

Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta
Suroviny
- 90 dkg hrubé mouky
- 2 vejce
- 4 dkg tuku
- 0,6 l mléka
- špetka soli
- 1 kg švestek
- moučkový cukr
- strouhaný tvrdý tvaroh nebo smažená strouhaná houska nebo mletý mák
- čerstvé rozpuštěné máslo
Postup přípravy receptu
Do vařícího mléka, v němž jsme rozpustili tuk a špetku soli, nasypeme prosetou mouku, a na mírném ohni mícháme, až vznikne hladké těsto, které se nechytá vařečky ani nádoby. Těsto necháme trochu prochladnout, vmícháme do něj jedno vejce a po chvíli míchání druhé.
Z těsta uválíme váleček, odkrajujeme dílky v nichž obalujeme švestky. Vaříme asi 6 minut v dostatečném množství vody. Vařené knedlíky vyjmeme, propíchneme je vidličkou, aby vyšla pára.
Rozdělíme na talíře a posypeme moučkovým cukrem, nastrouhaným tvarohem nebo na másle smaženou strouhanou houskou či mletým mákem a pokapeme rozpuštěným máslem.
Poznámka
Lze použít i jiné ovoce
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 39 kuchařů a kuchařek
Ohodnoťte recept: Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta
-
Mischak:
Původně jsem vám chtěl napsat, ať dáte místo mléka vodu
Pak jsem si přečetl suroviny, a chtěl jsem vám napsat, ať si najdete jiný recept
Posléze jsem přečetl komentáře a je to jasné
Asi jste, k vlasní škodě, nečetla komentáře
Nejen teta.verca: kecá
No, níže to zaznělo několikrát: tento rcp by měl být vymazán
...ááánééébo by u něho mělo být varování: JEN NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ -
No, asi takto. Vše jsem dělala podle receptu. Nic neubrala, ani nepřidala. Těsto v hrnci se přichytlo
. A to dělám z odpalovaného těsta věnečky a nikdy není problém. Mouka se s mlékem a tukem nespojila všechna. Přendala jsem těsto do mísy a chtěla vše ručně zapracovat
. Těsto bylo samozřejmě horké, proto jsem si ochladila ruce v ledové vodě
a pak se mi pracovalo dobře. Po celkem velké dřině se mi podařilo vypracovat vláčné těsto, čemuž jsem zpočátku nevěřila. Ostatní práce už byla snadná a knedlíky byly vynikající
. Chce to trpělivost a trochu zkušeností a velké svaly
a jde to. Přesto příště zvolím raději bramborové či tvarohové těsto.
-
já bych to otočila 900ml mléka a 600g hrubé mouky
-
jj, pamatuju si to z komunistických normo kuchařek pro hospody, 900 g mouky přijde do 600 ml mléka. Pro úplné zapracování mouky se tedy musí pořádně máknout při hnětení toho skoro vařícího se těsta! Doporučuji proto rozdělit těsto na menší díly. Hotové knedlíky jsou samozřejmě vynikající :)
-
Hana Nyklová: neni to blbost, dneska jsem zrovna tyhle knedliky delal, sice jsem delal jen tretinu, protoze tolik knedliku sam nesnim, ale byly skvele. Nejdrive jak jsem nasypal mouku do mleka a ta se zacla priskvarovat ke dnu - tak jsem si taky myslel ze je toho mleka malo, ale pak jsem pridal jedno vejce a rozmichal a uz to bylo dobry.
-
Tento recept by měl být odstraněn. Chudák ten, kdo dodrží množství mouky a mléka. 90 dkg mouky na 6 dcl mléka je úplná blbost. Anebo opravte množství ingrediencí.
-
byly skvělé
děkuji !!!!
-
Z téměř kila mouky a dvouch vajec, to snad pozná každá kuchařinka, že je to prasečina. Já dávám 30 dkg hkladké mouky, 5 dkg másla, 3 žloutky, 500 ml mléka a špetku soli. Nejspíš tam měla být také 3 místo 9.
-
Postupovala jsem podle uvedeného receptu a uvedeného množství. Kdybych nevěděla jak má vypadat finální odpalované těsto, dopadla bych jako paní Eva. Teprve po přidání 2 hrnků horké vody do hrnce před vypracováním a zapracováním vajec se dalo s těstem pracovat.
Recept nedoporučuji začátečníkům!
-
Mne se testo pri vareni uplne rozpadlo, i kdyz jsem postupovala presne podle navodu. Take bylo prilis velke mnozstvi knedliku, tenhle recept uz rozhodne zkouset nebudu.
-
Nechápu, když někdo neumí napsat správný recept, proč to sem vůbec píše? Množství hr. mouky je naprosto nesmyslný.
-
asi je chyba v množství hr. mouky, na uvedené množství mléka je jí moc, včera jsem tento recept zkusila a musela jsem přilít mléko, takže tento poměr nedoporučuji
-
Švestkové knedlíky také dělám ze stejného těsta, ale švestky vždycky vypeckuju a místo pecky vložím do švestky malou kostku cukru, nebo půlku velké. Švestka tak není "dutá" a knedlík jde dobře zabalit a my víme, že ve švestce se neukrývá žádný podezřelý živočich
a u oběda se nemusíme zabývat pliváním pecek
+