Kynutý perníkový závin se sušeným ovocem

cathleen Kuchařka: cathleen

Domácí pekárna 32 názorů

Suroviny

250 ml vody
60 g cukru
1 vejce
1/2 kostky droždí (21 g)
50 g povolené Hery
100 g žitné chlebové mouky
100 g polohrubé mouky
360 g hladké mouky
lžíce Granka
špetka soli
strouhaná kůra z 1/2 citrónu
lžička citrónové šťávy
2 lžičky perníkového koření
lžička skořice
Náplň:
povidla (marmeláda)
strouhaná kůra z 1/2 citrónu
strouhané ořechy
rozinky nebo sušené brusinky
sušené meruňky (popř. jiné měkké sušené ovoce)
Na posyp:
mandlové lupínky
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny dáme tekuté suroviny, pak sypké a použijeme program Těsto.

  2. Vykynuté těsto propracujeme, vyválíme, potřeme povidly, posypeme kůrou, ořechy a sušeným ovocem a zavineme.

  3. Vložíme do formy pekárny, posypeme plátky mandlí a rukou je opatrně přitiskneme na těsto. Závin necháme vykynout a zapneme Pečení.

Poznámka

Pokud je třeba těsto při válení podsypat, tak opatrně, ať do něj nepřidáte hodně mouky.

Těsto hodně vykyne, pokud máte menší pečku, doporučuji použít menší dávku surovin nebo srolovaný, vykynutý závin upéct v troubě (před pečením potřít vejcem a pak až sypat lupínkama).

Závin je měkounký, kyprý a nádherně voňavý.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Kynutý perníkový závin se sušeným ovocem

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Jano, z vykynutého těsta uděláš podle postupu závin, vložíš do formy a necháš vykynout. Můžeš nechat jen tak, samo, nebo na 2 minuty zapnout program Pečení, ten pak vypneš a závin v teple vykyne rychleji. No a pak už ho jen upečeš:yes:
    Zkus to z poloviny nebo 2/3 surovin. Povede se, uvidíš;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Já jsem si vůbec nevšimla tady té dobroty. No, moje nádoba je menší, tak nevím. Ty si něco vymyslíš a máš to , jak malované, ale já bych raději moc neexperimentovala:-)), byla by škoda tím pak krmit slepice:-D. Jak píšeš, že to pak necháme v pekárně vykynout, tak bez nějakého programu, že? jen, jakoby v nádobě, rozumím tomu dobře?
    Iljuso, ten tvůj fotopostup je fakt umělecké dílo!:-O

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    :-pShi, díky za pochvalu i foto:yes::yes:

    Odpovědět

  • shineon shineon

    Tak jsem se nechala trochu inspirovat včera, sice těsto jinačí, ale s perníkovým kořením taky, a to sušené ovoce jsem vylepšila hrstí vlašáků.... no a moc mi to chutnalo:-p, fotku přikládám

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    :-((Už i Recepty.cz??? http://www.recepty.cz/recept.asp?id_receptu=JOLPKP... - bez odkazu na toprecepty:no:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    ...a já ti děkuji za odvahu zkusit ho a pěknou pochvalu navíc:-8:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Caty, upečené v piatok večer, pre moju zbabelosť iba v rúre. Dva záviny, plnené všetko ako uvádzaš ty, okrem brusiniek.
    Ešte dnes sú chutné, nevysušené...Kto chce niečo netradičné a má rád perník, nebude ľutovať...Peknú nedeľu!

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    :yes::yes:Jj, je to ale i tím, že takhle v písemným projevu se hůř vysvětluje....mělas mě vidět, když jsem nevidomou kamarádku (byla u mě na návštěvě) učila dělat housky z jednoho pramene těsta. Moc jsme se tehdy nasmály:-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Caty, trocha ma miatla tvoja fotka - ty si mala jeden tučný závin, ak dobre vidím. Čiže ja asi spravím dva tenké a budú ležať po dĺžke v peč. nádobe. Trochu sa mi spotili mozgové závity, sem-tam ich treba prehnať...:-))

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Můžeš buď udělat jeden velký tlustý závin a při vkládání do formy ho jakoby napíchneš na hřídele od háků....nebo uděláš dva tenčí a položíš je v pečce vedle sebe tak, že hřídele budou mezi nimi (ony se ty záviny při pečení spojí)....nebo jako Iljuša ten zívin nakrájíš na kusy = roládičky a do pekárny je vedle sebe POSTAVÍŠ (jako na Iljušině fotce), kdežto můj závin ve formě ležel.
    :-//Tak, teď nevím, jestli jsem ti hlavinku ještě víc nezamotala:-))Pokud znovu neporozumíš, písni, nafotím ti to, i kdybych tam místo těsta měla srolovat utěrku:-)):yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Cathleen, chystám sa na tvoj závin v piatok. V pekárni som ešte okrem chleba nič nepiekla, preto mi nie je jasné niečo. Závin prekrojím, dve polky dám do pekárne na seba? Iljuša robila menšie roládičky, ak dobre vidím...ďakujem za odpoveď.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Taky tam mám lžíci Granka, dopisovala jsem ji chvíli po vložení receptu, zapomněla jsem na ni......

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Ivo, musím to ještě jednou pochválit, nyní jsem posnídala (přišla jsem z RHB tak jsem nechtěla jít nacpaná). Těsto je akorát sladké, náplň pikantní, krásně měkoučké i dnes.
    Musela jsem to nějak do pekárny "nacpat", těsta bylo hodně, už jsem i začala přemýšlet, že bych to dala do bábovkové formy a pekla v tom ;-) Mohu říci, že tu je poslední kousek, před chvílí jsem zabalila na ochutnání rodičům :-)):yes::yes:
    Ještě jsem ti chtěla napsat, že jsem do těsta přidala lžičku kakaa, máme rádi kakaovou příchuť v perníku ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    :-KDěkuju za krásná slova....
    Iljušo, moc hezké fotečky, tys upekla něco jako perníkový oblak! (Takto se píkává vanilkový oblak..):yes::yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Asi by si mala za pekárničkový výskum a výsledky dostať medailu...vážne...+
    ;-)

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: kynutý povidlový závin kynutý závin s povidly perníkový štrůdl kynutý závin s perníkem kynutý závin kynutý závin z domácí pekárny štrůdl ze žitné mouky recepty pečeme se sušeným ovocem povidlový závin kynutý jak srolovat závin perníkový chléb štrůdl z kynutého těsta škvarkový závin strudl z zitne mouky kynutý závin povidlový recepty se sušeným ovocem perníkový chleba domácí kynutý závin z pekárny kynutý perník v domácí pekárně recept pernikova strudl

Zapomněl/a jsem heslo