Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kyselica (polévka z Vlčnova)

Polévky z kysaného zelí jsou pestré obsahem surovin. Každá oblast má svého favorita. Vyzkoušejte recept pocházející ze slováckého Vlčnova. Patří do něho houby, které klasickou zelňačku mohou popostrčit i do vašich oblíbených pokrmu.

Hodnocení receptu je 5,0 (41×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 40 min

50 min (10 min příprava + 40 min tepelná úprava)

25. 1. 2017 15:04

Suroviny pro 5 porcí

5 porcí

Nutriční hodnoty

Energie5 165 kJ / 1 234 kcal
Bílkoviny36,65 g
Tuky94,85 g
Vláknina11,40 g
Cholesterol 898 mg
Sodík 2,73 g
Sůl6,78 g
Sacharidy52,85 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

maiva maiva

28. 1. 2017 19:32

Velice dobrá klasická polévka, dělávám téměř stejně:-D:yes:

Hana Ernestová

27. 1. 2017 06:41

cathleen: dobrý den, mohla bych vás poprosit o recept? Vím, že má babička ho doma také dělávala ale zemřela již před mnoha roky a recept se nezachoval. Děkuji. Hana Ernestová

Anna Kocikova Anna Kocikova

25. 1. 2017 20:38

Pochutnala bych si:-K:yes:Tuto kyselici milujeme,mňam:-Q

magdalenka magdalenka

25. 1. 2017 17:21

casino: samozrejme...takto sa hovorí u nás aj na Záhorí...Stupava je známa pestovaním kapusty (tam chodíme kupovať k pestovateľom už narezanú, žiaden dovoz z Poľska), konajú sa tam tradične aj "Dni zelá" - citujem:
Deň zelá 2017
Slávnosti kapusty patria od roku 1996 medzi najväčšie festivaly na Záhorí a účinkujúci hostia prichádzajú i zo susedných regiónov Weinviertel - Dolné Rakúsko (A), Jižní Morava (CZ) a Moszony-Soprony-Gyor (HU).
Hlavnou myšlienkou festivalu je zachovanie tradície pestovania a spracovania regionálnych odrôd kapusty, ktoré boli a sú známe svojou špecifickou chuťou a vynikajúcou kvalitou.
Festival je zároveň regionálnymi folklórnymi slávnosťami s cieľom udržať a zachovať tradičnú kultúru.
Slávnosti kapusty sa v Stupave budú konať 29.9.-1.10.2017

casino casino

25. 1. 2017 17:08

magdalenka:
„Zemáky a zelé, živobytí celé“:-)

magdalenka magdalenka

25. 1. 2017 16:58

Bez kvasenej kapusty by sme asi neprežili...na jeseň sme natlačili do suda 40 kg, teraz sme v polovičke súdka... Je to manželov jesenný rituál - tlačí kapustu v chlade na terase, na stole slivovička...

cathleen cathleen

25. 1. 2017 16:46

maris: mě to naučil manžel, je polívkový:-) Krom parných letních dnů si dobrou polévku dáme kdykoliv:yes:

maris maris

25. 1. 2017 16:44

cathleen: já taky polévku můžu k snídani, obědu i večeři<3:-)

cathleen cathleen

25. 1. 2017 16:42

Jana Pá: Jani, my také :-8 dobrou polévku si dáme klidně ke snídani nebo večeři, zvlášť teď v zimě.:yes:

cathleen cathleen

25. 1. 2017 16:40

casino: celé dětství i kus mého samostatného dospěláckého života jsme zelí kvasili (babička zelí prokládala jablíčky - jaderničkama). Pak jsme z nějakého důvodu přestali, spoustu let kvašené zelí kupovali a - nic moc tedy. Poslední 2-3 roky jsem si umiňovala, že musíme znovu kvasit svoje a vloni to vyšlo.
Znovu máme doma něco s tím kupovaným nesrovnatelně dobrého, voňavého a lahodného, co není třeba před vařením mohutně proplachovat vodou, aby to nebylo jako šťovík. Kupovali jsme kvašené zelí různých značek, ale bez výjimky byla překyselená. Pokud to půjde, budeme zas kvasit to svoje:-)

Jana Pá

25. 1. 2017 16:33

rozmarynaH: Magdi já takovou polévku snídám, obědvám a ještě na večeři , jsem polévková holka , ani se neptejte, co si přidávám :-D

maris maris

25. 1. 2017 16:26

Já dávám taky šlehačku, ale zelňačka mi chutná i bez ní. Vajíčko nedávám, zkusím příště. ;-):-)

casino casino

25. 1. 2017 16:22

Zelí už nekvasím...
Občas se podaří koupit kvašené zelí, které je měkké až tak, že ho už nevařím (dal bych citát o vaření kvašeného zelí, ale bylo by v něm slovo nadužívané Hradním pánem):-D
No, vždy ale napřed z koupeného zelí slévám zelovou vodu a teprve podle chuti jí okyselím polévku (či moravské zelí):-)

tejaja tejaja

25. 1. 2017 16:11

magdalenka: No, to by asi sedelo. ;-)

rozmarynaH rozmarynaH

25. 1. 2017 16:07

Tyhle polévky miluju:-K Někdy dávám smetanu a někdy malinko paprikové jíšky. S kusem chleba ji mám jako hlavní jídlo. Příště zkusím podle tebe vajíčko.:-K

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: moravská kyselica zelová polévka moravská kyselica recept zelová polévka jako od babičky zelovka polévka recept polevka z kvaseneho zeli kyselica recept zelova polívka moravská kyselice cervena kyselica kyselica moravská kyseliv polska kyselica polefka kyselica bramborove kyselica o zelova polévka recept moravská kyselica polévka recept zelovka polévka valašská kyselica moravske kyselica

Suroviny: zelí kysané, brambory, houby sušené, smetana ke šlehání, mouka hladká, vejce, sůl

TopRecepty.cz

Kyselica (polévka z Vlčnova)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3m0R