Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou
Suroviny
Porce: 4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 23 034 kJ / 5 505 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 316,36 g |
Tuky | 98,46 g |
Vláknina | 49,56 g |
Cholesterol | 1,38 g |
Sodík | 907 mg |
Sůl | 1,64 g |
Sacharidy | 815,25 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Pörkölt je jedním ze čtyř pilířů maďarské kuchyně. Co my Češi obecně považujeme za Vídeňský guláš (Gulyás) je vlastně pörkölt. Perkelt ("porkölt") je vždy připravován z kuřecího,vepřového, hovězího, skopového nebo jehněčího masa s malým množstvím husté šťávy, která je vytvořena rozvařením velkého množství nadrobno nakrájené cibulky. Přidáním smetany se perkelt mění na paprikáš. Paprikáš ("paprikás") můžeme také připravit z jakéhokoliv masa. Obvykle obsahuje méně papriky než perkelt. Do paprikáše se přidává několik minut před podáním hustá smetana, ke zjemnění chuti. Třetím pilířem maďarské kuchyně je guláš ("gulyásleves"). Ten se liší od perkeltu tím, že má mnoho štávy. Rozdíl mezi gulášem a perkeltem je ten, že perkelt podléváme během dušení co nejméně, kdežto guláš ředíme hodně vodou a proto ke konci vaření obsahuje velké množství šťávy.
Posledním pilířem této kuchně je tokáň ("tokány"). Obvykle je připravován z hovězího, skopového a jehněčího masa. Od perkeltu se liší tím, že maso krájíme na krátké, tenké proužky. Připravujeme ho bez papriky, místo ní dáme jiná koření jako je černý pepř a majoránka, které nikdy nepřidáváme do perkeltu a paprikáše. Někdy můžeme přidat houby nebo fazole a hlavně smetanu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
23. 2. 2013 15:17
23. 2. 2013 14:57
23. 2. 2013 14:52
23. 2. 2013 14:22
23. 2. 2013 14:17
23. 2. 2013 14:13
Inak, nič proti receptu...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 10 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 20 hodinami
Banana split
Přidáno před 20 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Právě bylo uvařeno:
Polévka krémová z květákových listů
Edibara uvařila před 4 hodinami
Krémová žampionová polévka
Edibara uvařil před 4 hodinami
Kuře na rýži
uhor13 uvařila před 5 hodinami
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Tonja uvařila před 7 hodinami
Ořechový moučník
Lenca44 uvařila před 7 hodinami
Výborné kynuté těsto
KarelDvorsky uvařila před 10 hodinami
Babiččiny lívance
Listicka129 uvařila před 10 hodinami
Luxusní brownies
eliska.melichova22 uvařila před 12 hodinami
Kýta na černém pivu
NellaGW uvařila před 12 hodinami
Hovězí na zázvoru a česneku
Helenecka 21 uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
Další recepty
Tématické fráze: vepřový perkelt rajčata papriky vepřovy perkelt jehněčí perkelt recepty s tarhoňou perkelt maďarský perkelt s tarhoňou maďarský guláš s tarhoňou hovězí perkelt guláš s tarhonou jak připravit tarhoňu rozdíl mezi gulášem a perkeltem recept s tarhoňou hovězí s tarhoňou vepřový perkelt recept perkelt z hověziho masa maďarský perkelt a tarhoňa s tarhoňou recept maso s tarhonou tarhoňa s vepřovým masem s tarhonou
Suroviny: kýta vepřová, sádlo, cibule, paprika sušená sladká, paprika čerstvá zelená, paprika čerstvá žlutá, rajče sušené, sůl, římský kmín mletý, česnek, pepř mletý, mouka hrubá, vejce
Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oJLX
6 názorů