Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutý meruňkový táč

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Handy Handy

Snadný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 15 min

105 min (90 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Kynuté těsto je jedno z nejoblíbenějších na přípravu buchet a koláčů. Hodí se na něj snad jakékoli ovoce. Drobenkový koláč s meruňkami je jeden z nejoblíbenějších, zvlášť když je posypaný křupavou a sladkou drobenkou.

Suroviny pro 2 plechy

2plechy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 634 kJ /
4 932 kcal
Bílkoviny94,61 g
Tuky216,65 g
Vláknina29,74 g
Cholesterol 661 mg
Sodík 316 mg
Sůl0,67 g
Sacharidy635,97 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko ohřejeme, aby bylo teplé (ne horké), nasypeme do něj cukr a rozdrobíme kvasnice.
Do mísy dáme mouku, osolíme, přidáme olej a vejce. Krok 2: Když kvásek vzejde, přilijeme ho k ostatním surovinám a vypracujeme vláčné těsto. Nemělo by být příliš tuhé, radši řidší. S moukou opatrně, každá saje tekutinu jinak. Krok 3: Dva plechy vyložíme papírem na pečení. Krok 4: Těsto rozdělíme na dvě poloviny.
Rukama těsto rozprostřeme po celém plechu (když si ruce pořádně potřeme olejem, těsto se na ně vůbec nelepí). Krok 5: Na těsto naskládáme půlky meruněk řeznou stranou nahoru, posypeme drobenkou a upečeme dorůžova ve vyhřáté troubě. Na 200 °C zhruba 15-20 minut.

TIP: Jak zpracovat úrodu meruněk

Zveřejněno 11. 11. 2008

Poznámka autorky Handy

Stejným způsobem můžeme připravit i švestkový táč. Já si těsto připravila v domácí pekárně.

Můžeme zadělat i klasicky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý meruňkový táč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5yrX

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý meruňkový táč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5yrX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

Výborný recept, dnes jsem dělala s třešněmi. Třešně jsem poctivě vypeckovala, aby se dětem líp jedl :-)

Dnes jsem pekla se švestkami a naprosto luxusní 😍 Těsto jsem udělala na jeden plech z poloviční dávky a drobenky naopak dvojnásobek. Naprosto vynikající recept. ❤️

Výborný, nadýchaný, jemný ! ❤️:yes:

Nikdy se mi kynuté těsto nedařilo,ale toto je naprosto výborné!:yes: :-)

Zajímavé vyzkouším. Celkem jednoduché těsto.Jenom nevím,kde sehnat červený meruňky?

Ahojky, podle toho co čtu, je celá dávka na 2 plechy, tudíž v případě pečení 1 plechu dám poloviční dávku? Díky

tento recept je opravdu výborný...těsto úžasné, chutné, vláčné.... na ovocný táč už budu používat pouze tento recept :-K....

Naprosto luxusní těsto a to jsem použila jen jedno vajíčko (až jsem do mísy nasypala suroviny, zjistila jsem že mám poslední vejce :-P )
Pekla jsem s borůvkama, děti mají již půl plechu snězeného :-D
Děkuji moc a recept ukládám a přidávám bodíka.:-K

Moc dobrý recept. Koláč je křehký a vláčný, výborný! Nikdy jsem nebyla specialistka na kynuté buchty, těsto uhnětla domácí pekárna a přidala jsem vanilkový cukr a citronovou kůru a povedlo se na 1*. :-))

kucharka: díky za recept :) zkouším tentokrát podle vás...ne podle rodinného receptu, tak jsem zvědavá, zatím mám těsto vcelku řídké, tak uvidíme...ale mí žrouti to spasou :D

buchtička výtečná !!!:-p:-p:-p:-p

Všem krásné odpoledne.
Špagetko,lejanec jsem pekla včera, tento recept jsem pekla už několikrát a vždy byly koláče výborné.Recept jsem už tenkrát chválila a chválím dál.
Jen jsem nikdy nedávala čerstvé kvasnice do pekárny.
Díky tobě, jsem to včera poprvé zkusila a bylo to, jak jsi mi napsala. Vykynulo to úžasně.
Díky moc,moc za radu a těším se, jak budu tímto způsobem péct zase, protože mám hodně receptů kde jsou čerstvé kvasnice a díky tobě se už nemusím bát a hlavně budu vědět jak na to. Díky moc. Scarlet.:-K:-K:-K

scarlet: povede se neboooj a na mamku vzpomínej, je mi to jasné, neboj :-*:-*:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

Špagetko, moc a moc děkuji za radu. Tak jdu na to, dám to do pečky, dám tam tedy ty čerstvé kvasnice budu doufat, že se povedou. Tento recept mám moc ráda, vždy mi připomene maminku a v tu chvíli je mi smutno na duši.:-K:-K:-K

scarlet: sušené droždí je vždy 1/4 čerstvého, takže podle tohoto receptu cca 11 g. Já osobně dělám raději z čerstvého. Jinak do pekárny nasypeš nejprvé tekutiny a pak pevné přísady, žádný kvásek neděláš extra, ta pečka si to udělá sama. Jo a na jednu stranu droždí, na druhou sůl, aby hned nepřišly do styku

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
meruňkový táč, kynutý táč, kynutý meruňkový koláč, merunkovy kynuty tac, táč, kynutý meruňkový táč, kynutý táč s ovocem, kynutý táč s meruňkami, táč s meruňkami, švestkový táč, kynuty merunkovy kolac s drobenkou, merunkový táč s drobenkou, táč recept, kynuté těsto na táč, kynutý táč se švestkami, merunkovy kynuty kolac, recept na kynutý táč, meruňkový koláč kynutý, ovocný táč, táč s ovocem

Suroviny:
mouka polohrubá, mléko, kvasnice, cukr krystal, vejce, olej, sůl, meruňky, máslo, cukr krystal, mouka polohrubá

Přidat fotografie receptu