Moravská kyselica podle naší babičky
Když za okny padá sníh, v kamnech práská dříví a mrzne, přijde vhod tato zdravá a vydatná polévka, která zahřeje a pomůže s bojem proti nachlazení. Moravská kyselica, připravovaná podle receptury našich babiček, postaví na nohy snad každého.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 311 kJ / 313 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 8,86 g |
Tuky | 22,53 g |
Vláknina | 5,51 g |
Cholesterol | 72 mg |
Sodík | 1,69 g |
Sůl | 4,20 g |
Sacharidy | 16,04 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do hrnce dáme zelí (kdo chce, může zelí předem trochu posekat) přidáme vodu, mletý kmín a osolíme.
Krok 2: Do čajového sáčku (koření pak nemusíme z polévky lovit) dáme bobkové listy, nové koření, sáček pevně uzavřeme a vložíme do hrnce. Vaříme cca 30 minut.
Krok 3: Mezitím nakrájíme na kostičky uzené maso (nebo slaninu) a na pánvi lehce orestujeme. Připravíme ztracené vejce.
Krok 4: Když je zelí uvařené, vlijeme do hrnce smetanu, přivedeme k varu a dohustíme závarkem. Není to ale nutné, protože polévka je sama o sobě docela hustá, nicméně kdo chce, aby mu lžíce tzv. stála v talíři, tak závarek přidá.
Krok 5: Do polévky dáme orestované uzené maso nebo slaninu a nakonec dochutíme mletým pepřem, chilli, cukrem, případně ještě dosolíme.
Krok 6: Polévku nalijeme do talíře, vložíme do ní ztracené vejce a ozdobíme pažitkou.
Zveřejněno 23. 11. 2014 15:47
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Moravská kyselica podle naší babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7w8w
Nejnovější recepty
Krůtí žaludky na zelenině
Přidáno před 31 minutami
Pomalu pečená krkovička
Přidáno před 44 minutami
Vinná klobása s jablky
Přidáno před 12 hodinami
Pečené kuřecí stehno a zeleninové pyré (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 14 hodinami
Dýňové rizoto se žampiony
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí prsní maso zapečené s bramborami
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Havelské posvícení provoní ořechové cukroví. Staročeský recept je snadný a připomene nám kuchyni babiček
Vyzkoušeli jsme knedlíky z pražského Knedlína. Jeden stojí 69 Kč a kromě sladké klasiky nabízejí i s krevetami
Kachní stehna na zelí: Šťavnaté masíčko a kyselá zelenina jsou báječnou kombinací, kterou zvládne i začátečník
Velký test pražských jídelen: Na Žižkově je k mání skvělý řízek s bramborami za 120 Kč, nezklamala ani Havelská koruna
Halušky se zelím: Základem je výběr správných brambor i mouky a jejich poměr, dušené zelí dodá nový rozměr chuti
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Výborná buchta s jablkovým rosolem
Noumik před 17 minutami
Bábovka s jablkem a Margotkou
daniela1262 před 1 hodinou
Slaný hruškový koláč s gorgonzolou a ořechy
Swarofka před 8 hodinami
Bramboračka č. 3
IvanaK před 11 hodinami
Králík na česneku a hořčici
Danna před 12 hodinami
Nejlepší vyprošťovací česnečka
Zaneta24 před 13 hodinami
Babiččina rychlá kulajda
xmirex před 13 hodinami
Turecké kynuté koláče
danava před 14 hodinami
Škvarkové uzlíky s karamelovou cibulkou
danava před 14 hodinami
Zelné placky se škvarky
Brumaire před 14 hodinami
Komentáře (16)