Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moravská kyselica podle naší babičky

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

23. 11. 2014 14:47

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Naše kuchařka

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie1 065 kJ / 255 kcal
Bílkoviny5,66 g
Tuky22,13 g
Vláknina0,31 g
Cholesterol 72 mg
Sodík 90 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy8,04 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Když v kamnech praskalo dříví, venku bylo hodně sněhu a mrzlo jako když praští, tak nám babička vařila tuto vydatnou a zdravou polévku, která mě i sestře moc chutnala.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

Manelka

23. 1. 2020 17:39

Dávám bodík. Výborná polévka. Někdy připravím dietnější formu, bez uzeného a smetany, chutná také znamenitě a je zdravá.:-):yes:

radiator radiator

10. 8. 2016 13:47

Jiruna: Je vidět,že receptů na polévky z kysaného zelí je hodně;-) .....ty přesňáky neznám a ráda je vyzkouším:yes:

Jiruna

10. 8. 2016 13:36

Já vařím kyselicu s přesňákama podle mojí maminky,která pochází ze Zlínska.Doma ji vařili takto :Vjednom hrnci uvařili oloupané brambory se solí a kmínem a v druhém kyselé vyprané zelí.Až byly brambory měkké,,přidaly se k zelí.Nakonec se vše zalilo smetanou smíchanou s troškou mouky. a už se povařila jen do prvního bublání.Ochutí se solí,octem ,případně cukrem.Přesňáky jsou placky z hladké mouky,soli,vajíčka a trochu kypřícího prášku,zadělané nejlépe kys.mlékem /není nutné/ nebo mlékem.Zpracujeme vařečkou, na pomoučený vál odebereme bochánky,které rozválíme na placku,potřeme tukem,přeložíme jako psaníčko na 3x ,znovu potřeme tukem,přeložíme a pak na pánvi vytáhnuté smažíme z obou stran.Těsto by mělo lístkovat.Tato polévka je výborná v zimních měsících,dobře zahřeje.

magdalenka magdalenka

27. 11. 2014 15:49

cecilka: V rozprávke sa varilo KYSELO. To je úplne iná polievka, nie je z kyslej kapusty. Skús použiť vyhľadávač. Toto je recept na kyselicu - polievku z kyslej kapusty.

cecilka

27. 11. 2014 11:12

Práve sme pozerali Krkonošské rozprávky a tam Anča varila pánu Trautenbergovi kyselicu. Ale ten pán bol taký lakomý, že Anči nedal ani slaninu, ani údené. Takže varila celkom normálnu kapustnicu. Je tak?

Peppa

26. 11. 2014 21:57

Jeje..to je jako z pohadky!!:-8

maiva maiva

24. 11. 2014 21:37

Pěkné:-p+:yes:

radiator radiator

24. 11. 2014 18:13

Anna Kocikova:Děkuji Drahuško:-8:-K

Anna Kocikova Anna Kocikova

24. 11. 2014 16:23

Míli,já bych si na této polévečce moc pochutnala:-p:-K:yes:

radiator radiator

24. 11. 2014 09:39

casino:Všem vám děkuji za bodíky:-K
A k tomu zelí.Domácí kysané zelí nedělám, pro malou rodinu se to nevyplatí. Jinak kysané zelí je kysané zelí a je jedno, zda v tomto případě jde do polévky to sudové nebo ze sklenice. Ale naprosto chápu, že jsou fajnšmekři, kteří dávají přednost domácímu nakládanému zelí dle vlastních receptur.
Zelové vody je ve sklenici pramálo, takže se stejně musí přidat voda, která kyselost zmírní a jak sám název říká, je to kyselica a ta má mít přeci kyselý říz;-)

Ivana Ch

24. 11. 2014 03:26

:-p:-p:-p:-p:-p:yes::yes:

casino casino

23. 11. 2014 19:40

Inka1:
Kdo má, tak zajisté dá zelí ze zeláku...;-)
Rcp ani jen nenaznačuje co se zelovou vodou:-? Já dávám část vody bokem a až podle potřeby jí posléze polévku dokyselím (kdo má domácí zelí, tak toto asi neřeší)

Inka1 Inka1

23. 11. 2014 18:22

:yes: Polévka určitě výborná :yes: Jen bych dala raději zelí kysané z kameninového soudku . Ne ze sklenice steriliované - viz foto :-//

Inka1 Inka1

23. 11. 2014 18:22

pipre pipre

23. 11. 2014 17:29

:yes::yes:+

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: zelová polévka jako od babičky zelová polévka krkonošská kyselica moravská kapustnica polévka kyselica oravvska kyselica recept na moravskou kyselici kýselica moravská kyslyca moravské polévky recept na kyselicu recept na moravskou kyselicu krkonošska kyselica recept moravská fazolačka moravské presnaky kyselice moravska kyselioca moravskakyselica moravská polévka pravá moravská kapustnica

Suroviny: zelí kysané, voda, smetana kysaná, maso uzené, bobkový list, koření nové koření, kmín mletý, chilli, pepř mletý, sůl, cukr, mouka hladká, vejce, pažitka

TopRecepty.cz

Moravská kyselica podle naší babičky

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7w8w