Pravý pařížský dort s krájecí polevou
Pařížský dort je ozdobou cukráren už mnoho desetiletí a kdo ho nikdy neochutnal, neví, co je pařížský krém s nadýchaným korpusem a jemnou polevou za úžasné spojení. Vyzkoušejte jej doma a překvapte tak rodinu i blízké.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 880 kJ / 3 557 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 53,06 g |
Tuky | 181,44 g |
Vláknina | 34,29 g |
Cholesterol | 848 mg |
Sodík | 405 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 410,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pařížský krém:
Do hrnce nalijeme šlehačky a nalámeme čokoládu, kterou ohříváním rozpustíme. Krok 2: Přivedeme pomalu k varu a vaříme cca 1 minutu za stálého míchání. Krok 3: Zchladlé dáme pořádně vychladit do lednice do druhého dne. Krok 4: Na druhý den vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň hned po vyndání z lednice. Krok 5: Korpus:
Formu o průměru 22 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Vyšleháme bílky se špetkou soli na pevný sníh. Krok 6: Přidáme 2 lžíce cukru, přešleháme. Pak opatrně po jednom přidáváme žloutky a ještě lžíci cukru a přišleháme olej. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 7: Vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka vmícháme směs kakaa, mouky a prášku do pečiva. Krok 8: Těsto nalijeme do formy a dáme péct zhruba na 20 minut do trouby. Krok 9: Upečený korpus necháme vychladnout. Krok 10: Na korpus rozetřeme pařížský krém a dáme na 1 hodinu vychladit do lednice. Krok 11: Krájecí poleva:
Čokoládu na vaření nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. Krok 12: K čokoládě hned na začátku přidáme vodu a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme. Krok 13: Přidáme máslo a když se rozpustí, přidáme šlehačku. Krok 14: Zamícháme a jakmile je poleva hladká, vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout. Krok 15: Dort dáme na větší kousek pečícího papíru a poléváme, když je čokoláda trochu zchladlá (je celkem hustá, ale dobře se po dortě i bocích rozteče, nemusí se ničím roztírat). Krok 16: Zdobení: Ze zbytku smetany ke šlehání připravíme šlehačku, do které přidáme ztužovač šlehačky, trochu cukru moučka a tím dort zdobíme.
Do hrnce nalijeme šlehačky a nalámeme čokoládu, kterou ohříváním rozpustíme. Krok 2: Přivedeme pomalu k varu a vaříme cca 1 minutu za stálého míchání. Krok 3: Zchladlé dáme pořádně vychladit do lednice do druhého dne. Krok 4: Na druhý den vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň hned po vyndání z lednice. Krok 5: Korpus:
Formu o průměru 22 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Vyšleháme bílky se špetkou soli na pevný sníh. Krok 6: Přidáme 2 lžíce cukru, přešleháme. Pak opatrně po jednom přidáváme žloutky a ještě lžíci cukru a přišleháme olej. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 7: Vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka vmícháme směs kakaa, mouky a prášku do pečiva. Krok 8: Těsto nalijeme do formy a dáme péct zhruba na 20 minut do trouby. Krok 9: Upečený korpus necháme vychladnout. Krok 10: Na korpus rozetřeme pařížský krém a dáme na 1 hodinu vychladit do lednice. Krok 11: Krájecí poleva:
Čokoládu na vaření nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. Krok 12: K čokoládě hned na začátku přidáme vodu a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme. Krok 13: Přidáme máslo a když se rozpustí, přidáme šlehačku. Krok 14: Zamícháme a jakmile je poleva hladká, vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout. Krok 15: Dort dáme na větší kousek pečícího papíru a poléváme, když je čokoláda trochu zchladlá (je celkem hustá, ale dobře se po dortě i bocích rozteče, nemusí se ničím roztírat). Krok 16: Zdobení: Ze zbytku smetany ke šlehání připravíme šlehačku, do které přidáme ztužovač šlehačky, trochu cukru moučka a tím dort zdobíme.
Zveřejněno 19. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pravý pařížský dort s krájecí polevou
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOAY
Moje poznámka
Pravý pařížský dort s krájecí polevou
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOAY
Nejnovější recepty
Kuřecí steak s pečenou řepou
Přidáno před 1 hodinou
Treska s květákovým pyré
Přidáno před 3 hodinami
Kořeněné cukroví
Přidáno před 4 hodinami
Vánoční stromečky
Přidáno před 6 hodinami
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 7 hodinami
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 9 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Palačinky s džemem
kristyna.potenska před 3 hodinami
Minutkové kuřecí nudličky
Kratochvilka před 3 hodinami
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
Papaja5 před 5 hodinami
Masové koule v kari omáčce
ricci před 5 hodinami
Báječná jatýrka na slanině
Kava 2 před 5 hodinami
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 7 hodinami
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 20 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 21 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 21 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 22 hodinami
Tématické fráze:
pařížský dort,
pařížský dort recept,
pařížský dort jednoduchý recept,
pařížský krém do dortu,
recept pařížský dort,
recept na pařížský dort,
pařižský krém na dort,
korpus na pařížský dort,
paříšský dort,
dort pařížský,
recept na pařížský dort video,
pařížský dort video,
poleva na pařížský dort,
krájecí čokoládová poleva,
paříský dort,
pravy parížsky krém,
poleva z čokolády krájecí,
krájecí čokoláda,
poleva na dort,
recepty pařížský dort
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
olej slunečnicový,
sůl,
kakao holandské,
mouka polohrubá,
prášek do pečiva,
máslo,
mouka hrubá,
smetana 40%,
šlehačka,
čokoláda na vaření,
čokoláda na vaření,
voda,
máslo,
šlehačka
Komentáře (42)