpět do "té" vhodné nádoby s masem a nechám ho v chladu zmiňovanou dobu a následně udím.

jiti28

29. 4. 2012 12:58

Dobrý den Pavle :-)teké chci zkoušet udit maso dle Vašeho receptu.Jen bych se chtěla zeptat na toto z Vašeho postupu : Maso vložíme do vhodné nádoby, zalejeme vodou asi 1,5 cm nad maso. Maso vyndáme a zbylou vodu asi 5 min vaříme s kořením.:Tzn.jak dlouho necháme maso v té nádobě než se voda svaří s kořením?Děkuji Vám za odpověď.:-)

jarda

22. 4. 2012 21:20

pavelk:ahoj a jakl dlouho teda udiš když pak stahneš teplotu a jakym dřevem udiš?dik za odpoved

pavelk:

pavelk pavelk

16. 4. 2012 18:07

Zdenek:Ahoj. Záleží jaké chceš mít uzené.Delším uzením při teplotě cca 30 st.C je maso ,dle mojeho názoru,tak trochu suchší,ale naopak,když chceš mít maso šťavňatější,doporučuji udit při teplotě 70 - 90 stupňů a před koncem,cca 10-12 hodin uzení,stáhnu teplotu na cca 60 stC a starám se,aby bylo více kouře.:-)
Snad sem ti poradil dobře.Já to tak dělávám spousty let a výsledek je vždy ucházející ne-li vynikající.

pavelk pavelk

16. 4. 2012 18:02

Honza:Promiň za pozdní odpověď a pokud si už nezjistil něco o solení,tak má rada je,že můžeš maso nasolit tradičním způsobem a to,že na kilo masa se dává 2 dkg soli,kterou vetřeš do masa,vložíš do vhodné nádoby,ale to už určitě znáš.Opakuji tedy,že na kilo masa se dává 2 dkg soli.:-)

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: uzení masa v udírně domaci uzene domaci uzeni jak udit maso jak udit jak udit sýr domácí uzené maso domácí uzení masa domaci uzeny syr jak vyudit bucek rychlosul na uzení rychlosůl jak vyudit maso jak udit vepřové maso domácí udírna jakym dřevem udit domácí uzený bůček domácí uzená kýta uzení masa recept na domácí uzené maso

Suroviny: bůček vepřový, voda, rychlosůl, bobkový list, koření nové koření, pepř černý, česnek

TopRecepty.cz

Domácí uzené na polský způsob

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p8qp