Moravská kyselica podle naší babičky

radiator Kuchařka: radiator

Polévky 16 názorů

Suroviny

sklenice kysaného zelí
2 litry vody
200 g kysané smetany
uzené maso nebo slanina
3 ks bobkového listu
5 ks nového koření
1/4 lžičky mletého kmínu
špetička mletého chilli -nemusí být
mletý pepř
sůl
cukr
hladká mouka na zahuštění -závarek
vejce
pažitka
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme zelí - kdo chce, může zelí předem trochu posekat, přidáme vodu, mletý kmín a osolíme.

  2. Do čajového sáčku (koření pak nemusíme z polévky lovit) dáme bobkové listy, nové koření, sáček pevně uzavřeme a vložíme do hrnce. Vaříme cca 30 minut.

  3. Mezitím nakrájíme na kostičky uzené maso nebo slaninu a na pánvi lehce orestujeme.

  4. Dále si připravíme vejce doztracena.

  5. Když je zelí uvařené, vlijeme do hrnce smetanu, přivedeme k varu a dohustíme závarkem. Není to ale nutné, protože polévka je sama o sobě docela hustá, nicméně kdo chce, aby mu lžíce tzv. stála v talíři, tak závarek přidá.

  6. Do polévky dáme orestované uzené maso nebo slaninu a nakonec dochutíme mletým pepřem, chilli, cukrem, případně ještě dosolíme.

  7. Polévku nalijeme do talíře, vložíme do ní ztracené vejce a ozdobíme pažitkou.

Poznámka

Když v kamnech praskalo dříví, venku bylo hodně sněhu a mrzlo jako když praští, tak nám babička vařila tuto vydatnou a zdravou polévku, která mě i sestře moc chutnala.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 424 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Moravská kyselica podle naší babičky

  • Manelka Manelka

    Dávám bodík. Výborná polévka. Někdy připravím dietnější formu, bez uzeného a smetany, chutná také znamenitě a je zdravá.:-):yes:

    Odpovědět

  • radiator radiator(autorka receptu)

    Jiruna: Je vidět,že receptů na polévky z kysaného zelí je hodně;-) .....ty přesňáky neznám a ráda je vyzkouším:yes:

    Odpovědět

  • Jiruna Jiruna(neregistrovaná)

    Já vařím kyselicu s přesňákama podle mojí maminky,která pochází ze Zlínska.Doma ji vařili takto :Vjednom hrnci uvařili oloupané brambory se solí a kmínem a v druhém kyselé vyprané zelí.Až byly brambory měkké,,přidaly se k zelí.Nakonec se vše zalilo smetanou smíchanou s troškou mouky. a už se povařila jen do prvního bublání.Ochutí se solí,octem ,případně cukrem.Přesňáky jsou placky z hladké mouky,soli,vajíčka a trochu kypřícího prášku,zadělané nejlépe kys.mlékem /není nutné/ nebo mlékem.Zpracujeme vařečkou, na pomoučený vál odebereme bochánky,které rozválíme na placku,potřeme tukem,přeložíme jako psaníčko na 3x ,znovu potřeme tukem,přeložíme a pak na pánvi vytáhnuté smažíme z obou stran.Těsto by mělo lístkovat.Tato polévka je výborná v zimních měsících,dobře zahřeje.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cecilka: V rozprávke sa varilo KYSELO. To je úplne iná polievka, nie je z kyslej kapusty. Skús použiť vyhľadávač. Toto je recept na kyselicu - polievku z kyslej kapusty.

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    Práve sme pozerali Krkonošské rozprávky a tam Anča varila pánu Trautenbergovi kyselicu. Ale ten pán bol taký lakomý, že Anči nedal ani slaninu, ani údené. Takže varila celkom normálnu kapustnicu. Je tak?

    Odpovědět

  • Peppa Peppa

    Jeje..to je jako z pohadky!!:-8

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Pěkné:-p+:yes:

    Odpovědět

  • radiator radiator(autorka receptu)

    Anna Kocikova:Děkuji Drahuško:-8:-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Míli,já bych si na této polévečce moc pochutnala:-p:-K:yes:

    Odpovědět

  • radiator radiator(autorka receptu)

    casino:Všem vám děkuji za bodíky:-K
    A k tomu zelí.Domácí kysané zelí nedělám, pro malou rodinu se to nevyplatí. Jinak kysané zelí je kysané zelí a je jedno, zda v tomto případě jde do polévky to sudové nebo ze sklenice. Ale naprosto chápu, že jsou fajnšmekři, kteří dávají přednost domácímu nakládanému zelí dle vlastních receptur.
    Zelové vody je ve sklenici pramálo, takže se stejně musí přidat voda, která kyselost zmírní a jak sám název říká, je to kyselica a ta má mít přeci kyselý říz;-)

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

  • casino casino

    Inka1:
    Kdo má, tak zajisté dá zelí ze zeláku...;-)
    Rcp ani jen nenaznačuje co se zelovou vodou:-? Já dávám část vody bokem a až podle potřeby jí posléze polévku dokyselím (kdo má domácí zelí, tak toto asi neřeší)

    Odpovědět

  • Inka1 Inka1

    :yes: Polévka určitě výborná :yes: Jen bych dala raději zelí kysané z kameninového soudku . Ne ze sklenice steriliované - viz foto :-//

    Odpovědět

  • Inka1 Inka1

  • pipre pipre

1 2

Tématické fráze: zelová polévka jako od babičky zelová polévka krkonošská kyselica moravská kapustnica oravvska kyselica recept na moravskou kyselici polévka kyselica kýselica moravská kyslyca moravské polévky recept na moravskou kyselicu krkonošska kyselica recept moravská fazolačka moravské presnaky kyselice moravska kyselioca recept na kyselicu moravská polévka pravá moravská kapustnica zelová polévka z kysaného zelí

Zapomněl/a jsem heslo