Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

30 nejoblíbenějších druhů cukroví: Od perníčků přes linecké až po kokosové kuličky!
Zdroj: Maxpixel.net

Pojďte si s námi připomenout tradiční druhy cukroví, které dělávaly už naše babičky, a zároveň se podívejte na to, co je v módě teď. Nabízíme velký přehled nejoblíbenějších druhů cukroví se všemi možnými příchutěmi a ze všech druhů těst. Tady si vybere každý!

Různé druhy cukroví pečeme při různých příležitostech a svátcích celoročně, ale na Vánoce přece jen nejvíc. Naše země je navíc tradicí s množstvím různých druhů drobného půvabného pečiva proslulá, máme nač být hrdi. Právě proto je ale možná někdy těžké rozhodnout se, co péct. Následující přehled napoví.  

1. Perníčky

Pečení perníků se věnovaly v minulosti cechy caletníků, Těsto se zadělávalo a nechávalo zrát dlouhou dobu, někdy i roky. Kromě medu obsahovalo množství vzácného koření a perníky byly považovány za léčivé. Bývaly poměrně tvrdé a zdobily se obtiskováním do dřevěných vyřezávaných forem. Perníčky, které můžete jíst hned po ozdobení, jsou jednoduché. 

2. Linecké

Nejznámější linecké cukroví je slepované pikantní marmeládou. Původní linecké těsto je kořeněné a s oříšky nebo mandlemi, jak ho znají okolní státy. U nás se časem začalo linecké říkat klasickému křehkému těstu 3:2:1. Máslo se dává ztuhlé a nakrájené nebo nasekané na kousky, těsto se zadělává rychle, aby se nespařilo teplem rukou. Lépe je využít hnětací háky nějakého elektrického přístroje. Nechává se odpočinou v chladnu. 

3. Išelské dortíčky

Cukroví z rakouského lázeňského města je skvělé chuti a krásně zdobené. Oblíbil si ho kdysi i císař František Josef I. Dvě placičky z oříškového těsta slepené krémem nebo ořechovou náplní, polité čokoládou a dozdobené rozpůleným ořechem nebo mandlí zachutná určitě každému.

4. Margotková kolečka

Čokoládovou tyčinku Margot lze využít i na tento druh voňavého cukroví. Křehké těsto upečené a naplněné chutným krémem povýší čokoládová poleva k dokonalému cukroví, po kterém každý rád sáhne.

5. Kávové (moka) cukroví

Kávou vonící cukroví by nemělo na míse s ostatním cukrovím chybět. Křehké těsto ochucené kávou není nijak složité upéct, krém s moučnou kaší nemá velké zádrhele, takže ho zvládne téměř každý.

6. Žabí huby neboli škebličky

Kolečko z křehkého těsta je naplněné ořechovou nádivkou a přehnuté, po upečení obalené v cukru s vanilkou.

7. Pařížské tyčky

Plát ořechového těsta potřený polevou nakrájíte na tyčky a upečete. Jednoduchý recept předávaný z generace na generaci.

8. Trubičky

Ořechové těsto namotané na malé trubičky, po upečení okraje namočené do čokolády a naplněné krémem jsou taky vzpomínkou na babiččino pečení.

9. Hvězdičky 

Dalším z druhů děděných po babičkách jsou z plátu vykrájené hvězdičky, po upečení naplněné krémem a ozdobené polevou.

10. Myslivecké knoflíky

Linecké kolečko s ořechovým sněhem, ozdobené vlašským ořechem je trvanlivé a moc dobré cukroví.

11. Sušenkové tvary

Mezi menšími vykrajovacími tvary a formičkami najdete jistě i klasické sušenkové. Těst vhodných k drobným jednoduchým tvarům je opět mnoho, od mrkvových, šlehačkových přes vínové až po kynuté pod vodou. Cukroví je velmi křehké a po upečení se vesměs obaluje v moučkovém cukru s vanilkou.

12. Pracny

Medvědí tlapky nebo pracinky i pracny - to jsou různé názvy pro jeden druh cukroví pečeného ve formičkách. Formičky plníme jen do 2/3 výšky.

13. Plněné rohlíčky

Ořechové těsto upečené ve formičkách rohlíčků, po upečení je naplníte  krémem a špičky namočíte do čokolády. Výborné zákusky ze sešitku receptů od mnohých babiček

14. Plněné ořechy

Ořechové těsto upečené ve formičkách ořechů a naplněné krémem často patří k rodinnému stříbru mezi recepty.

15. Košíčky

Z lineckého těsta ve formičkách košíčků upečeme korpusy, naplníme, většinou ještě ozdobíme polevou a vznikne lákavý zákusek.

16. Ořechové do formiček

Křehoučké a rozplývavé ořechové cukroví se také peče v pracnových formičkách. Zkuste se isnpirovat třeba naším receptem. Jaké druhy oříšků zvolíte, je na vás.

 
17. Čokoláda na sušence
Jeden z netradičních, ale zajímavých druhů. Když upečete sušenkové nebo linecké těsto ve formičkách, po zchladnutí do prázdných formiček nalijete čokoládu a tu upečenou sušenku do ní obráceně zaboříte, získáte velmi efektní i chutné kousky cukroví.

18. Strojkové cukroví

K ručnímu masovému mlýnku lze přikoupit nástavec s různými otvory, kterým lisujeme z různých těst pruhy a z nich tvarujeme na plech tyčky, rohlíčky, věnečky, esíčka a další tvary. Práce jde rychle od ruky. Po upečení takové kousky stačí jen obalit v cukru nebo je můžeme slepit marmeládou a konce namočit do čokolády. Těsto může být linecké, kokosové, kakaové, ořechové apod.

19. Vanilkové rohlíčky

Křehké vanilkové rohlíčky patří k vánoční klasice a téměř povinnému druhu cukroví. Při výrobě těsta, tvoření rohlíčků i pečení se můžete inspirovat naším článkem.

20. Pařížské rohlíčky

Ořechovou sněhovou hmotu nastříkáme sáčkem na plech a upečeme v mírné troubě. Pak naplníme pařížským krémem a namočíme do čokolády. Vznikne téměř luxusní zákusek.

21. Marokánky

Na sporáku uvaříte kašičku, přidáte do ní ořechy a ovoce, na plech vytvoříte malé hromádky a upečete. Teplem se samy roztečou na placičky. Po zchladnutí je na spodní straně můžete potřít čokoládou. Jednoduché a chutné cukroví pro začátečníky.

22. Kokosky

Šlehaná sněhová hmota s kokosem upečená v mírné troubě, posazená na lineckém podkladu s krémem a zdola namočená do čokolády patří také k známým a oblíbeným zákuskům.

23. Pusinky

Ze zbylých bílků ušleháte hmotu a usušíte ve velmi mírné troubě.  Výroba sněhu má svá pravidla, která byste měli dodržet, aby se vám pusinky povedly. Hotové pečivo skladujte v suchu.

24. Kornoutky

Z těsta upečete placičky a ještě horké je stočíte kolem dřevěného kuželíčku do tvaru kornoutků. Okraje namočíte do čokolády a kornoutky naplníte krémem. Vznikne efektní i chutný zákusek. Toto cukroví je spíš pro zkušené.

25. Kuličky

Z nepečené tvárné hmoty zformujete kuličky a obalíte v kakau, oříšcích, kokosu nebo namočíte do čokolády. Jednoduché cukroví pro začátečníky

Kokosová hmota s mandlí uvnitř, která napodobuje známou značkovou cukrovinku. Existuje mnoho variací, ze slazeného kondenzovaného mléka, rozdrcených oplatků nebo bílé čokolády.

Ořechová nebo piškotová hmota vytvarovaná formičkou, naplněná likérem nebo krémem a posazená na piškot je jedno z nejoblíbenějších vánočních druhů cukroví.

 
28. Čokoláda
Domácí čokoláda je také laskomina, kterou mnozí pamatují od svých babiček. Lije se do pracnových nebo silikonových formiček.
 

29. Šuhajdy

Čokoláda s náplní litá do papírových košíčků a podávaná v nich je v mnohých rodinách jednoduchou a žádanou klasikou.
 

30. Kávová zrna

Nepečená hmota s kávovou chutí zformovaná do tvaru kávového zrnka, někdy potažená marcipánem, ale vždy politá čokoládou je také vyhledávanou laskominou na míse s cukrovím.

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky